POZIV 19. Dani performansa “IZDRŽATI!”

19. Dani performansa

IZDRŽATI!

Organizator: Gradski muzej Varaždin

Kada smo u novim uvjetima epidemije ovako definirali programski okvir festivala, još smo vjerovali u mogućnost njegova održavanja „uživo“, s izvedbama projekata pred publikom. Slijedom pogoršavanja epidemijske situacije odlučili smo, ne predajući se, još jednom promijeniti format festivala, i to u skladu s tematskim nazivnikom „Izdržati!“.

Pozivaju se umjetnici da, sukladno s tematskim okvirom, izvedu performans u svojoj organizaciji, snime ga i videozapis pošalju organizatoru. Trajanje videozapisa ograničeno je na 3 minute (performans može trajati do 3 minute ili izvedba može biti dulja, ali montirani videozapis može biti trajanja do 3 minute).

Ocjenjivački sud u sastavu: Branko Franceschi, Ivan Mesek i Elizabeta Igrec odabrat će radove koji će se objavljivati na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora Gradskog muzeja Varaždin. Ocjenjivački sud dodijelit će na kraju i tri jednakovrijedne nagrade u visini 2.500 kuna neto.

Natječaj traje od 16. do 23. listopada 2020., a videozapisi s popratnom dokumentacijom (ime autora, naziv djela, kratka biografija autora) šalju se na adresu: ravnatelj@gmv.hr.

Iako je u koncipiranju ovogodišnjih 19. Dana performansa još prošle godine kao tematski okvir izabran poziv „Pokreni se!“, s ciljem problematiziranja pasivnog društva u kojem se problemi ne rješavaju, već umnožavaju i usložnjavaju, slijedom pandemijskog šoka logična je bila i promjena koncepcije. Festival će se održati pod sloganom „Izdrži!“, jer su mnoge problematike kojima se suočava društvo i na koje reagiraju umjetnici jednostavno pale u drugi plan, a prioritetna je postala uopće borba za opstankom. Virus napada ljudsko tijelo koje se često ne može obraniti, ali virus je napao i ukupno čovječanstvo koje se pokušava snaći i regrupirati ne bi li se s uspjehom nosilo s novim i drastičnim društvenim promjenama. Izvanredna situacija ugroze ponavlja obrasce iz prošlosti pandemija pa smo svjesni  da se može ponoviti i propitivanje postojanja nekih društveno bitnih grana. Optika krize percepciju kulture i umjetnika svodi na ukras bez kojeg se može preživjeti. Ali, može li se i živjeti?
Najvažnija poruka trenutka je izdržati. Izdržati u životu dostojnom čovjeka, u životu usprkos. Ne govori li nam o tome pedeset godina stara disciplina performansa izdržljivosti? Na govori li nam o tome i volja organizatora, umjetnika i publike da izdrže?

Branko Franceschi, Ivan Mesek

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


utorak – petak 12 do 20h
subota i nedjelja 11 do 19h

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 – 20 sati
subota 10 – 13 sati

nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

Izdvojeno

  • Priopćenje

    Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) osuđuje vandalizaciju umjetničkog djela Zlatka Kopljara K19 postavljenoj u Varaždinu u gradskom parku, putem iscrtavanja…

  • ODLUKA O GODIŠNJOJ NAGRADI HDLU-A

    Poštovani članovi, Na sjednici Upravnog odbora, održanoj 19. studenog 2020. godine, donesena je odluka da se ove godine neće dodjeljivati…

  • Online CreArt seminar – Internacionalizacija umjetničkog djelovanja

    Online CreArt seminar Internacionalizacija umjetničkog djelovanja Subota, 28. studenog, 2020., 10:00 – 12:00 h U sklopu popratnog programa 35. salona…

PLATI UMJETNIKA!

HDLU