• EDUKATIVNI PROGRAM: Osposobljavanje vizualnih umjetnika za rad u kulturnim i kreativnim industrijama

IZLOŽBA: JOSIP TIRIĆ : U vatri

Josip Tirić

U vatri

Galerija umjetnina Split

12.ožujka -12. travnja 2020.

U  četvrtak 12. ožujka 2020. godine u 19 sati u Galerija umjetnina u Split otvara se samostalna izložba Josipa Tirića  „U vatri“. Kustos izložbe Branko Franceschi.

Obimom skromnu, ali zato likovno snažnu izložbu za Tirićevo prvo splitsko predstavljanje, zasnovao sam na beskompromisnom izboru osam slika izvedenih uljem na platnu između 2015. i 2019, godine, i to samo među platnima koja sam u trenutku selekcije zatekao u njegovom novom atelijeru.

Za razliku od njegove generacije, Tirićevo koncepcijsko polazište, fokus ili nadahnuće nisu zasnovani na programskoj kritici stvarnosti koja će biti posredovana studiozno elaboriranim sadržajem kompozicija ili izložbene cjeline. Obraćajući se izravno osjetilima promatrača, Tirić će ekspresivnu snagu i uvjerljivost kompozicija zasnovati na osjećaju tjeskobe kojeg generira njegov likovni jezik. Riječ je o suštinski likovnom doživljaju geste i boje koji kao da će svojom autonomnom egzistencijom jednostavno raščiniti i dokinuti motiv. Tako se, naime, silnice društvene stvarnosti razračunavaju s individualnim sudbinama zahvaćenim i uvjetovanim povijesnim zbivanjima.
Motivi predstavljeni na izabranim slikama su lubanja, dječak, crkveni dostojanstvenici, kuća u prirodi, mladić s paletom i čovjek pred trijemom. I sâm sam bio iznenađen s kojom lakoćom sinergija  izabranih kompozicija konstituira složeni narativ o turobnosti suvremenog hrvatskog društva i njegovih nikad riješenih dubioza o odnosima sa crkvom, položaju umjetnika, demografskom slomu, migrantskoj krizi i ksenofobiji. Netko će reći da pretjerujem. Ne bih rekao, intuitivne istine uvijek su snažnije, a značenja, kao i ljepota uostalom, u očima su promatrača. Naravno, Tirićevo majstorstvo čini ih evidentnim.

Branko Franceschi, iz predgovora

Josip Tirić, (Travnik, 1982. BiH), diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, kada je primio i Nagradu Akademije za najuspješnijeg diplomanta u akademskoj godini 2006/2007. Nagradu HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika primio je 2011. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Na reprodukciji: Netko nepoznat, ulje na platnu, 201x137cm, 2015

Više o izložbi na www.galum.hr

Izložba je organizirana sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota 10 – 13 sati

nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Izložbe

Trenutno nema programa

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU