NASTAVAK USPJEŠNOG EU PROJEKTA CreArt


CreArt. NETWORK OF CITIES FOR ARTISTIC CREATION. 2.0., 2017.-2021.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, kao jedan od 12 partnera okupljenih oko EU projekta CreArt 2.0., najavljuje nastavak uspješnog EU projekta CreArt temeljem rezultata natječaja programa Kreativna Europa, u okviru aktivnosti Large-scale cooperation projects, gdje je projekt CreArt 2.0. ocijenjen kao jedan od 15 uspješnih

među 111 prijavljenih projekata.

 

CreArt 2.0. je nastavak projekta CreArt koji je uspješno okončan u travnju 2017. Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od lipnja 2017. do svibnja 2021., a okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Zagreba, Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES).

CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo prije 5 godina s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Nakon 5 godina, više od 200 umjetnika i 30 kustosa iz gradova članica CreArt mreže (u koju se HDLU uključio tek krajem 2013.) prošlo je kroz program usavršavanja. U dosadašnjem projektu, organizirano je 20 programa umjetničkih rezidencija u 4 europska grada na kojima je sudjelovalo 10 hrvatskih umjetnika; 3 radionice koje su vodili priznati umjetnici i kustosi na kojima su sudjelovale 2 hrvatske kustosice i 1 umjetnica; oko 10 seminara, konferencija i sastanaka na kojima su spojeni stručnjaci i profesori s europskih sveučilišta među kojima je sudjelovalo 3 hrvatskih umjetnika; 4 putujuće izložbe koje su gostovale u 3 grada svake godine među kojima i u Zagrebu, a na kojima je sudjelovalo 80 umjetnika, među kojima 7 hrvatskih.

Uz pomoć CreArt mreže započeto je i godišnje obilježavanje Europskog dana kreativnosti (21. ožujka), u okviru kojeg je HDLU uspostavio suradnju s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za etnologiju i folkloristiku te organizirao konferencije i niz uspješnih umjentičkih intervencija u javnom prostoru, među kojima, posljednje u 2017., šest murala u KBC-u Zagreb na lokaciji Rebro.

U okviru novog petogodišnjeg CreArt 2.0. projekta održat će se konferencije, lokalni seminari za umjetnike, umjetničke rezidencije, umjetničke radionice, seminari za kustose, putujuće grupne i dualne izložbe, natječaji za street art te lokalni projekti povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti.

Ukupna procijenjena vrijednost CreArt 2.0. projekta je 3.096.148 € za što je, u okviru programa Kreativna Europa, osigurano 50% potpore, dok ukupna procijenjena vrijednost HDLU-ovog proračuna tijekom petogodišnjeg razdoblja provedbe projekta iznosi 227.193,00 EUR (oko 1.700.000,00 kn).

CreArt 2.0. je ujedno već šesti HDLU-ov projekt (su)financiran EU sredstvima čime HDLU čvrsto utemeljuje svoju djelatnost u okviru aktualnih EU programa, stvarajući time mogućnosti za usavršavanje, rad i predstavljanje hrvatskih likovnih umjetnika u Europi te promovirajući Grad Zagreb u području vizualnih umjetnosti na europskoj karti kulturnih zbivanja.

 

Detaljnije o projektu:

TRAJANJE: lipanj 2017- svibanj 2021

PRORAČUN: 3.096.148  €  EU Grant: 1.548.074 €

ZEMLJE: Španjolska, Hrvatska, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije, Italija, Francuska, Litva, Portugal, Makedonija i Poljska.

KOORDINATOR Fundación Municipal de Cultura. Ayuntamiento de Valladolid (España)

PARTNERI:

 1. Comune di Genova (Municipality of Genova) (Genova –IT)
 2. Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika (Croatian Association of Artists) (Zagreb – HR)
 3. Mairie Clermont Ferrand (Municipality of Clermont – Ferrand) (Clermont-Ferrand – FR)
 4. Katowice – Miasto Na Prawach Powiatu (Municipality of Katowice) (Katowice-PL)
 5. Ville de Rouen (Municipality of Rouen) (Rouen-FR)
 6. Gmina Lublin (Municipality of Lublin) (Lublin-PL)
 7. City of Skopje (Municipality of Skopje) (Skopje-MK)
 8. Città di Lecce – Comune di Lecce (Municipality of Lecce) (Lecce-IT)
 9. Liverpool City Council (Liverpool – UK)
 10. Vsl Artkomas (Kaunas – LT)
 11. Camara Municipal de Aveiro (Aveiro –PT)

 

CILJEVI PROJEKTA:

 1. Nastaviti kontinuirani i profesionalni sustav transnacionalne mobilnosti, kulturne razmjene i zajedničkih radnih iskustava među različitim dionicima u kreativnom i kulturnom sektoru.
 2. Razviti više prilika za usavršavanje za dionike u kulturi: umjetničke rezidencije, radionice, seminare, konferencije i susrete.
 3. Razviti radne metodologije za specifične grupe (djecu, mlade i odrasle) koje promiču kreativnost kao alat za osobni razvoj.
 4. Iskoristi prednosti tehnoloških mogućnosti za komunikaciju, diseminaciju, razmjenu kreativnih i kulturnih ideja kroz CreArt website i platformu za razmjenu ideja i projekata.
 5. Izgraditi publiku kroz uključivanje raznih gradova u Europski dan kreativnosti i putem putujućih izložbi.
 6. Identificirati i istražiti, kroz konferencije, seminare i susrete, najbolje prakse u kulturnom razvitku.
 7. Pomoći u razvoju socijalnog statusa umjetnika, baziranog na Prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta (2006/2249).
 8. Potaknuti razvoj i diseminaciju kulturne ponude u gradovima uključenima u Mrežu.
 9. Potaknuti razvoj i modernizaciju sektora vizualnih umjetnosti i sektora kulturnih industrija, pomoći u konsolidaciji kreativnog sektora na lokalnoj i europskoj razini.
 10. Poboljšati edukaciju djelatnika i poduzetnika u Sektoru kreativnih i kulturnih industrija.

 

WEB STRANICE PROJEKTA:

www.creart-eu.org

www.europeandayofartisticcreativity.org

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU