Povijest Dvoraca Jakovlje

O dvorcu :
Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, poznat kao dvorac u kojem od 1973. godine imaju svoje ateljee, rade i stvaraju najznačajniji umjetnici hrvatske moderne i suvremene scene, nakon dugogodišnjeg nastojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, početkom 2023. g. započeo je dugo očekivanu i nužnu obnovu.

Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj, u koji ste dobrodošli i tijekom obnove, a do njega ćete iz Zagreba stići za samo pola sata prešavši svega 30- ak kilometara. Grupa Biafra, predvođena akademskim kiparom Ratkom Petrićem, ovom prostoru dala je svoj pečat i doprinos koji je najvidljiviji upravo u njegovom, autorskom koncepcijom formiranom, međunarodnom Parku skulptura u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih.

Tijekom proteklih desetak godina, Park i Dvorac Jakovlje predmet su bavljenja mnogih stručnjaka i mjesto različitih umjetničkih događanja (Vrt kao prostor kreativnosti 1, 2 i 3, Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, konzervatorsko-restauratorskih i povijesno- umjetničkih istraživanja, koncerata, izložbi i projekata; Škola u dvorcu, Povijesna gostiona, Land art Cirkus).

U suradnji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Akademije likovnih umjetnosti i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina provedena su brojna istraživanja, razgovori sa živućim autorima te radovi na skulpturama, a preko dvadeset ih je obnovljeno. Upravo zahvaljujući kontinuiranom istraživanju, djelovanju i prezentiranju, Park je 2022. godine konačno proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom, te mu je i na taj način potvrđen i priznat status od nacionalnog značaja.
Od 1972. godine Dvorac je u vlasništvu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH).

Više o dvorcu Oršić-Jakovlje..

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU