JAVNI NATJEČAJ MMSU za rezidencije unutar EU projekta RISK CHANGE

MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI, RIJEKA /MMSU

objavljuje

JAVNI NATJEČAJ ZA PUTUJUĆE REZIDENCIJE

unutar EU projekta RISK CHANGE

 

ROK ZA PRIJAVU: 22. kolovoza, 2017.

MMSU / Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavljuje JAVNI NATJEČAJ za sudjelovanje na putujućim rezidencijama, u sklopu projekta RISK CHANGERezidencije će se odvijati na 3 različite lokacije, od listopada 2017. do veljače 2019. godine. Projekt se bavi područjem suvremene interdisciplinarne kulture, umjetnosti i kreativnosti povezanih sa znanošću, te s ciljem izgradnje veza između migranata i lokalnog stanovništva unutar multikulturalnih europskih zajednica. Fokus projekta je dvostruk → usmjerava se na RIZIK na koji se migranti odlučuju te na PROMJENU koja je Europi potrebna kako bi prihvatila migrante u svoje države.

Tijekom trajanja projekta 9 međunarodnih projektnih partnera istražit će međupovezane teme koje se odnose na migracije u Europi, kroz samostalne i putujuće rezidencije, izložbe, istraživanja, simpozije, otvorene laboratorije, radionice, studijske posjete – međusobno povezane kroz inovativnu digitalnu platformu, a kako bi se osigurala komunikacija s europskom  javnošću.

Natječaj potiče prijedloge maksimalno dva umjetnika / stručnjaka, koji sadrže potencijal za suradnju  s migrantskim zajednicama, a koji će rezultirati stvaranjem novoga interdisciplinarnoga umjetničkog rada/ova. Prijedlozi bi se trebali baviti temom projekta Risk Change istražujući, kroz interdisciplinarne i međukulturne pristupe, društveno-političke pritiske uvjetovane kretanjem stanovništva, ili one pritiske koji uvjetuju migracije, azil i promjenu prebivališta. Odabrani umjetnici / stručnjaci razvijat će umjetnički rad/ove, uz asistenciju 3 produkcijska voditelja, tijekom 3 suradničke etape, od kojih će svaka trajati 10 dana na sljedećim lokacijama:

  1. Marseille, Francuska: od 30. listopada do 8. studenoga 2017.
  • Partner na lokaciji: ZINC / Arts et Cultures Numériques
  • Odabrani umjetnici / stručnjaci imat će pristup ZINC-ovu medialab-u (za digitalna istraživanja i korištenje praktičnog prostora) i fablab-u (digitalni prostori proizvodnje), kao i svoj dostupnoj opremi, kao što su: računala s DTP softverom, kamera 360 °, maske za projekciju proširene stvarnosti, klasični do-it-yourself alat, kompjuterski upravljani strojevi (3D printer, 2D i laserski rezači, CNC strojevi), te audio i video oprema. Bit će osigurana tehnička/znanstvena podrška tijekom maksimalno 2 dana. Umjetnicima će, također, biti osiguran osobni radni prostor i smještaj tijekom cjelokupnog trajanja rezidencijalnog boravka.

 

  1. Novi Sad, Srbija10 dana tijekom travnja ili svibnja 2018.
  • Partner na lokaciji: MSUV : МСУВ / Muzej savremene umetnosti Vojvodine
  • Muzej savremene umjetnosti Vojvodine osigurat će logističku i tehničku podršku. Muzej će, također, za korištenje osigurati svoju kino dvoranu koja može koristiti za prezentaciju radova, programe, panele. Isto tako, a ovisno o programu muzeja koji će se odvijati tijekom tijekom rezidencijalnog boravka, Muzej bi mogao osigurati vlastite prostore koji se mogu koristiti za jednodnevna događanja ili kraća razdoblja kreativnoga rada. Ovisno o programu, Muzej također može osigurati osnovnu tehničku opremu.

 

  1. Budimpešta, Mađarska10 dana u veljači ili ožujku 2019.
  • Partner na lokaciji: ACAX /Agency for Contemporary Art Exchange
  • ACAX/Agencija za razmjenu suvremene umjetnosti je neovisna, nevladina inicijativa. ACAX nudi profesionalnu podršku za realizaciju umjetničkih ideja, odnosno omogućit će stručnjake i profesionalce za konzultacije te odgovarajuću podršku za rad u bilo kojem umjetničkom području – od zanatskih radionica do digitalnih, print i fotografskih studija. ACAX poziva umjetnike da podijele svoje umjetničke/projektne ideje prije samog rezidencijalnog boravka radi dogovora o praktičnim detaljima, te konzultacija o dostupnosti i uvjetima realizacije projekta tijekom boravka u Budimpešti.

Partneri na lokacijama, kao su-organizatori rezidencija, organizirat će mjesto za rad i infrastrukturnu pomoć, poput suradnika, opreme te omogućavanja suradnje s lokalnim migrantskim zajednicama.

Prijave na natječaj ocijenit će kustoski odbor partnerskih organizacija, a rezultati će biti objavljeni na službenim stranicama partnera do 15. rujna. Na preporuke međunarodnog odbora, MMSU će odlučiti o završnom odabiru umjetničkih radova. Za odabrani prijedlog bit će osigurani smještaj, putni troškovi i dnevnice, te umjetnički honorar u visini od 2.500 €. Sve troškove pokriva MMSU. Autorski honorar bit će podijeljen u dva dijela, odnosno isplaćen pri posjetu Novom Sadu i Budimpešti. Nisu predviđeni dodatni materijalni troškovi

Kao prijavu na natječaj potrebno je poslati prijedlog rada (istraživačkog projekta ili projekta u trenutnoj produkciji) isključivo email-om, na sljedeću adresu: touring.residency@gmail.com.

Prijava mora sadržavati:

  • osobne informacije: ime, prezime, datum rođenja, adresu, telefon, e-mail
  • profesionalni životopis s pregledom prethodnih radova/projekata/referenci
  • opis predloženog rada s pismom motivacije (maksimalno jedna kartica teksta)
  • odgovarajuću dokumentaciju (skicu, fotografije, video, itd.) koja će omogućiti uvid u predloženi rad
  • tehničke zahtjeve potrebne za produkciju rada/ova.

Nepotpune prijave i prijave koje ne ispunjavaju navedene uvjete neće se razmatrati.

Projekt Risk Change sufinanciran je programom Europske Unije, Kreativna Europa.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU