Novosti i provedba

Objava 30.6.2023.

Predstavljamo Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje,  mjesto ushićenog stvaranja nadomak Zagreba

Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje konstruktivnom obnovom ojačana su krila, temelji i struktura, i tako stvoreni preduvjeti za cjelovitu obnovu. Jednom kad i ona bude završena, bit će to mjesto ushićenog  stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje. Istinsko čvorište kulture nadomak Zagreba okruženo Parkom suvremenih skulptura.

Uz prisustvo ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, predstavnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Zagrebačke županije, općine Jakovlje i drugih uvaženih gostiju, danas u 10 sati predstavljeni su rezultati prve faze konstruktivne obnove za koju je HDLU osigurao oko 2,6 mil. EUR, a iskoristio 2.2 mil EUR. Pokretanjem građevinskih radova 16.01.2023. godine, HDLU je do 30. lipnja ove godine uspješno proveo konstruktivnu sanaciju Dvorca.

Sada slijedi izazov cjelovite obnova i jednom kad ona bude završena, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje bit će mjesto nadomak Zagreba okruženo parkom skulptura koje će sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski i multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture koje će povezivati visokoškolske institucije u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione – platforme za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Projekt cjelovite obnove koji potpisuje arhitektica Ivana Kosier za Jurcon projekt izrađen je uz financijsku potporu Ministarstva Kulture i medija RH, predviđa izgradnju i novo lice u požaru stradalog krila, korištenje suvremenih rješenja obnovljivih izvora energije i osiguranje pristupa osobama smanjene pokretljivosti kao i brojna unaprjeđenja funkcionalnosti dvorca. Izvedba je planirana u sljedećem trogodišnjem razdoblju, gdje HDLU sredstva za obnovu planira prikupiti konkuriranjem na natječaju za sredstva NPOO-a.

Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj – međunarodni Park skulptura u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih, nastao zalaganjem Ratka Petrića, a od 2022.proglašen i trajno zaštićenim kulturnim dobrom.

Tijekom cjelovite obnove, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje iako zatvoren za javnost, ostaje otvoren kroz projekte poput donacijske kampanje “ZaJedno za Dvorac umjetnosti” čiji je cilj namaknuti sredstva za provođenje umjetničkih događanja pod zajedničkim nazivnikom “Dvorac u gostima” gdje svatko može ugostiti sadržaje iz Dvorca umjetnika.

Tako se već sutra,  1. srpnja od 14 do 19 sati održava Slavlje Dvorca umjetnika i piknik u Parku skulptura gdje će u subotu, zainteresirani moći prisustvovati jedinstvenim vođenim turama kroz Dvorac te imati priliku saznati detalje o njegovoj povijesti i budućoj namjeni. Šetnja okolnim Parkom nudi priliku za istraživanje suvremenih skulptura renomiranih autora gdje svaka ima svoju priču i značenje, a zajedno stvaraju jedinstvenu galeriju na otvorenom koja je posljednjih 30 godina besplatno dostupna javnosti.

Vidimo se u Dvorcu umjetnika!

PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA 

Foto: Juraj Vuglec / HDLU

Rernderi: Ivana Kosier Czeisberger / JURCON PROJEKT d.o.o.

 

Objava 30.3.2023.

USPJEŠNO SE ODVIJA PROVEDBA PRVE FAZE OBNOVE 

DVORCA UMJETNIKA ORŠIĆ – JAKOVLJE

U tijeku je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine. Omogućena je odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 mil. EUR(19,6 mil. HRK), u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Radovi se izvode uspješno i prema planu, a preostala su još točno puna 3 mjeseca do okončanja roka, 30.6.2023., za provedbu konstruktivne obnove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Kako je projektom cjelovite obnove zamišljeno, čija se provedba očekuje do kraja 2025. godine, Dvorac umjetnika sadržavat će umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku

višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju sa drugim profesijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nažalost, to ne znači da se početkom ljeta, kada će radovi biti dovršeni, vraćamo u prekrasno obnovljeni i potpuno funkcionalan Dvorac umjetnika  koji će, nakon obnove, biti dostupan hrvatskim i međunarodnim umjetnicima ali i publici, ljubiteljima umjetničkih zbivanja.

Projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju srušenog krila dvorca, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 mil. EUR. Cjelovitu obnovu i opremanje Dvorca umjetnika HDLU planira sufinancirati, u većoj mjeri, iz novih natječaja EU i NPOO. Međutim, javno dostupna sredstva neće biti dostatna za sve troškove vezane uz obnovu i opremanje Dvorca, kao ni na provedbu potrebnih umjetničkih i komunikacijskih aktivnosti koje doprinose jačanju vidljivosti Dvorca umjetnika tijekom obnove. Povrh toga, rukovodeći obnovom, HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni javnim natječajima, a koji predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu, poput putnih troškova učestalih odlazaka u Jakovlje, pripremu dokumentacije za natječaje, zbrinjavanja otpada, skladištenja, i sl.

U svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih građana kojom bi se olakšala provedba složenog, višegodišnjeg i financijski zahtjevnog procesa obnove, pokrenuta je donacijska kampanja „ZaJedno za dvorca umjetnosti“ u okviru koje svojom novčanom donacijom možete doprinijeti uspješne provedbe obnove.

Donirajte sada putem svoje mbanking aplikacije! Odaberite foto plati opciju i usmjerite kameru prema kodu u nastavku. Odaberite iznos donacije i uplatite.

Podržite nas u očuvanju i unaprjeđenju jedinstvenog i jedinog Dvorca umjetnika u Hrvatskoj.

Svaka vaša pomoć je cijenjena i dobrodošla.

Hvala vam!

Detaljnije na web stranici Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje.

Zaprati Facebook Dvorca Umjetnika ovdje.

Organizator:

Uz potporu:

Partner:

 

Objava 2.2.2023.

POČINJE OBNOVA DVORCA UMJETNIKA ORŠIĆ – JAKOVLJE

Počela je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine. Omogućena je odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 mil. EUR (19,6 mil. HRK), u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju požarom srušenog krila, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 mil. EUR, u većoj mjeri, što će HDLU nastojati osigurati kroz sredstva EU i NPOO. Rukovodeći obnovom, HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni natječajima, a koji predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu.

Tijekom obnove i u svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih kojom bi se olakšala provedba složene obnove, u planu je organizacija niza aktivnosti za aktivaciju donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i drugih aktivnosti. Njihov je cilj javnost upoznati s vizijom Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji će predstavljati međunarodno prepoznatljivu platformu za rast, razvoj i istraživanje umjetničkog stvaralaštva.

Naime, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje i Park skulptura u mjestu Jakovlje, već su pola stoljeća mjesto ushićenog stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje.

Boravak i djelovanje umjetnika su od 1972. godine, kada vlasnici Dvorca postaju HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) i ULUPUH (Udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske), vidljivi na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca. U njegov povijesni perivoj uklopljen je jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj u kojem se nalaze 64 skulpture hrvatskih i međunarodnih suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih. Park skulptura se počeo formirati 1993. na inicijativu Ratka Petrića, a 2022. godine je konačno proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom, te mu je i na taj način potvrđen i priznat status od nacionalnog značaja.
Tijekom proteklih desetak godina, Park i Dvorac Jakovlje predmet su bavljenja mnogih stručnjaka i mjesto različitih umjetničkih događanja (Vrt kao prostor kreativnosti 1, 2 i 3, Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, konzervatorsko-restauratorskih i povijesno-umjetničkih istraživanja, koncerata, izložbi i projekata; Škola u dvorcu, Povijesna gostiona, Land art Cirkus).

Kako je projetkom cjelovite obnove zamišljeno, Dvorac umjetnika sadržavat će umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju sa drugim profesijama.

Da bi se omogućila sredstva za to, planirana je crowdfunding kampanja “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”. Prva u nizu aktivnosti bit će donacijska akcija kojom svi zainteresirani mogu postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika. To nisu nužno umjetnine, već širok raspon predmeta- od slika, crteža, grafika, postera, knjiga do onih upotrebnih poput polica, boja i drugog stvaralačkog pribora.

Kampanja počinje u nedjelju, 5. veljače, u Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje (Ulica Adela Sixta 1, Jakovlje), gdje će svi zainteresirani od 10 do 13 sati moći pogledati spomenute predmete te ih u zamjenu za donaciju odnijeti kući, a ostale crowdfunding aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu.
Prikupljena sredstva poslužit će za daljnju obnovu Dvorca umjetnika.

 

Web stranica Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje.

Zaprati Facebook Dvorca Umjetnika ovdje.

Više informacija o Dvorcu, početku obnove i nadolazećim akcijama preuzmite  OVDJE.

ZaJedno za Dvorac umjetnosti!” CROWDFUNDING

Fotografije:

Potpis pod fotografije: Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, HDLU
https://dvorac-jakovlje.hr/wp-content/uploads/2023/02/HDLU_Dvorac_Umjetnika.zip

KONTAKT ZA MEDIJE

Marinko Brkić-Tot, 099 1963 405

KONTAKT ZA PROTOKOL

Koordinatorica: Ana Mičić 098 903 0315

Organizator ispred HDLU, Citadela Invicta d.o.o.

 

SUVLASNICI

UZ POTPORU

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU