• Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine – stART

Rezultati YICCA – međunarodnog natječaja suvremene umjetnosti

Donosimo vam rezultate Yicca – međunarodnog natječaja suvremene umjetnosti, čija završna izložba se održala u galeriji Prsten Doma HDLU od 24.01. – 17.02. 2019.

 

1.       nagrada
ANA MARÍA CHAMUCERO (Kolumbija)
Caminador


Ana María Chamucero s radom Caminador predstavlja sjajnu metaforu o potrebi stvaranja zajednica vođenih zajedničkim interesom, jer, naime, ovaj umjetnički rad postoji samo kao zbroj pojedinačnih objekata. Kao što sama ističe, nastoji stvoriti osjećaj kolektiva služeći se funkcionalnim predmetom kojim bi se inače, u drugačijim okolnostima, koristila samo jedna osoba. Tek u suradničkom odnosu naizgled disparatnih elemenata nastaje umjetnička forma.

2.       nagrada
IGNACIO UNRREIN (Argentina)
Attempt to Draw a Line

Ignacio Unrrein u radu naslovljenom Attempt to draw a line zadao si je nemoguć zadatak: pokušati povući kontinuiranu liniju koja se ne dodiruje. U tom je procesu, od 2013. do danas, svaka ploča postala modul slijeda koji se produžuje na neodređeno vrijeme i stvara kontinuitet, iako se crta povremeno dotakne, a tinta svakog trajnog markera gotovo se potpuno potroši. Na koncu, za njega linija postaje simbol beskonačnog događaja, kontinuirani proces kojim bilježi trajnost vlastitoga umjetničkog htijenja.

3.       nagrada
BEATRIZ MILLÓN (Meksiko)
NeocolonialismoU meksičkom tjesnacu Tehuantepec kapital je pretvorio vjetar u robu, odnosno sredstvo eksploatacije i eksproprijacije teritorija. Iskorištavanje energije vjetra stvorilo je, doduše, privremene poslove. S druge je pak strane, izgradnja vjetroagregata transformirala živote autohtonog stanovništva stvorivši snažnu
komunalnu polarizaciju, kao i niz negativnih utjecaja na okoliš. Projekt Neocolonialismo Beatriz Millón nastao je u suradnji umjetnice sa zajednicom Union Hidalgo. Odlučeno je da članovi zajednice nose slova od kojih se sastoji riječ neocolonialismo poput križa na postajama križnog puta. Rezultat je dojmljivi niz fotografija koja upozorava na ovostoljetni, suvremeni kolonijalizam koji se razvija pod krinkom ekološke svijesti i brige za lokalne zajednice.

 

4.       nagrada
ALEJANDRO URRUTIA (Čile)
Equilibrium


U radu Equilibrium Alejandro Urrutia produbljuje i istražuje igru oblika predstavljajući poliranu formu od nehrđajućeg čelika koja odražava fragmentirane dijelove okoline. Ovaj projekt, kako ističe u izjavi, ima za njega veliku važnost budući da se referira na stalne mijene identiteta, na neprestani dijalektički proces izgradnje i dekonstrukcije, kao stanoviti odraz naše pozicioniranosti u prostoru, odnosno uloga koje zauzimamo u svojem društvu.

 

Ukoliko se želite prijaviti na Yicca međunarodni natječaj suvremene umjetnosti za 2019. informacije o uvjetima natječaja možete pronaći ovdje.  Natječaj je otvoren do 03. 04. 2019.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU