IZLOŽBA : Petra Mrša Killing, arranging, walking

PETRA MRŠA

Killing, arranging, walking

13. srpnja –  28. srpnja 2019.

Galeriji Flora , Dubrovnik

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju na otvorenje izložbe Petre Mrša Killing, arranging, walking 13. srpnja 2019. u 20 h sati u Galeriji Flora. Izložba se može pogledati do 28. srpnja svaki dan od 18 do 22 sata.

Umjetnički eksperiment Petre Mrša bazira se na susretu s prirodom, odmah na početku vidljivo je da taj susret nije rutinski i da je on predmet istraživanja. Fenomeni ponašanja i prihvaćanja internaliziranog i datog poput onog u fotografskom ciklusu Vježbanje obitelji i ovog puta su u fokusu autorice. Izmještena u novi, za autoricu neprirodan kontekst, primorana je suočiti se s vlastitim ambivalentnim odnosom prema prirodi oko sebe, biljkama i životinjama. Odlučuje se za analitički pristup, otvarajući biopolitičke teze, iznoseći stavove, preispitujući vrijednosti, odluke i postupke kojima pristupa prirodi. Preuzimajući jezik, alate i tehnike znanstvenog diskursa, stvara ciklus fotografija prikupljenih bića iz privremenog okruženja. Svijest o izmještanju iz prirodnog okoliša u umjetnički, utemeljen je na postmodernističkoj sintezi znanja i kulture, stvarajući putem složene odnose umjetničko/znanstveno, individua/organizam, forma/nomenklatura. Bio-organizam postaje novi znak i rezultat spomenutog susreta s prirodom, te semiološki dokida tradicionalno poimanje prirode i čovjekovog stapanja s njom.

 

Destabiliziranje tradicionalne slike u sadržajnom smislu odnosa individue i prirode, ponovljeno je u tretmanu same slike, fotografije koja uključuje alate karakteristične za amaterske herbarije ili entomološke zbirke: iglice, ljepljivu traku i slično, te na taj način preuzima jezik prirodoslovnog sustava. Kolaže znanstvenog, amaterskog i umjetničkog jezika te višeslojna tekstualnost u smislu teksta i slike, ponavlja kompleksnost strukture u kojoj nastaje rad. Organsko, biološko i tekstualno u smislu slika, kulture društva i njegovih fenomena, preklapaju se, definirajući pritom vizualni jezik Petre Mrša. U ovom bio-umjetničkom radu autorica se poigrava sistemom živih organizama kao subjektom društva i kulture i njima nametnutim ritualima ubijanja, branja, konzumiranja.

Doživljaj živih bića društveno je proizveden, s jedne stane kroz svijet zabave i ugode životinja kao igračka i biljaka kao motiva, svedenih u našoj civilizaciji na uzorak, dizajn, formu te s druge strane kroz samo naizgled drugačiji doživljaj živih bića kao objekata – hrane. Ta divna stvorenja i složeni odnos s njima, u foto-video eseju It’s so calm, no one around savladani su izmještanjem iz prirodnog konteksta i prebacivanjem u novi sustav objektivizacije, estetizacije i drugih kulturoloških fenomena vezanih uz selidbu u kontekst kulture, umjetnosti i društva. Istraživanje biljaka i životinja konvergira prema istraživanju samoga sebe. Znanstveni pristup izoliranja i kategoriziranja transfer je prema estetskom, umjetničkom radu. Preispitivanje istoga korišteno je u želji za usvajenjem znanja i pomirenjem suprotnosti.

Davorka Perić

PETRA MRŠA rođena je 1985. u Rijeci. Diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu – fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima. Zanima ju istraživanje prirodnog i konstruiranog u suvremenom društvu i pronalaženje načina da preispita usvojene konstrukte. U svom se radu bavi suvremenim odgojem, performativnim ulogama u obiteljskim odnosima, samoreprezentacijom, iracionalnim i intuitivnim razmišljanjem, životom u urbanim i ruralnim uvjetima itd. Koristi fotografiju, kolaž, knjigu, video, eksperimentalni video, instalacije. Njezini radovi uključeni su u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i u platformu suvremene hrvatske fotografije. Radila je kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu. Četiri je godine asistentica Fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Objavljene su joj dvije umjetničke knjige: New school u izdanju Pazzini Editore i Vježbanje obitelji / Rehearsing family s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kao glavnim izdavačem. Autorica je 10 samostalnih, te sudjelovala u 30 skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.

http://www.petramrsa.com/

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Radno vrijeme izložbe CreArtivci:

30.4. – otvorenje u 18h
1.5. – zatvoreno
2.5. – 11-19

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU