Održana posljednja radionica “Tehnike tkanja” u sklopu europskog projekta AFAR

U srijedu, 03. srpnja 2024., održana je radionica “Tehnike tkanja” u sklopu europskog projekta Artists for Artists Residency Network (AFAR).

Radionicu je vodila prof. Nikolina Knežević Hrgović, mag.art.edu.

Radionica je osmišljena s ciljem suradnje s lokalnim umjetnicima, povezivanja na međunarodnoj razini te poticaja njihovom daljnjem radu.Tkanje je postupak ispreplitanja najmanje dva sustava niti pod pravim kutem; osnove i potke. Tim postupkom dobivamo plošne ili trodimenzionalne tekstilne tvorevine, ovisno o tkalačkim tehnikama koje koristimo. Primjena ručnog tkanja je vrlo široka; od odjevnih predmeta, kućnog tekstila, dekorativnih elemenata, prostornih instalacija itd.
Na radionici «Tehnike tkanja» uplovili smo u tajne ovog vrlo starog i cijenjenog zanata. Naučili smo nešto o povijesti tkanja u Hrvatskoj, upoznali dijelove tkalačkog stana i tkalačkog okvira te koji se materijali i alati koriste u ručnom tkanju. Svatko od polaznika radio je na vlastitom okviru za tkanje te naučio postupke narodnih tehnika čiju tradiciju suvremeni tkalci pokušavaju održati. Spomenuli smo i neke «novije» tehnike tkanja te kako povezati tradiciju i suvremeni umjetnički izričaj kroz čaroliju niti.

 

U radionici su sudjelovale Helena Habijeanec, Laura Stojkoski i Iza Tarasewicz

Artists for Artists Residency Network, projekt u trajanju dvije godine (2023.-2024.), ima za cilj poboljšati mobilnost suvremenih vizualnih umjetnika_ica i kustosa_ica, stvarajući pritom veće mogućnosti za žene u umjetnosti. Projekt se odvija u četiri europske partnerske zemlje – Rumunjskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji. Projekt se fokusira na razvoj novih međunarodnih razmjena i transkulturalnog dijaloga te pruža niz novih mogućnosti praktičarima umjetnosti svih dobi, u različitim umjetničkim medijima, s posebnim naglaskom na žene u umjetnosti i rodnu jednakost. Rezultat projekta bit će povećana svijest o važnosti kulturne mobilnosti na lokalnim zakonodavnim razinama, ali i u široj javnosti, posebice u trenutnom (post)kriznom europskom kontekstu, jačajući pripadnosti EU i povezanost sa suvremenom vizualnom umjetnošću.

Projekt uključuje: 12 umjetničkih rezidencija u Zagrebu (HR), Mulhouseu (FR), Bukureštu (RO) i u Săcel, Maramureș (RO), 4 kustoske rezidencije u Zagrebu i Bukureštu, 12 konferencija u Zagrebu, Bukureštu i Beču i 1 putujuću međunarodnu izložbu, koja će najprije javnosti biti prikazana u Zagrebu (HR), a potom u Beču (AT) i Bukureštu (RO).

 

 

U okviru projekta:

Partneri projekta:

Uz potporu:

  

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2022-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

[Broj projekta: 101100309 ]

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU