• Nikola Tesla Mind from the Future Meštrovićev paviljon 25. 11. 2017 - 20. 3. 2018.

PREPORUKA HDLU za uvođenje autorskog honorara umjetnicima/ama

U Zagrebu, 8. lipnja 2017.

UR: 551/2017                 

                        – MUZEJIMA I GALERIJAMA U RH –

 

PREDMET:       PREPORUKA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA ZA UVOĐENJE  AUTORSKOG HONORARA UMJETNICIMA/AMA

 

Poštovani,

prema podatcima kojima raspolažemo prevladavajuća je praksa u hrvatskim galerijama i drugim izložbenim prostorima i institucijama da se ne predviđa i ne isplaćuje autorski honorar umjetnicima-autorima izložbi.

S obzirom na to da je drugim suradnicima na izložbama uobičajeno isplaćivanje honorara, smatramo kako su umjetnici, kao autori izložbi, postojećom praksom dovedeni u neravnopravan i diskriminirajući položaj. Uobičajena je praksa da se osigurava financiranje drugih autorskih usluga i pratećeg materijala kao što su tiskanje i dizajniranje kataloga, pisanje predgovora i fotografiranje izložbi, a da se u isto vrijeme ne predviđa honorar niti druga financijska naknada autorima izložbi. Smatramo da je takva praksa u izlagačkom radu zastarjela i nepravedna i da ju hitno treba mijenjati.

Čest argument kako je promocija dovoljna naknada za autorski trud, stručnost i troškove, smatramo neprihvatljivim. Izložbe same po sebi nisu usmjerene na prodaju, pa da bi time umjetnik osigurao pravičnu naknadu i pokriće troškova, a osim toga, radovi i izložbe koji se izlažu u gradskim galerijama i drugim izložbenim prostorima u velikoj većini nisu komercijalni (niti bi trebali biti), a da ne spominjemo probleme gotovo nepostojećeg tržišta umjetninama, nedovoljnog i neadekvatnog javnog sufinanciranja produkcije umjetničkog rada, otkupa za muzeje i zbirke, stipendija i sl.

Obzirom da umjetnici koji izlažu u galerijama i muzejima svoje izložbe sami autorski osmišljavaju, najčešće sami financiraju materijal potreban za izradu radova, rade na izvedbi, prema potrebi plaćaju i suradnike – smatramo da kao i druge profesije zaslužuju autorski honorar, kao i sudjelovanje u produkcijskim troškovima. Stoga apeliramo, ukoliko dosad niste, da hitno promijenite dugogodišnju zastarjelu praksu koja diskriminira rad umjetnika te da u troškovnik izložbi uvrstite stavku – autorski honorar umjetniku/ici.

Nadajući se da će i Vaša galerija krenuti u smjeru većeg profesionalnog poštovanja i uvažavanja umjetničke struke, srdačno Vas pozdravljamo.

 

S poštovanjem,

                                                                                              PREDSJEDNIK

                                                                                              dr.sc. Josip Zanki

temeljem odluke redovne Skupštine HDLU-a održane dana 7. lipnja 2017.

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE

PONEDJELJAK – NEDJELJA, 9 – 21 SATI
*osim 25.12.2017. i 1.1.2018.

CIJENE ULAZNICA za izložbu Nikola Tesla – Mind from the future možete pogledati OVDJE.

Ulaznice je moguće kupiti ONLINE, na prodajnim mjestima ili u Domu HDLU/Meštrovićev paviljon na blagajni na glavnom ulazu tijekom radnog vremena izložbe.

TERMINE ZA GRUPNE POSJETE (uključuje stručno vodstvo) OBAVEZNO je potrebno ranije rezervirati na izlozba@teslamindfromthefuture.com ili na T: +38599 808 3752

Više informacija ...

Izdvojeno

E-mail lista

Ukoliko želite primati naše obavijesti putem elektronske pošte predbilježite se ovdje
* obavezno polje

HDLU