• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

Predstavljamo izvedene likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu

Izvedene likovne intervencije

U Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu

 

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora u okviru projekta Horizont slobode sedam umjetnika, članova HDLU, izvelo je likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu: Miron Milić, Goran Rakić, Mario Romoda, Ivo Kosanović, Tea Jurišić, Agata Lučić i Melinda Šefčić.
Projekt Horizont slobode, autorice i koordinatorice projekta dr.art. Melinde Šefčić, kojega provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, financiran je od strane Ministarstva Pravosuđa Republike Hrvatske. Realizacija projekta započela je krajem 2019. godine, no rad na projektu je obustavljen zbog negativnog utjecaja Covid 19. virusa u trećem mjesecu ove godine. Sve do polovice kolovoza radilo se na pokretanju projektnih aktivnosti koje su doprinijele realizaciji i izvođenju 5 likovnih intervencija u Kaznionici u Glini koje su izveli: Tea Jurišić, Melinda Šefčić, Miron Milić, Goran Rakić i Ivo Kosanović, dok su dvije likovne intervencije izvedene u prostoru Zatvorske bolnice u Zagrebu, koje su realizirali Agata Lučić i Mario Romoda. Ovogodišnji projekt uključio je oslikavanje isključivo vanjskih zidova koji omeđuju prostor s unutarnje strane. Rad sa zatvorenicima nije bio moguć zbog epidemioloških razloga, te je ta aktivnost ove godine morala izostati.
Projekt Horizont slobode ujedno uključuje i istraživačku komponentu, koja se izvodi u suradnji s dr. sc. Anitom Jandrić Nišević, a čija prezentacija, kao i prezentacija projektnog kataloga, slijedi u prosincu 2020. godine.
Ovo je treći projekt koji HDLU provodi u prostorima Kaznionica u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom pravosuđa te se ova suradnja planira nastaviti. Upravo dosadašnja realizacija projekata u Kaznionici u Požegi, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu potvrđuju valjanost postavljenih ciljeva i doprinos rezultata provedenih projekata. Upravo tako ističemo da umjetnost uistinu ima transformativnu moć – ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru; razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika.
Agata Lučić “Vrt”

Goran Rakić “Perspektiva”

 

Ivo Kosanović “Planine”
Mario Romoda “Neka nova šuma”
Melinda Šefčić “Krugovi slobode”
Miron Milić “Sloboda”
Tea Jurišić, “Posjet”
Projektom Horizont slobode nastoji se doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske. Naglasak se stavlja na estetizaciju životnog prostora zatvorenika, ali i radnog prostora službenika. Također, naglasak se stavlja i na mogućnost uključivanja zatvorenika putem kreativnog angažmana oslikavanja prostora, no ova je komponenta nažalost izostala zbog epidemioloških razloga, ali vjerujemo kako se s tim aktivnostima može ostvariti povezivanje, razvijanje kreativnih vještina, razvijanje komunikacije i diskusije o radovima, promjene slike prostora, a tako i pojedinca u njemu.
Dugoročno gledano, ovim će se umjetničkim projektom doprinijeti oslobađanju psihičkih i duhovnih okova u kojima su zatvorenici zarobljeni. Vjerujemo da umjetnost može potaknuti osjećaj „slobode“ u promatraču, ali i doprinijeti edukaciji o vrijednostima estetskog izričaja i potrebama umjetničkog oplemenjivanja životnog prostora. Istraživačkim se radom želi doznati i pokazati potreba i viđenje zatvorskog sustava glede rezultata koji su se ostvarili, a istovjetnim predstavljanjem rezultata težnja nam je pokazati koliko su ovakvi projekti prijeko potrebni zatvorenicima, ali i zaposlenicima zatvorskog sustava diljem RH.
Prezentacijom projektnih rezultata doprinosi se osvješćivanju generalne javnosti o umjetnosti kao sastavnom dijelu zdravog društva, a tako i pojedinca kao člana zdrave društvene zajednice te se potiče promjena percepcije društva o zatvorskim sustavima u Hrvatskoj.Fotografije: HDLU, Ivo Kosanović
Organizator:
Partner: Kaznionica u Glini i Zatvorska bolnica u Zagrebu
Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU