• EDUKATIVNI PROGRAM: Osposobljavanje vizualnih umjetnika za rad u kulturnim i kreativnim industrijama

IZLOŽBA: Damir Sobota PALINDROM: SLIKE I OBJEKTI

Damir Sobota

Palindrom: slike i objekti

Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23A

8. veljače –  29. veljače 2020.

 

U subotu, 8. veljače 2020. s početkom u 20 sati u Laubi se otvara izložba Damira Sobote “Palindrom: slike i objekti”.

Iz teksta Bojana Krištofića:
“Postav u Laubi sastoji se od jedanaest kolaža velikih, monumentalnih okomitih formata, kao i devet mnogo manjih objekata (na samostalno izrađenim postamentima), čiji su zajednički nazivnici motiv vaze, koji je tek blaga oblikovna odrednica više ili manje prepoznatljiva u svim kompozicijama (i dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim, pri čemu su i objekti u principu plohe, ali dvostrane, dok im makar minimalna dubina daje nezibježnu treću dimenziju); te postupak oblikovanja kompozicija prema kojem je cijela nova serija i nazvana. Palindrom, naime, jest “antički naziv za izreku, riječ, dio teksta, rečenicu ili stih koji čitani od početka prema kraju ili obrnuto glase jednako” (prema online izdanju Hrvatske enciklopedije); pojam je danas najprisutniji u enigmatici gdje se koristi i manje raširena hrvatska riječ obrtaljka. Pojam palindroma kao označitelja novih autorovih kompozicija ne treba shvatiti doslovno ― ne radi se, naravno, o tome da su one iste ako se promatraju odozgo prema dolje (ili obrnuto), ili pak s lijeva na desno (tj. obrnuto), nego je posrijedi upravo proces obrtanja, variranja, premetanja, premještanja i sl., odabranih likovnih elemenata, koji su katkad potpuno apstraktni, krajnje geometrijski, a ponekad prizivaju floralne motive prirodnog okoliša ili, rjeđe, motive okoliša izgrađenog radom ljudskih ruku i strojeva.

Sobotin rad zato se može interpretirati i kao vrlo osobna sinteza različitih tradicija apstraktnog slikarstva, od (visoko) modernog do postmodernog, od konstruktivizma, op-arta i apstraktnog ekspresionizma do analitičkog slikarstva i drugih “još novijih” tendencija koje su prevladale nakon zaključenja dugog razdoblja međunarodnog modernizma.
Naposljetku, dovoljno je i reći kako je dosadašnja individualna avantura ovog osebujnog autora, koji je zarana shvatio što može i želi, ujedno i jamac njegovog dugog trajanja u tijeku suvremene hrvatske umjetnosti (pa i šire, čemu svjedoče njegova međunarodna izlaganja i rezidencijalni boravci), kao i najava budućih sinteza kojima će zasigurno obilježiti daljnji razvoj domaćeg apstraknog slikarstva. “

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota 10 – 13 sati

nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Izložbe

U pripremi

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU