Natječaj za sudjelovanje u projektu: U PLANINAMA

Otvoreni natječaj za sudjelovanje u projektu
U PLANINAMA

U okviru međunarodne suradnje, HDLU raspisuje natječaj za još jednog člana/icu koji će sudjelovati u projektu U planinama.

Projekt uključuje: višednevni boravak u Južnom Velebitu i austrijskim Alpama (lipanj 2018.), u švicarskim Alpama (na području Kantona Appenzell Innerrhoden u rujnu 2018.), te završne izložbe u galeriji Shed u Fraunfeldu u Švicarskoj ( jesen 2018.) i Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (2019).

Projektom U planinama potiče se i tematizira suvremena umjetnička praksa in situ u planinskom kontekstu, u suprotstavljenim krajobrazima Velebita i švicarskih Alpa. Strukturirani višednevni boravak na Velebitu, a potom i u Alpama, polazište je za individualni istraživačko-umjetnički rad u različitim medijima s naglaskom na performativnom, procesualnom, neobjektnom pristupu umjetnosti.

Velebit, ispražnjen migracijama druge polovice 20og stoljeća, historijski je obilježen transhumantnim stočarstvom (sezonskim kretanjem ljudi i stoke između ljetnih i zimskih pašnjaka na različitim nadmorskim razinama). Nasljeđe primorskih Bunjevaca, u današnjem kontekstu rapidnog odumiranja stočarstva na Velebitu i njegove, zanimljivo je dovesti u vezu sa švicarskim, alpskim primjerima “konzervacije” tradicijskih modela stočarstva usporedivih s konceptom živog muzeja na otvorenom.

Za razliku od Velebita koji je premrežen besplatnim skloništima za planinare i izletnike, boravak u švicarskim planinskim kućama, dio je elitnog turizma. Velebit je kroz povijest bio mjesto na kojem su obitavali pobunjenici – hajduci, uskoci ili samotnjaci koji traže bijeg od civilizacije. Stoga je utopijski aspekt planine još dan danas prisutan kao model bijega u zamišljenu Utopiju (da parafraziramo Hakima Beya – mitski Croatan).

Modeli ‘preživljavanja’ u planinama zasnovani su na egzistencijalnom minimumu – pristupu osnovnim resursima za preživljavanje i praktičnim znanjima njihove primjene te na timskom radu. Kako se današnji umjetnički, prekarijatski rad pozicionira u planinsku svakodnevicu? Eskapistički, utopijski, distopijski, mimikrijski?

Smjernice za promišljanje: živuće utopije, slobodna skloništa, ruksak Josepha Beuysa, šetnja kao performativni umjetnički alat, planina kao životni stil / planina kao egzistencijalni minimum, odnos slobodnog i radnog vremena, krajolik kao slika / kao iskustvo / kao javno dobro.

Projekt U planinama, uz grupni, rezidencijski boravak u planinama, uključuje i dvije završne izložbe u Galeriji Shed im Eisenwerk u Frauenfeldu (Švicarska) u 2018. te u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine.

–           HDLU pokriva troškove puta i smještaja.

 

NAČIN PRIJAVE:

Za potrebe natječaja, molimo dostaviti biografiju i kratko motivacijsko pismo na hrvatskom jeziku (do 500 riječi) na mail: galerije.hdlu@gmail.com uz naziv maila: U planinama.

Prijaviti se mogu isključivo redoviti članovi/članice HDLU-a. Svoj status članstva možete provjeriti na racunovodstvo@hdlu.hr.

Natječaj je otvoren do četvrtka, 12.4.2018. Na temelju pristiglih prijava, odabrat će se jedan hrvatski umjetnik/ica, a rezultati natječaja bit će objavljeni do 20.4.2018.

 

KUSTOSI PROJEKTA:
Katja Baumhoff, Bojan Mucko i Josip Zanki

 

ORGANIZATORI:

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU