IZLOŽBA: SANDRA STERLE – RAZLOMLJENI FILM

SANDRA STERLE
RAZLOMLJENI FILM
Galerija Bačva, Dom HDLU
28.5.-14.6.2020.

 

Pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, otvorenje izložbe bit će na otvorenom, ispred glavnog ulaza u Dom HDLU, u četvrtak, 28.5.2020. u 19.00 sati

četvrtak, 28.5.202019.00 sati u Galeriji Bačva, Doma HDLU  (Trg žrtava fašizma 16) otvorit će se izložba Sandre Sterle, Razlomljeni film.

“Sandra Sterle dolazi s istovremeno suptilnim, ali i invazivnim projektom. Ona je u procesu rekonstrukcije svjesna krhkog stanja osobnog pamćenja kad kronologije iznevjere, informacije se preklapaju, a emocije isplivaju. Radi s osobnim arhivom, istovremeno ga dovodeći u pitanje, naglašavajući ljepotu post-dokumentacije gdje se činjenice i fikcija miješaju. Koristi sjećanje i maštu,  istovremeno tvrdeći da su stvarne priče iz stvarnog života proizvod našeg mozga, a mozak nam je mrtav ako se ne promatra iz dinamičke perspektive koja je više povezana s kvantnom fizikom, nego sa statičnom linearnošću. Još je izazovnije pričati priče o drugima koristeći naš um, koji filtrira informacije kroz različite slojeve. Odnos djeda i unuke izgrađen je na kontrastu između arhiviranja emocija i hladnog, brutalnog javnog nadzora digitalne ere. Promatranje može biti sredstvo potlačivanja, kontrole, zadovoljstva ili cenzure, ali može se poništiti i u protu-nadzoru. Umjetnica dekonstruira sam koncept nadzora, hijerarhijsku viziju. Pohrana podataka je činjenica svojom sposobnošću praćenja i snimanja, ali je također i fikcija jer ne uspijeva djelovati etički kao ni obuhvatiti i definirati čovječanstvo i njegove složene osobine… Pohrana podataka je alat koji može biti koristan, ali ne može ne može zamijeniti sjećanje životinjskog mozga. Pristup Sandre Sterle može se promatrati kao poetičan, no on je i posljedica svjesnosti na križanju osobne i umjetne memorije. Odlučila je raditi s obje, miješajući ih te prihvaćajući maštu kao komplet za preživljavanje u svako doba.”

Iz predgovora, Olivia Nițiș

 

Predgovor

 

BIOGRAFIJA UMJETNICE

Sandra Sterle se bavi filmom, instalacijama, intervencijama, fotografijom i performansom. Profesorica je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Hrvatska. Diplomirala je Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i nastavila studij na Odsjeku za film i video pri Kunstakademie u Dusseldorfu (1995.-´96.) u klasi Nan Hoover. Njeni su radovi bili izloženi i izvedeni u različitim kontekstima, u prostorima poput Kunsthalle Fridericanum, Kassel; Muzej Ludwig, Aachen; Museum voor Moderne Kunst, Arnhem; Gate Foundation, Amsterdam; Galerija W139, Amsterdam; Museo National Centro de Arte Reina Sofia, Madrid; Instytut Sztuki Wyspa, Gdansk; Galerija Lokacija 1, New York; Artist Space, New York. Njeni su radovi dio nekoliko javnih arhiva te zbirki MMSU, Rijeka, Umjetničke galerije, Split kao i privatnih zbirki.

BIOGRAFIJA KUSTOSICE

Olivia Nițiș je kustosica i povjesničarka umjetnosti-istraživačica na Institutu za povijest umjetnosti G. Oprescu Rumunjske akademije. Doktorirala je vizualne umjetnosti te je autorica je Istorii marginale ale artei feminist (Marginalna povijest feminističke umjetnosti), Vellant, Bukurešt, 2014. Potpredsjednica je udruge Experimental Project Association u Bukureštu, organizatorica Međunarodnog bijenala eksperimentalnog graviranja, članica je Međunarodnog udruženja likovnih kritičara od 2009. te regionalni koordinator za The Feminist Art Project (Sveučilište Rutgers, New Jersey) od 2008. godine.
Projekti na kojima je radila uključuju: Statement: I Advocate Feminism, ArtPoint, Kulturkontakt, Beč, The Poetics of Politics, Propaganda Gallery, Varšava, 2012., Good Girls. Memory, Desire, Power (sa Bojanom Pejić), National Museum of Contemporary Art, 2013., Circumstances Favorable to Natural Selection, Victoria Art Center within IEEB6, 2014.-2015., MonuMental Histories, Gabroveni Arcub 2016., The Principle of Migration, New York Foundation for the Arts 2019.

Organizator:

 

 

Uz potporu:

 

 

*Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva Kulture RH autorici Sandri Sterle u okviru poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika za interdisciplinarno umjetničko istraživanje: Oživjeti djeda (Prvi dio: Razlomljeni film)

 

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h

subota i nedjelja 10 do 18h

Ponedjeljkom, utorkom i praznikom (30.5.): zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 14.6.2020.

 

*Napomena*

Na ulazu u Galeriju nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u Galeriju.
Čuvarica na ulazu u Galeriju imat će zaštitnu masku i rukavice te kontrolirati broj posjetitelja.
Posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra.
Dodirivanje eksponata nije dozvoljeno.
Kvake, te sve ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU