NAJAVLJUJEMO: DISKURZIVNI UTORAK U DOMU HDLU

Najavljujemo predavanja u Klubu HDLU 

u utorak, 5. lipnja 2018.

 18.00 Predavanje u okviru 34. salona mladih

 19.00 Okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

 

 

U 18 sati, predavanje u okviru 34. salona mladih

Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika

Tihana Puc

Predavanje će kontekstualizirati projekt Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika unutar srodnih nastojanja digitalne povijesti umjetnosti, osobito se osvrćući na njegovu svrhu i metodološki okvir, kao i na  mogućnosti i ograničenja ovakve vrste istraživačkih projekata.

Kartogram Salona mladih kontinuirani je projekt prikupljanja podataka o umjetnicama/cima koji su između 1968. i 2016. na Salonu mladih nagrađivani, a koji se ostvaruje kao prijedlog udaljenog čitanja Salona mladih i istraživanja načina na koji se umjetnice/ci povezuju i dijele kroz vrijeme i institucionalni prostor. Kartogram Salona mladih prikazuje mrežu nagrađivanih umjetnica/ka i institucija, otvarajući mogućnosti razaznavanja često nevidljivih i nezabilježenih veza, kao i njihovog daljnjeg propitivanja „izvan Salona mladih“.

 

U 19 sati, okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU

voditeljice Irene Kraševac

 

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije.

U utorak 5. lipnja 2018. održava se treći okrugli stol pod nazivom „Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU“  voditeljice Irene Kraševac.

 Dom HDLU, tzv. Meštrovićev paviljon, podignut je zahvaljujući zamisli i idejnom projektu Ivana Meštrovića, a na poticaj Hrvatskog društva umjetnosti „Strossmayer“, umjesto prvotno planiranog podizanja konjaničkog spomenika kralju Petru I. Velikom Oslobodicu na tadašnjem novoplaniranom Trgu N. Za javnost je otvoren u prosincu 1938. godine izložbom Pola vijeka hrvatske umjetnosti, da bi već 1941. umjetnicima bilo naređeno da napuste zgradu jer će se preurediti u džamiju. Nakon Drugog svjetskog rata u njemu je djelovao Muzej narodnog oslobođenja, odnosno Muzej revolucije naroda Hrvatske kojim je upravljao Povijesni muzej Hrvatske. U jeku Domovinskog rata, 1993. godine, zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta iz HDLU-a, zgrada je vraćena na korištenje svojoj prvobitnoj svrsi, sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njihovim društvenim i izložbenim aktivnostima, te je ponovno postala žarištem suvremene likovne umjetnosti.

O situaciji s početka 90-ih godina, deložiranju iz dotadašnjeg sjedišta na Starčevićevom trgu i  nastojanju da se zgrada vrati svojoj izvornoj namjeni, razgovarat će osobe najzaslužnije za povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU, Ante Rašić, Hamo Čavrk, Dalibor Jelavić, Ariana Kralj i Božo Biškupić.

Razgovor moderira Irena Kraševac.

 

Program svih okruglih stolova.

 

 

[1] Moretti, Franco 2011, Network Theory, Plot Analysis. Pamphlet 2. Stanford Literary Lab, http://litlab.stanford.edu/LiteraryLabPamphlet2.pdf

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU