• 5. bijenale slikarstva i Leipzig Connection, Dom HDLU, 2. 10. - 8.12. 2019.

Izdavanje potvrda članovima

VRSTE I SVRHA STRUKOVNIH POTVRDA

 

Potvrda o redovitom članstvu u HDLU

Potvrda o članstvu se izdaje na zahtjev člana/ice te dokazuje status redovnog člana HDLU. Najčešće se koristi za dokazivanje statusa pri javljanju na razne natječaje (npr. natječaj za atelje, natječaj za javno umjetničko djelo i sl.).

 

Potvrda za priznavanje neoporezivog dijela autorskog honorara umjetnika

Potvrda se izdaje na zahtjev člana/ice ili poslodavca te uz zahtjev mora biti priložen i autorski ugovor za umjetničko djelo na koji se potvrda odnosi. Umjetnik potvrdu treba dostaviti naručitelju koji ju treba priložiti ugovoru kao osnovu obračuna povlaštenog poreznog tretmana umjetničkog djela. Važno je naglasiti da se potvrde strukovne udruge mogu dobiti samo za autorske umjetničke honorare, a ne i za druge vrste autorskih honorara. Ispravno navođenje autorskog umjetničkog djela u ugovoru podrazumijeva sljedeće podatke:

Naziv djela, medij, tehnika/materijal, godina produkcije, dimenzija/trajanje, količina/edicija (ovisno o primjenjivosti za pojedino djelo).

Ukoliko niste sigurni kako pravilno navesti djelo u ugovoru, upućujemo vas na konzultacije s Tajništvom HDLU.

Potvrda se izdaje i za prodaju autorskih prava vezanih uz određeno umjetničko djelo. Vrste autorskih prava koje možete regulirati ugovorom navedene su u Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 80/11, 125/11, 141/13, 127/14, 62/17).

 

Potvrda o autorstvu i vlasništvu za izvoz umjetnina 

Za izvoz vlastitih umjetničkih djela, umjetnik treba osigurati potvrdu Zavoda za zaštitu spomenika. Kako biste dobili potvrdu za izvoz Zavoda za zaštitu spomenika, Zavodu trebate priložiti potvrdu strukovne udruge da ste autor i vlasnik navedene umjetnine. Za to je potrebno u HDLU dostaviti naziv djela, medij, tehniku/materijal, godinu produkcije, dimenziju/trajanje, količinu/ediciju (ovisno o primjenjivosti za pojedino djelo). U Zavod za zaštitu spomenika umjetnik treba odnijeti potvrdu strukovne udruge o autorstvu, ispunjenu tiskanicu (moguće skinuti na linku ispod) i fotografije umjetničkog djela, nakon čega Zavod izdaje dozvolu. Više o proceduri za izvoz pogledajte na http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=3505

 

Certifikati o autorstvu

Na zahtjev člana/ice izdaje se certifikat o autorstvu koji najčešće služi pri prodaji ili dokumentaciji djela. Za certifikat potrebno je dostaviti u HDLU: naziv djela, medij, tehniku/materijal, godinu produkcije, dimenziju/trajanje, količinu/ediciju (ovisno o primjenjivosti za pojedino djelo) te fotografiju djela.

 

Preporuke za natječaje

Prema potrebi HDLU izdaje i preporuke umjetnicima za razne lokalne i nacionalne natječaje. O preporukama odlučuje Upravni odbor HDLU na prijedlog umjetnika ili nekog drugog. Umjetnik treba dostaviti prijedlog teksta preporuke odnosnu podlogu za izdavanje iste te naznačiti u koju svrhu se izdaje preporuka.

 

Za sva pitanja oko vrsta i svrhe strukovnih potvrda obratite nam se na tajnistvo@hdlu.hr ili na 01/461 1818.

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU