• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

Održano je predavanje Tihane Puc u okviru 34. salona mladih i okrugli stol voditeljice Irene Kraševac u okviru obilježavanja 150 godina HDLU-a

U utorak, 5. lipnja 2018., održano je u Domu HDLU

predavanje Tihane Puc u okviru 34. salona mladih:
Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika,

a zatim i okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina HDLU-a:
Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU,
voditeljice Irene Kraševac

 

 

 

Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika

Tihana Puc

U okviru 34. salona mladih u klubu HDLU, tijekom trajanja Salona, možete vidjeti interaktivnu instalaciju Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika, autorske koncepcije Tihane Puc. Na predavanju je predstavljen projekt prikupljanja podataka o umjetnicima/cama koji su između 1968. i 2016. nagrađivani na Salonu mladih. U nastojanju da se predoče veze umjetnika/ca u domaćem i međunarodnom prostoru prije i nakon Salona mladih, podaci o njihovim mnogobrojnim izložbama i pripadajućim institucijama vizualizirani su kao mreža. Grafički prikaz, objedinjujući prostorne i vremenske odnose izlagačkih aktivnosti, svojevrsna je višeslojna karta umjetnika/ca i institucija, te gotovo poput rendgenska snimke  otkriva pozadinsku strukturu institucionalnog sustava relevantnog za umjetnike/ce Salona u odabranom razdoblju. Dobiveni se kartogram otvara daljnjoj kontekstualizaciji i interpretaciji detektiranih veza, od kojih mnoge bliskom čitanju nerijetko ostaju nedohvatljive i u konačnici neprepoznate.

 

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održava se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a.

Treći okrugli stol pod nazivom Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU održan je u utorak, 5. lipnja 2018. u klubu HDLU.

Raspravu je moderirala Irena Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti, ujedno urednica monografije „150 godina HDLU. Umjetnost i institucija”, čija se objava planira krajem listopada 2018. godine. O prilikama u kojim je HDLU djelovao na početku 90-ih godina, deložiranju iz dotadašnjeg sjedišta na Starčevićevom trgu i nastojanju da se zgrada vrati svojoj izvornoj namjeni, govorili su neki od najzaslužnijih sudionika pothvata povrata Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU, Hamo Čavrk, Ariana Kralj i Božo Biškupić. Vrijedan prilog raspravi dao je i Zdenko Rus u ime umjetničkog direktorija koji je koncipirao i realizirao izložbu i istoimeni prateći katalog 125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti, kojima je obilježeno 125 godina od osnutka Društva umjetnosti 1868.

Dom HDLU, tzv. Meštrovićev paviljon, podignut je zahvaljujući zamisli i idejnom projektu Ivana Meštrovića, a na poticaj Hrvatskog društva umjetnosti „Strossmayer“, umjesto prvotno planiranog podizanja konjaničkog spomenika kralju Petru I. Velikom Oslobodicu na tadašnjem novoplaniranom Trgu N. Za javnost je otvoren u prosincu 1938. godine izložbom Pola vijeka hrvatske umjetnosti, da bi već 1941. umjetnicima bilo naređeno da napuste zgradu jer će se preurediti u džamiju. Nakon Drugog svjetskog rata u njemu je djelovao Muzej narodnog oslobođenja, odnosno Muzej revolucije naroda Hrvatske kojim je upravljao Povijesni muzej Hrvatske. U jeku Domovinskog rata, 1993. godine, zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta iz HDLU-a, zgrada je vraćena na korištenje svojoj prvobitnoj svrsi, sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njihovim društvenim i izložbenim aktivnostima, te je ponovno postala žarištem suvremene likovne umjetnosti.

 

 

Slijedeći okrugli stol pod nazivom 50 godina Salona mladih, voditeljice Ivane Mance, održat će se u utorak, 12. lipnja 2018. u Domu HDLU.

 

Program svih okruglih stolova.

 

 

Organizatori:

 

 

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU