Održan je okrugli stol pod nazivom “Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona” voditeljice Lidije Butković Mićin

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

 u utorak, 29. svibnja 2018. održan je okrugli stol pod nazivom

Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona

voditeljice Lidije Butković Mićin

 

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održava se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a.

Drugi okrugli stol pod nazivom Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona održan je u utorak, 29. svibnja 2018. u Domu HDLU.

Nakon uvodne riječi Ide Blažičko u ime HDLU-a i Irene Kraševac u ime Instituta za povijest umjetnosti, predavanje je započela moderatorica Lidija Butković Mićin.

O povijesti sekcije Prijedlog, njenoj koncepciji, atmosferi, rezultatima te značaju za povijest hrvatske suvremene umjetnosti, arhitekture i dizajna, iz pozicije organizatora, pratitelja i sudionika razgovarali su Željka Čorak, Branka Hlevnjak, Boris Ljubičić i Snješka Knežević.

Zagrebački salon, izložbena smotra suvremene hrvatske umjetnosti, dizajna i arhitekture, pokrenuta je na inicijativu Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske 1965. godine, a od 1971. godine uključivala je sekciju Prijedlog kao sastavni dio svoje koncepcije. Tijekom tri desetljeća kontinuiranog djelovanja, Prijedlog je stremio aktivnije involvirati umjetnike i kulturne radnike svih disciplina u formuliranju najraznovrsnijih ideja za oplemenjivanje i transformaciju urbanih sredina Hrvatske, ponajviše Zagreba.

U nedostatku zakonske regulative o financiranju umjetnosti i dizajna u javnom prostoru, Zagrebački salon je preko sekcije Prijedlog preuzeo ulogu pokrovitelja urbane umjetnosti, podupirao razvoj neformalne umjetničke scene te postao mjestom otvorenih rasprava o stanju javnog prostora Zagreba te mogućnostima njegovog poboljšanja.

 

Slijedeći okrugli stol pod nazivom Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU, voditeljice Irena Kraševac, održat će se u utorak 5. lipnja 2018. u Domu HDLU.

Program svih okruglih stolova.

 

Organizatori:

 

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU