Najavljujemo: Okrugli stol “50 godina Salona mladih” voditeljice Ivane Mance

NAJAVLJUJEMO OKRUGLI STOL:

 

50 godina Salona mladih

voditeljice Ivane Mance

u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

u utorak, 12. lipnja 2018. u 19 sati

u Domu HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije.

Četvrti okrugli stol pod nazivom 50 godina Salona mladih održat će se u utorak, 12. lipnja 2018. u 19 sati u Domu HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, za vrijeme trajanja aktualnog 34. salona mladih prema kustoskoj koncepciji Panoptikon autorice Mirne Rul.

Salon mladih, danas tradicionalna smotra mlađe generacije umjetnika, pokrenut je 1968. godine i u ovoj, obljetničkoj godini HDLU-a i sam slavi pedesetu godišnjicu održavanja. Prilika je to da se podsjeti na njegove početke i mijene; na polemične tonove, koji su ga pratili skoro čitavo prvo desetljeće trajanja. Premda najavljivan kao manifestacija koja nastoji prevladati „stare oblike kulturnog života“, Salon mladih je od početka trpio kritike da odveć nalikuje tradicionalnim “salonskim” izložbama, odnosno da na njemu izložena produkcija nema distinktivnu kvalitetu novoga i originalnoga. Izvor nesporazuma predstavljao je i eksperimentalni model njegove organizacije: bio je zamišljen kao svojevrsni samoupravni plenum mladih umjetnika, koji samostalno organiziraju izložbu na kojoj imaju pravo sudjelovati svi, bez podlijeganja ocjeni žirija. Nakon više godina traženja prave formule, Salon će se krajem toga prvog desetljeća ipak stabilizirati u formi žirirane izložbe, u čijoj koncepciji sudjeluju putem natječaja odabrani kritičari te koja uz redovnu „Situaciju“ često uključuje i specijalističke sekcije posvećene različitim fenomenima poput novih medija, fotografije, mode i animacije. Od tih godina do danas Salon neće napustiti ova temeljna načela, premda će proći kroz mnoge transformacije.

O prošlosti i sadašnjosti Salona mladih iz pozicije organizatora, sudionika i kritičara razgovaramo s Stjepanom Gračanom, Tonkom Maroevićem, Ivom Matijom Bitangom, Martinom Miholić i Tenom Bakšaj.

Razgovor moderira Ivana Mance.

Program svih okruglih stolova.

Organizatori:

 

 

Pod pokroviteljstvom:

 

 

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU