OBAVIJEST O NOVIM TIJELIMA UPRAVLJANJA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

OBAVIJEST
O NOVIM TIJELIMA UPRAVLJANJA
HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

 

Na redovitoj godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatskog društva likovnih umjetnika održanoj u četvrtak 7. lipnja 2018. u Domu HDLU-a, odabrana su nova tijela upravljanja HDLU-a na četverogodišnji mandat.

UPRAVNI ODBOR:
Predsjednik: izv.prof.art. Tomislav Buntak
Potpredsjednici: izv.prof.dr.art. Antonija Balić Šimrak i dr.sc. Josip Zanki
Članovi: dr.art. Ida Blažičko; Bojan Mucko mag.ethnol.et anthrop., mag. phil., mag. art. ; izv.prof.art. Alen Novoselec; dr.art. Melinda Šefčić;
Dopunski članovi: Fedor Fischer mag.art. i Monika Meglić mag.art

NADZORNI ODBOR:
Jelena Bando mag.art.; red.prof.art. Siniša Reberski; dr.art. Stjepan Šandrk

ČASNI SUD:
Sebastijan Dračić mag.art., Mia Orsag mag.art., Tomislav Vuković mag.art.

ODBOR ZA STATUT:
Jasenka Bulj mag.art., Martina Grlić mag.art., Pavle Pavlović mag.art.

ODBOR ZA DODJELU LIKOVNIH NAGRADA:
izv.prof.art. Danko Friščić; Ivana Jurić mag.art.; red.prof.art. Robert Šimrak; red.prof.art. Zlatan Vrkljan; doc.art. Fedor Vučemilović

***

BIOGRAFIJE ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA:

Tomislav Buntak rođen je 1971. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Miroslava Šuteja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2010. godine docent je na Slikarskoj katedri, nakon čega stječe titulu izvanrednog profesora. Nakon što je jedan mandat proveo kao Prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u svibnju 2018. izabran je za dekana.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, među kojima izdvajamo one u Galeriji Galženica, Velika Gorica, 2000., Galeriji Miroslav Kraljević, Zagreb, 2004., u MOMA-i P.S.1, New York, 2005., u Tokyo Wonder Site (TWS), Tokyo, 2008., Umjetničkom paviljonu, Zagreb, 2008., i u Spinnereiu, Leipzig, 2012.
Sudjelovao je u pokretanju i organizaciji Bijenala slikarstva u Zagrebu. Od polovine devedesetih sudjelovao je u različitim kulturnim i društvenim događanjima i programima kao član komisija ili u procesu organizacije.
Dobitnik je niza nagrada među kojima izdvajamo Nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara na 39. Zagrebačkom salonu (2005.), Nagradu Kabineta grafike HAZU na 4. trijenalu crteža (2008.) i Nagradu Vladimir Nazor za najbolju izložbu u 2008. (2009.).

Josip Zanki rođen je 1969. godine u Zadru. Diplomirao je grafiku u klasi profesora Miroslava Šuteja 1994. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Doktorirao je na poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine s temom „Antropološka konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama“ pod mentorstvom doc. dr.sc. Suzane Marjanić i izv. prof. dr. sc. Leonide Kovač.
Predavao je na Sveučilištu u Zadru od 2009. do 2016. godine, Sveučilištu Vytautas Magnus, Kaunas (Litva) 2016. i Sveučilište u Alberti, Edmonton (Kanada) 2016., a od 2017. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Javno djeluje od 1986. godine na područjima instalacije, performansa, eksperimentalnog filma i videa te na području istraživanja grafičkih medija. Za svoj rad na području grafike i eksperimentalnog filma više je puta nagrađivan (Nagrada za eksperimentalni film, Filmski festival Mala Pula, Nagrada Oktavijan za animirani film, Dani hrvatskog filma, Nagrada Ministarstva kulture RH, Trijenale grafike, Gliptoteka HAZU i Medalja Hrvatska kultura Ministarstva kulture). Također, bavi se istraživanjima fenomena planine Velebit, lokalitetima Mirila, Jame Vrtače i Sveto brdo. Do sada je realizirao više samostalnih i grupnih izložbi-projekata u Hrvatskoj i inozemstvu, od čega ističemo samostalne izložbe na Sveučilištu u Glasgowu (Škotska) 2016. i u Galeriji 101, Kaunas (Litva), „Between the Lines“ s Ivanom Fijolićem i Martinom Miholić u Schau Fenster Gallery u Berlinu (Njemačka). Njegove grafike i crteži nalaze se u muzejima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj, SAD-u, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Ukrajini.
Bio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika od prosinca 2007. – 2018. godine, a 2011. godine član je Europskog parlamenta kulture. Trenutno je predstavnik klastera za vizualnu umjetnost u radnoj skupini za izradu Zakona o umjetnicima pri Ministarstvu kulture te pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, radi na projektu Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO).

Antonija Balić Šimrak rođena je 1969. godine u Patni, u Indiji, a od 1976. živi u Zagrebu. Diplomirala je 1992. godine na Kiparskom odsjeku u klasi profesora Stipe Sikirice na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu  te 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na odsjeku pedagogije. Godine 2015. završava poslijediplomski doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, program kiparstvo, obranom disertacije naslova „Mekana skulptura i njezina antropomorfna preobrazba“.
Od 2009. godine zaposlena je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (od listopada 2013. u zvanju izvanredne profesorice). Od 2009. pročelnica je Odsjeka za odgojiteljski studij, a od 2012. do 2014. godine obnaša dužnost prodekanice za nastavu i studente na UFZG.
Godine 2010. i 2011. sudjeluje u međunarodnom projektu ART@muse u Antwerpenu (Belgija) i u Portu (Portugal), te je suradnica na LLPComenius RESCUR projektu kao nositeljica svih likovnih sadržaja. Nositeljica je kolegija Metodika likovne kulture, Istraživanje dječjeg likovnog stvaralaštva i izbornog kolegija Kiparsko i keramičko oblikovanje na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Članica je umjetničke organizacije „Atelieri Žitnjak“ i Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti s kojom u svojstvu dizajnera i ilustratora časopisa „Libri & liberi“ ima stalnu suradnju. Osnivač je i umjetnički voditelj umjetničke organizacije „Mandala studio“ koji provodi programe oblikovanja slikovnica za odgojitelje. Izdala je nekoliko slikovnica i edukativnih materijala za djecu u izdanju izdavačke kuće Profil i edukativnu slikovnicu „Kako reći ne“ u suradnji s RESCUR timom. Stalni je recenzent izdavačke kuće Profil za predškolska izdaja.
Izlagala je na sedamnaest samostalnih (Galerija VN, Studio galerije Forum, Galerija Karas, Galerija SC, Galerija Koprivnica, Galerija Božidar Jakac-Slovenija, Gliptoteka HAZU, itd.) i brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad, a djela joj se nalaze u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju grada Koprivnice, Galeriji umjetnina Grada Slavonskog Broda, Skupštini Grada Zagreba, Zbirci Klementa Lukina, zbirci Ministarstva kulture RH, Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Slovenija.

Melinda Šefčić rođena je 1986. godine u Subotici u Srbiji. 2012. godine diplomirala je slikarstvo u klasi izv. prof. Zoltana Novaka na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svibnju 2018. godine završila je poslijediplomski doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na temu „Rehumanizacija i reestetizacija bolničkoga prostora“.
Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama od kojih svakako treba izdvojiti „Mirror of my Soul“, u sklopu TEFAF festivala (Maastricht u Nizozemskoj), „Likovna umjetnost kao terapija“ u Galeriji Bačva u HDLU (Zagreb), „Mirror identity“ u Gallery PRZYTYCK u Tarnogórskie Centrum Kultury (Tarnowskie Góry u Poljskoj), kao i na velikom broju skupnih izložbi, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta od Italije, Francuske, SAD-a,  Portugala, Grčke, Srbije, Njemačke, Makedonije i Indije. Autorica je umjetničkog projekta C.R.T.A. od 2010. godine.
U 2017. je godine u okviru EU projekta CreArt realizirala projekt oslikavanja KBC-a Rebro, dok ove godine realizira sličan projekt „Uzorna kaznionica“ u ženskoj kaznionici u Požegi.

Alen Novoselec rođen je 1969. u Varaždinu. 1998. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pohađao je poslijediplomski studij konzerviranja i restauriranja u Ljubljani i umjetnički poslijediplomski studiju kiparstva na ALU u Zagrebu te stekao status konzervatora-restauratora i licencu Ministarstva kulture.
Zaposlen je kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina.
U svom umjetničkom djelovanju koristi različite medije i materijale. Likovni izraz pronalazi većinom u kiparstvu, uz povremeno bavljenje instalacijom, performansom, akcijom. Iza sebe ima niz samostalna izložbi, a dobitnik je više nagrada, autor četiri javne skulpture i realizator desetak performansi i akcija. Član je PUNKT-a (Pokret za unapređenje kulture) i voditelj projekata Aleja skulptura na savskom nasipu te Dvorac i park skulptura Jakovlje.

Ida Blažičko rođena 1985. u  Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Godine 2012. doktorirala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru s disertacijom Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i umjetničke instalacije u pejzažu. Godine 2016. doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s disertacijom “Biomimetika u službi umjetnosti”. Autorica je, među ostalim, skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru, ambijentalne skulpture Topologija beskraja (2015.) u trajnoj kolekciji Muzeja za umjetnost i obrt u Zagreb. U suradnji s autorskim timom u sastavu Krešimir Rogina, Rosa Rogina, Armor Gutjerez Rivas, Fransoa Vahe, Ida Blažičko potpisuje rad “Emerging Resilience” koji je predstavljen u sklopu crnogorskog paviljona na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018. godine. Dobitnica je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.).

Bojan Mucko rođen 1983. godine u Varaždinu. Završio je Etnologiju i kulturnu antropologiju te Filozofiju na Filozofskom fakultetu Zagrebu i studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti. Kao umjetnik, istraživač i izvođač surađivao je s Bacačima sjenki i UrbanFestivalom, član je Udruge za interdisciplinarna i interkulturna istraživanja. Radi kao vanjski suradnik HRT-a kao voditelj televizijske emisije Znanstveni krugovi i novinar emisije Transfer. Izbor umjetničkog djelovanja: “Znaci vremena” – Dokumentacija performativnog procesa, 17. 1. 2. 9. 2013. (Galerija Forum), Likvidacija (Galerija Miroslav Kraljević), Lijepa naša domovino (Izložba Hrvatskog fotosaveza, Umjetnički paviljon, grupna), slika od zvuka 60h/20min (Hrvatski radio, zvučni rad). Tekstovi su mu do sad objavljivani u Zarezu, Orisu, ČiP-u, Etnološkoj tribini, itd. Od 2009. godine kao student etnologije za suradnju dobiva Godišnju nagradu Hrvatskog etnološkog društva “Milovan Gavazzi” te godinu kasnije samostalno dobiva Rektorovu nagradu za rad “Podaj majko – semiotička analiza podgorskog identiteta”. 2015. godine bio je finalist izbora za Nagradu Radoslava Putara.  Dugogodišnji je selektor međunarodnog festivala etnografskog filma ETNOFILm, član je žirija domaće kritike 8. izdanja FPSA 8. te dugogodišnji član žirija za izbor radova Zidnih novina, projekta Bacača sjenki.

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU