Izložba: Hana Miletić – SINT-ANNABOS – ŠUMA SVETE ANE

Fb-ademloosHANA MILETIĆ
SINT-ANNABOS – ŠUMA SVETE ANE
2.10. – 13.10.2013.
Otvorenje izložbe održat će se 2.10.2013. godine u 19 sati.

ENG

Galerija PM
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Radno vrijeme galerije
Srijeda – petak 11 – 19
Subota i nedjelja 10 – 18
Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Hana Miletić ovim radom istražuje te prikazuje “Sint-Annabos”, šumu u blizini Antwerpena,  u Belgiji, ugroženu izgradnjom nadvožnjaka.  Miletić ju je fotografirala na jedinstven način, izdvajajući pojedina stabla te hvatajući njihove oblike usred noći, kao da je htjela načiniti njihove tajne portrete.
Fotografije su tiskane koristeći Fresson tehniku, a riječ je o tehnici ugljenog tiska koja se koristila u začecima fotografije. Proces se sastoji od izdvajanja prirodnog ugljena iz izgorenih prirodnih materijala koji se potom nanosi na papir kako bi se dobila slika. Stoga fotografije šume Svete Ane Hane Miletić na neki način sugeriraju moguću reinkarnaciju stabala kojima prijeti uništenje. Osim toga, dramatičan dojam koji pruža spomenuta tehnika tiska čini sliku dubljom i tamnijom, stvarajući gotovo mističan ugođaj koji prevladava na fotografijama.
Nadalje, izborom ovdje predstavljenih fotografija,  stabla šume Svete Ane ne prikazuju se isključivo tipološki, već se također želi ponovno izazvati osjećaj tajanstvenosti te uznemirenosti u doživljaju europske šume u najširem smislu. Fotografije podsjećaju na činjenicu da je šuma jednom davno, mnogo prije nego što joj je modernost oduzela čari, te ju pretvorila u mjesto odmora i razonode, bila doživljavana kao nedokučivo mjesto u kojem obitavaju vukovi, vještice te razbojnici.
Miletić, uz ovaj projekt buđenja začaranosti, također izlaže rekvizite s protesta nevladine organizacije za zaštitu okoliša Ademloos (Bez daha)  protiv uništenja ove šume. Njihovi natpisi te slogani postaju tako, ne samo određeni politički poziv na ekološko osvješćivanje, nego se također transformiraju u objekte koji pozivaju na zaštitu i njegu tih tajnovitih i pogibeljnih područja u europskom pomno izgrađenom suburbanom krajoliku.

Gawan Fagard

Tekst na hrvatski prevela Maja Karajković.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i flamanske vlasti.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Radno vrijeme izložbe CreArtivci:

30.4. – otvorenje u 18h
1.5. – zatvoreno
2.5. – 11-19

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU