Erasmus +

 

Prva iskustva u okviru Erasmus + projekta
UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE

Prošlog vikenda završene su prve mobilnosti 29 učenika iz 5 hrvatskih škola za primijenjenu umjetnost, koji se obrazuju za zanimanje slikarski odnosno kiparski dizajner. EU projektom Umjetnici za umjetničko obrazovanje, HDLU je omogućio 2-tjednu inozemnu mobilnost učenika u Mariboru i Grazu u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika. Uz praksu, mobilnost se sastojala od bogatog kulturološkog programa koji je uključivao organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada uz stručno vodstvo, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom.

Hrvatski učenici u školi Ortweinschule u Grazu

HDLU je kao nositelj konzorcija okupio 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajnaZagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti I dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije i Kulturno izobraževalno društvoKIBLA iz Slovenije, kako bi proveo EU projekt koji je osmišljen kao jedna od aktivnosti kojom će se obilježiti 150. jubilarna godišnjica HDLU-a.

Hrvatski učenici na praksi u Mariboru

 

Mobilnost u Mariboru, Sloveniji, odvijala se od 10. do 23. siječnja 2016., a na njoj je sudjelovalo 9 učenika iz Splita i Osijeka te 2 nastavnika u pratnji. Iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek sudjelovali su učenici smjera slikarski dizajn Bruno Bulaja, Sunčica Grđan, Petra Grubišić i Srđana Maksimović u pratnji profesora Tihomira Fischera dok su iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita sudjelovali Emanuel Božić, Beatris Grbavac, Toni Motušić, Tanja Bužančić i Stela Skejić u pratnji profesorice Kaće Svedružić. U Mariboru ih je primila organizacija Kibla (Kulturno izobrazevalno društvo Kibla) i mentori Jasna Kozar, Metka Kavčič, Cameron Bobr, Alphra Tesla i Irena Pramič. Učenici su tijekom prakse pod nadzorom mentora izrađivali vlastite radove koje su po završetku mobilnosti izložili u Galeriji 3X.

Završna izložba radova učenika u Galeriji 3X u Mariboru

Također, u Srednjoj školi za oblikovanje Maribor održana su predstavljanja splitske i osječke srednje umjetničke škole. Kao dio kulturnih aktivnosti posjetili su galerije UGM Maribor Art Gallery, galeriju DLUM-a (Društvo likovnih umetnikov Maribor), te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani.

Kulturni program u Mariboru

Na mobilnosti u Grazu, Austriji, koja se odvijala od 14. do 27. veljače 2016. sudjelovalo je 20 učenika iz Rijeke, Pule i Zagreba te troje nastavnika u pratnji. Iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci sudjelovale su učenice kiparskog dizajna Danica Baf, Lorena Letić, Petra Letić i Lucija Lekšić u pratnji profesorice Ines Milčić, iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula učenice Ivana Birkaš, Ana- Marija Brešić, Ena Kopić, Deniz Magaš, Anna Turina i Arin Zakinja u pratnji profesora Denisa Sardoza, a iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu učenici kiparskog dizajna Dorotea Budić, Dora Ivković, Matija Gajić Puškarić, Jan Škrinjar, Tomislav Zelenika i učenici slikarskog dizajna Fran Ferković, Štefi Jarec, Ilija Marić, Viktorija Meštrović Galić i Filip Vlahović u pratnji profesora Miroslava Sabolića.

Hrvatski učenici na praksi u umjetničkim ateljeima u Grazu

U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Selma Etareri, Lotte Hubmann, Helga Hudin, Hans Jandl, Erwin Lackner, Aurelia Meinhart, Ingeborg Pock, Christa Nickl Wlodkowska, Ingeborg Plepelits, Gerhard Johann Stiegler i Edith Temmel. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. U Galeriji Centrum pohađali su satove crtanja akta pod vodstvom Rolanda Leinera i art terapije pod vodstvom Brigit Fedl-Dohr.

Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu-Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Imali su prijem dobrodošlice kod gradonačelnika Graza g. Siegfrieda Nagla, pokrajnskog pročelnika za kulturu dr. Christiana Buchmanna i savjetnice za kulturu gđe Lise Rucker. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u A&O Hostelu.

                                                           

Projekt je osmišljen kao jedna od niza aktivnosti kojom će HDLU najaviti 150. godinu djelovanja. Naime, 2018. je jubilarna 150. godina od osnutka Društva umjetnosti, preteče organizacije današnjeg HDLU-a. Pored pogleda u prošlost, cilj je HDLU-a da ova važna godišnjica bude temelj za stvaranje novih vrijednosti i među-institucionalnih suradnji s ostalim ustanovama koje su proizašle iz Društva umjetnosti. Želeći se povezati sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, HDLU je inicirao i osmislio EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje, te je, s ciljem postizanja učinka na nacionalnoj razini, na sudjelovanje pozvao i ostale srodne škole iz Hrvatske.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.


FOTOGRAFIJE ZA PREUZIMANJE: OVDJE

03.03.2016.

***

HDLU ZAPOČEO PROVEDBU PRVOG PROJEKTA U OKVIRU EU PROGRAMA ERASMUS + NAZIVA UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE

 

 Hrvatsko društvo likovnih umjetnika od 1.6.2015. do 31.5.2016. provodi prvi projekt u okviru EU programa Erasmus + naziva Umjetnici za umjetničko obrazovanje. Projektom se omogućuje 2-tjedna inozemna mobilnost 29 učenika iz 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika u Sloveniji i Austriji. Projekt je osmišljen kao jedna od aktivnosti kojom će se obilježiti 150. jubilarna godišnjica HDLU-a.

 PicMonkey Collage

 

EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje ima za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski odnosno kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini.

 

HDLU je nositelj konzorcija koji okuplja 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula; te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije te Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije.

 

Na mobilnosti će sudjelovati ukupno 29 učenika koji se obrazuju za zanimanje slikarskog odnosno kiparskog dizajnera iz 5 hrvatskih gradova te po 1 nastavnik iz svake škole. Učenici će boraviti na 2-tjednoj mobilnosti u Grazu odnosno Mariboru. Mobilnost će se sastojati od 10-dnevne stručne prakse koja se odvija u umjetničkom ateljeu pod nadzorom mentora, profesionalnog likovnog umjetnika. Uz praksu, mobilnost sadrži bogati kulturološki program koji uključuje organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom.

 

Projekt je osmišljen kao jedna od niza aktivnosti kojom će HDLU najaviti 150. godinu djelovanja. Naime, 2018. je jubilarna 150. godina od osnutka Društva umjetnosti, preteče organizacije današnjeg HDLU-a. Pored pogleda u prošlost, cilj je HDLU-a da ova važna godišnjica bude temelj za stvaranje novih vrijednosti i međuinstitucionalnih suradnji s ostalim ustanovama koje su proizašle iz Društva umjetnosti. Želeći se povezati sa Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba, HDLU je inicirao i osmislio EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje, te je, s ciljem postizanja učinka na nacionalnoj razini, na sudjelovanje pozvao i ostale srodne škole iz Hrvatske.

 

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +, najvećeg program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.

 

ERA+ logo12675001_898843366901637_1346500423_oHDLU_logo_150_ white smallAlpe_Adria_Logo

logo_kibla_123

 


 

 

* * *

 

 

O 150-GODIŠNJEM JUBILEJU HDLU-a

 

Za razvoj hrvatske moderne umjetnosti od velikog je značenja osnivanje Društva umjetnosti 22. kolovoza 1868. godine u Zagrebu, preteče današnjeg Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

 

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratkom roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnosti i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

 

Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mjene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se respektabilno Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj.

 

U listopadu 2014. osnovan je Organizacijski odbor za osmišljavanje i provedbu programa obilježavanja ove važne godišnjice, a koji se sastoji od organizacija i ustanova proizašlih iz 1868. godine osnovanog Društva umjetnosti: Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti (HDLU), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba (ŠPUD), Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (ALU Zg), Moderna galerija (MG), Institut za povijest umjetnosti (IPU), Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH), Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

 

HDLU i Organizacijski odbor upriličit će brojne aktivnosti za obilježavanje 150 godina kontinuiranog djelovanja HDLU-a, a aktivnosti će se početi odvijati već od 2016., ususret svečanoj proslavi jubilarne godišnjice.

 

 

 

HDLU_logo_150_ white small

 

 

 

 

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU