Poziv umjetnicima, arhitektima, dizajnerima, kreativcima, kolektivima…

Art & Design Competition and Exhibition:
Currency as Space

ENG

 HDLU riznica i kovnica, Zagreb, Hrvatska                       Tijuana Border, Mexico, U.S.

HDLU riznica i kovnica, Zagreb, Hrvatska                Tijuana Granica, Mexico, U.S.
Poziv: Izložba BORROWORROB: In Search of Symmetry, u suradnji s HDLU-om (Zagreb, Hrvatska) poziva na natječaj i organizira izložbu dizajniranih valuta. Sudionike se potiče da izrade papirnate novčanice, instalacije ili performanse na temu geopolitike prostora. U HDLU će biti izloženo 50 projekata, a 10 projekata bit će izabrano od strane međunarodnog žirija, za publikaciju uz objašnjenje te će biti nagrađeni. Rok je 01.03.2014.  http://borroworrob.org/

Ako bi papirnate valute bile prostor, kako bi ih netko koristio u zamjenu? Može li svaka strana predstavljati različitu vrijednost ili funkciju? Može li svaka strana biti iskorištena samo na posebnim mjestima i u posebnim prostorima? Kakva se prostorna distribucija javlja kroz funkciju novčanice?

Valuta: Valuta je prostor, a istovremeno i medij koji raspodjeljuje i oprostoruje stvari, ljude, novac i usluge na različite načine, različitim intenzitetom, geopolitički i psihološki. Predmeti za koje je nekada bila vezana (zlato) su se primijenili i promijenit će se opet.  Valuta i prostor imaju kvazi-protočne i kvazi-stabilne funkcije. No mehanizam razmjene nije isto što i sile koje ga okupljaju. Kako netko može istražiti te sile?

Razmjena: Što ako valuta nikada nije bila sredstvo izjednačavanja odnosa, posrednik u protoku dobara i usluga, otkazivanjem dugova i obećanja, nego oblik razmjene u kojemu se nešto skriveno daje u zamjenu za nešto očito, poput sna, kao dvije površinske stranice koje se nikada ne sijeku? Što ako je prvotna funkcija valute bila ta da oprostoruje?

Prostor: Prostor nije homogen, sastavljen je od sila. Postoji razlika između ulaska u prostor i izlaska iz prostora, posjedovanja i gubitka prostora. Prostor je asimetričan.

Asimetrija: Razlika u tome što je potrebno da bi se novac zaradio i onoga što je potrebno da bi se potrošio također je asimetrična. Veza između valute i prostora nije nova, ali njezina sposobnost da preraspodijeli ljude, stvari i veze nije uvijek ista od mjesta do mjesta ili od jednog povijesnog trenutka do drugoga. Pitanje kojime se bavi ovaj Natječaj je kako valuta oprostoruje ljude, njihove stvari, njihove veze? I kako je moguće da je ta asimetrija savijena, udvostručena, izokrenuta i transformirana u druge funkcije?

Ekonomska pitanja nisu nova forma umjetničke prakse koja posreduje između političkih i društvenih istraživanja. Različitosti protesta kojima su mnogi umjetnici privučeni i koji artikuliraju ekonomske, društvene i političke asimetrije, simultano su artikulirane kao prostorni sukobi koji teže legitimnosti i simetriji u odnosu na druge sile unutar kojih je prostor otvoren i zatvoren, ograničen, utvrđen i rasprostranjen, praćen i prebrojan, okupiran i raspršen.

HDLU riznica i kovnica izložit će pristigle radove tijekom ožujka 2014. u Galeriji Pm. Prijavljeni radovi mogu biti u formi papirnatih novčanica, instalacije ili performansa.

Natječaj: Currency for the conflict of space
Registracija:
Molimo Vas da registrirate ime i e-mail do 21. 02. 2014. na treasury@borroworrob.org
Ako je riječ o grupi autora, molimo Vas da navedete sve autore i samo jedan e-mail.
Registrirani sudionici primit će jedinstveni serijski broj za svoju novčanicu.
Prijave:
Početak podnošenja prijava: 15. 01. 2014.
Zadnji dan za podnošenje prijava: 01. 03. 2014.

Tehnički uvjeti i upute za prijavu:
1.    Papirnata valuta
A4 format. PDF dokument s prednjom i stražnjom stranom predloženog dizajna novčanice na jednoj od strana A4 papira.
2.    Alternativna valuta
Sudionici mogu predložiti drugi medij za valutu, instalaciju ili performans. Molimo Vas da opišete ili ilustrirate novčanicu na jednoj stranici A4 lista papira i odbor će instalirati (ili izvesti) opisanu valutu ili postaviti A4 list papira. Molimo Vas da oblikujete upute i objašnjenja u dva stupca slične dužine i širine na jednoj strani A4 lista papira. Molimo Vas da u prijedlog uključite i do jedno stranicu uputa za instalaciju ili performans.
3.    Uporaba novčanice
Na poseban list papira, molimo Vas da opišete kako bi novčanica trebala bit iskorištena (do 100 riječi), kakve prostorne i prostorno/geografske granice ograničavanju njenu uporabu.
4.    Identifikacija
Molimo da identificirate u donjem lijevom uglu svakog lista, serijskim brojem koji je Vam je dodijeljen prilikom registracije sudionika (ili grupe sudionika).

Mogućnost prijave: Svatko se može prijaviti na natječaj
Naknada: Bez naknade

Rokovi:
Rok za podnošenje prijave: 1.03.2014.
Proces prijave: U privitku pošaljite jedan pdf dokument (ne veći od 4 MB) na e-mail adresu mint@borroworrob.org
Informacije o izložbi: mint@borroworrob.org
Press:  press@borroworrob.org

Radovi izabrani za izložbu biti će prezentirani uz radove Mladena Stilinovića, Paola Cirija, Petera Macapije, Petera Rostovskog i drugih.
Sudionike se potiče da razmotre teme: prostor, sukob prostora, odnos prostora, dvije uporabe prostora i sl.
Sudionike se potiče da razmotre svoje vlastite teme prostora, kao i svoje vlastite definicije prostora.

Sukob prostora
Povratak prostora
Posudba prostora
Oprostorivanje prostora
Podjela prostora
Zamjena prostora
Uporaba prostora
Zatvaranje prostora
Otvaranje prostora
Preuređivanje prostora
Savijanje prostora
Stvaranje prostora
Kraj prostora
Početak prostora
Darivanje prostora
Gomilanje prostora
Područja slobodne trgovine
Diskretizacija prostora (ženska kupaonica / muška kupaonica)

Trenutačni članovi Odbora za izbor radova:
Vito Acconci
Paolo Cirio
Dejan Kršić
Peter Macapia
Brett Scott
Srdjan Jovanovic Weiss
Borroworrob su podržali FACE Croatia, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, EPSON, Pozor, AkzoNobel – Dulux, Hotel Sheraton i Urban Stay Zagreb Agency.

sponsors1a

 

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU