DRUGA UMJETNIČKA REZIDENCIJA EU PROJEKTA AFAR U ZAGREBU

Idući rezidenti u okviru europskog projekta AFAR umjetnici su Liesbeth Bik i Jos Van der Pol (NL). Od 1995. godine djeluju kao Bik Van der Pol. Žive i rade u Rotterdamu (Nizozemska) (www.bikvanderpol.net). Kroz svoju praksu, Bik Van der Pol teže artikulirati i razumjeti kako umjetnost može stvoriti javnu sferu i prostor za spekulaciju i maštu. To uključuje oblike posredovanja kroz koje javnost nije samo definirana, već i stvorena. Njihov rad proizlazi iz istraživanja kako aktivirati situacije kako bi se stvorila platforma za razmjenu i iskustvo različitih znanja. Način rada Bik Van der Pola sastoji se od postavljanja uvjeta za susret, gdje razvijaju proces rada koji omogućuje kontinuirane rekonfiguracije mjesta, povijesti i javnosti. Njihova praksa je specifična za određeno mjesto i suradnička, s dijalogom kao načinom prijenosa; “prolazak”, shvaćen u svom etimološkom značenju “govor između dva ili više ljudi, iz čega mogu proizaći nova razumijevanja”. U stvari, smatraju element “prolaska” vitalnim. To je privremeno i implicira akciju te razvoj novih oblika diskursa. Njihova praksa je i poticaj i rezultat ovog načina. Izlagali su svoj rad na brojnim mjestima te sudjelovali na bijenalima u Gwangju, Istanbulu, Jakarti i Sao Paulu. Nedavni i aktualni projekti: Paad Bienal 2024, Abu Dhabi (UAE); istraživački rezidencijalni projekt u Školi u Casablanci (2021.–23.), Casablanca (Maroko); projekt u suradnji s Voltom, Bergen (Norveška); Take Part (2018.–20.) u SFMOMA-i i javnim knjižnicama u San Franciscu (SAD) te Far Too Many Stories To Fit Into So Small A Box, Ujazdowski Castle Centar za suvremenu umjetnost, Varšava (Poljska) (2019.-20.). Bik Van der Pol bili su suinicijatori umjetničkog prostora Duende koji je postojao od 1984. do 2013., gdje su organizirali mnoge aktivnosti poput rezidencijalnih umjetničkih programa, razgovora, projekcija i izložbenih projekata, a bili su i ravnatelji programa Škole nedostajućih studija – privremenog magistarskog programa na Sandberg Institute, Amsterdam (2013.–15.). Također, savjetnici su na Jan van Eyck Academiji u Maastrichtu. Liesbeth predaje i članica je na Piet Zwart Institute (Rotterdam) te trenutno predsjednica Akademie van Kunsten / Akademije umjetnosti, koja je dio Kraljevske nizozemske akademije znanosti (KNAW).

U sklopu rezidencije, Bik Van der Pol  će upoznati lokalnu umjetničku scenu kroz posjete ateljeima i izložbama te realizirati novi umjetnički rad, koji se vezuje uz glavne teme projekta: ekologija, održivost i baština te tekstilne umjetnosti, a koji će biti izložen na završnoj izložbi u Zagrebu, Beču i Bukureštu. Uz umjetnički rad, održat će i predavanje u galeriji Putolovac, 7. svibnja u 19:30 uz razgovor s kustosicom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Leilom Topić (AFAR Talk).

 

Artists for Artists Residency Network, europski je projekt u trajanju dvije godine (2023.-2024.), ima za cilj poboljšati mobilnost suvremenih vizualnih umjetnika_ica i kustosa_ica, stvarajući pritom veće mogućnosti za žene u umjetnosti. Projekt se odvija u četiri europske partnerske zemlje – Rumunjskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji. Projekt se fokusira na razvoj novih međunarodnih razmjena i transkulturalnog dijaloga te pruža niz novih mogućnosti praktičarima umjetnosti svih dobi, u različitim umjetničkim medijima, s posebnim naglaskom na žene u umjetnosti i rodnu jednakost. Rezultat projekta bit će povećana svijest o važnosti kulturne mobilnosti na lokalnim zakonodavnim razinama, ali i u široj javnosti, posebice u trenutnom (post)kriznom europskom kontekstu, jačajući pripadnosti EU i povezanost sa suvremenom vizualnom umjetnošću.

Projekt uključuje: 12 umjetničkih rezidencija u Zagrebu (HR), Mulhouseu (FR), Bukureštu (RO) i u Săcel, Maramureș (RO), 4 kustoske rezidencije u Zagrebu i Bukureštu, 12 konferencija u Zagrebu, Bukureštu i Beču i 1 putujuću međunarodnu izložbu, koja će najprije javnosti biti prikazana u Zagrebu (HR), a potom u Beču (AT) i Bukureštu (RO).

U okviru projekta:

Partneri projekta:

Uz potporu:

  

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2022-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih. [Broj projekta: 101100309 ]

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU