• Nikola Tesla Mind from the Future Meštrovićev paviljon 25. 11. 2017 - 20. 3. 2018.

NATJEČAJ za HDLU-ove članove za likovna rješenja plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

NATJEČAJ

za HDLU-ove članove

za likovna rješenja plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

 

HDLU i CROZ pokrenuli su suradnju kroz koju će umjetnici sudjelovati u osmišljavanju likovnog rješenja koje će se predstaviti na pročelju zgrade tvrtke CROZ, dok će originalni rad biti trajno izložen u uredskim prostorima CROZ-a.

Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Odabrano umjetničko djelo uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 10 x 3.70 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a, a gdje će biti izloženo po 3 mjeseca. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Prikaz plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ, 10 x 3.70 m

Projekt će se izvoditi od listopada 2017. – prosinca 2018. u okviru ćega će se realizirati 5 različitih likovnih rješenja. Za svaki plakat bit će otvoren novi natječaj s novom temom (ukupno 5 natječaja) koji će biti objavljen na web stranicama HDLU-a.

 

SMJERNICE:

Tema za prvi plakat je: TEHNOLOGIJA/EKOLOGIJA – održiva i odgovorna tehnologija s primjenom u kontekstu očuvanja okoliša odnosno održavanja ekosustava.

Očekuje se da likovna rješenja budu učinjena u prepoznatljivom stilu dosadašnjeg umjetničkog djelovanja pojedinog autora. S obzirom na frekventnost lokacije i profil posjetitelja, očekuje se da radovi ne sadrže eksplicitan ili neprikladan sadržaj.  Očekuju se afirmativna likovna rješenja koja promiču društvenu odgovornost.

 

AUTORSKI HONORAR:

Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 5.000,00 kn neto. Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu koji se potpisuje prilikom odabira autora, a isplaćuje najkasnije do 15.12.2017. na žiro račun umjetnika.

 

OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:

Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 10 x 3.70 m
 • sudjelovanje autora na promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te davanja izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno.

 

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:

Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku) na papiru A4 u proporcijama plakata (10 m visina x 3.70 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11 cm širina. Temeljem skice, odabire se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 15.5 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i printa na plakatu dimenzije 10 x 3.70 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, printanja i postava snosi CROZ.

 

NAČIN PRIJAVE:

Prijave i skice (u originalu ili isprintane) se zaprimaju isključivo u Tajništvu HDLU, radnim danom od 9-16 sati, kontakt osoba: Jelena Bračun, tajnistvo@hdlu.hr.

Rok prijave je 30.10.2017. (16.00 h)

Prijave koje se dostavljaju poštom, moraju biti zaprimljene u HDLU zaključno s 30.10.2017. do 16h.

Prijava treba sadržavati:

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela, e-mail i web stranicu
 • kratko tekstualno obrazloženje rada (do najviše 5 rečenica), za svaku skicu
 • predložene skice na papiru A4 formata uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).

 

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Jelenom Bračun (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).

Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

Po odabiru umjetnika, autori preuzimaju dostavljene skice u roku od 15 dana.

 

ODABIR UMJETNIKA:

Selektori radova su Zlatko Kopljar, Stipan Tadić kao predstavnici HDLU-a te predstavnik CROZ-a.

Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 5.11.2017.

Rok za izradu i dostavu u HDLU konačnog rješenje na A3 formatu je 24.11.2017.

Postavljanje plakata planirano je 10.12.2017. (podložno izmjeni).

 

UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s HDLU potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos HDLU – CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema HDLU i CROZ osim ugovorenog honorara
 • HDLU i CROZ pridržavaju sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora i HDLU-a.

 

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

 

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meić, vida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

 

O TVRTKI CROZ:

CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Danas u CROZ-u radi gotovo 200 zaposlenika. Uz razvoj novih usluga tvrtka se fokusirala i na izvoz i probitak na strana tržišta.

Organizator:

 

 

 

 

Partner:

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE

PONEDJELJAK – NEDJELJA, 9 – 21 SATI
*osim 25.12.2017. i 1.1.2018.

CIJENE ULAZNICA za izložbu Nikola Tesla – Mind from the future možete pogledati OVDJE.

Ulaznice je moguće kupiti ONLINE, na prodajnim mjestima ili u Domu HDLU/Meštrovićev paviljon na blagajni na glavnom ulazu tijekom radnog vremena izložbe.

TERMINE ZA GRUPNE POSJETE (uključuje stručno vodstvo) OBAVEZNO je potrebno ranije rezervirati na izlozba@teslamindfromthefuture.com ili na T: +38599 808 3752

Više informacija ...

Izdvojeno

E-mail lista

Ukoliko želite primati naše obavijesti putem elektronske pošte predbilježite se ovdje
* obavezno polje

HDLU