• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

NASTAVAK USPJEŠNOG EU PROJEKTA CreArt


CreArt. NETWORK OF CITIES FOR ARTISTIC CREATION. 2.0., 2017.-2021.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, kao jedan od 12 partnera okupljenih oko EU projekta CreArt 2.0., najavljuje nastavak uspješnog EU projekta CreArt temeljem rezultata natječaja programa Kreativna Europa, u okviru aktivnosti Large-scale cooperation projects, gdje je projekt CreArt 2.0. ocijenjen kao jedan od 15 uspješnih

među 111 prijavljenih projekata.

 

CreArt 2.0. je nastavak projekta CreArt koji je uspješno okončan u travnju 2017. Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od lipnja 2017. do svibnja 2021., a okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Zagreba, Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES).

CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo prije 5 godina s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Nakon 5 godina, više od 200 umjetnika i 30 kustosa iz gradova članica CreArt mreže (u koju se HDLU uključio tek krajem 2013.) prošlo je kroz program usavršavanja. U dosadašnjem projektu, organizirano je 20 programa umjetničkih rezidencija u 4 europska grada na kojima je sudjelovalo 10 hrvatskih umjetnika; 3 radionice koje su vodili priznati umjetnici i kustosi na kojima su sudjelovale 2 hrvatske kustosice i 1 umjetnica; oko 10 seminara, konferencija i sastanaka na kojima su spojeni stručnjaci i profesori s europskih sveučilišta među kojima je sudjelovalo 3 hrvatskih umjetnika; 4 putujuće izložbe koje su gostovale u 3 grada svake godine među kojima i u Zagrebu, a na kojima je sudjelovalo 80 umjetnika, među kojima 7 hrvatskih.

Uz pomoć CreArt mreže započeto je i godišnje obilježavanje Europskog dana kreativnosti (21. ožujka), u okviru kojeg je HDLU uspostavio suradnju s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za etnologiju i folkloristiku te organizirao konferencije i niz uspješnih umjentičkih intervencija u javnom prostoru, među kojima, posljednje u 2017., šest murala u KBC-u Zagreb na lokaciji Rebro.

U okviru novog petogodišnjeg CreArt 2.0. projekta održat će se konferencije, lokalni seminari za umjetnike, umjetničke rezidencije, umjetničke radionice, seminari za kustose, putujuće grupne i dualne izložbe, natječaji za street art te lokalni projekti povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti.

Ukupna procijenjena vrijednost CreArt 2.0. projekta je 3.096.148 € za što je, u okviru programa Kreativna Europa, osigurano 50% potpore, dok ukupna procijenjena vrijednost HDLU-ovog proračuna tijekom petogodišnjeg razdoblja provedbe projekta iznosi 227.193,00 EUR (oko 1.700.000,00 kn).

CreArt 2.0. je ujedno već šesti HDLU-ov projekt (su)financiran EU sredstvima čime HDLU čvrsto utemeljuje svoju djelatnost u okviru aktualnih EU programa, stvarajući time mogućnosti za usavršavanje, rad i predstavljanje hrvatskih likovnih umjetnika u Europi te promovirajući Grad Zagreb u području vizualnih umjetnosti na europskoj karti kulturnih zbivanja.

 

Detaljnije o projektu:

TRAJANJE: lipanj 2017- svibanj 2021

PRORAČUN: 3.096.148  €  EU Grant: 1.548.074 €

ZEMLJE: Španjolska, Hrvatska, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije, Italija, Francuska, Litva, Portugal, Makedonija i Poljska.

KOORDINATOR Fundación Municipal de Cultura. Ayuntamiento de Valladolid (España)

PARTNERI:

 1. Comune di Genova (Municipality of Genova) (Genova –IT)
 2. Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika (Croatian Association of Artists) (Zagreb – HR)
 3. Mairie Clermont Ferrand (Municipality of Clermont – Ferrand) (Clermont-Ferrand – FR)
 4. Katowice – Miasto Na Prawach Powiatu (Municipality of Katowice) (Katowice-PL)
 5. Ville de Rouen (Municipality of Rouen) (Rouen-FR)
 6. Gmina Lublin (Municipality of Lublin) (Lublin-PL)
 7. City of Skopje (Municipality of Skopje) (Skopje-MK)
 8. Città di Lecce – Comune di Lecce (Municipality of Lecce) (Lecce-IT)
 9. Liverpool City Council (Liverpool – UK)
 10. Vsl Artkomas (Kaunas – LT)
 11. Camara Municipal de Aveiro (Aveiro –PT)

 

CILJEVI PROJEKTA:

 1. Nastaviti kontinuirani i profesionalni sustav transnacionalne mobilnosti, kulturne razmjene i zajedničkih radnih iskustava među različitim dionicima u kreativnom i kulturnom sektoru.
 2. Razviti više prilika za usavršavanje za dionike u kulturi: umjetničke rezidencije, radionice, seminare, konferencije i susrete.
 3. Razviti radne metodologije za specifične grupe (djecu, mlade i odrasle) koje promiču kreativnost kao alat za osobni razvoj.
 4. Iskoristi prednosti tehnoloških mogućnosti za komunikaciju, diseminaciju, razmjenu kreativnih i kulturnih ideja kroz CreArt website i platformu za razmjenu ideja i projekata.
 5. Izgraditi publiku kroz uključivanje raznih gradova u Europski dan kreativnosti i putem putujućih izložbi.
 6. Identificirati i istražiti, kroz konferencije, seminare i susrete, najbolje prakse u kulturnom razvitku.
 7. Pomoći u razvoju socijalnog statusa umjetnika, baziranog na Prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta (2006/2249).
 8. Potaknuti razvoj i diseminaciju kulturne ponude u gradovima uključenima u Mrežu.
 9. Potaknuti razvoj i modernizaciju sektora vizualnih umjetnosti i sektora kulturnih industrija, pomoći u konsolidaciji kreativnog sektora na lokalnoj i europskoj razini.
 10. Poboljšati edukaciju djelatnika i poduzetnika u Sektoru kreativnih i kulturnih industrija.

 

WEB STRANICE PROJEKTA:

www.creart-eu.org

www.europeandayofartisticcreativity.org

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU