• OBILJEŽAVANJE 150 GODINA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

Izložba: Maja Vržina – RULE OF THREE

Maja Vržina
RULE OF THREE
19. 5. – 4.6. 2017.
Galerija Prsten

U petak 19. svibnja u 19.00 sati otvorit će se izložba Rule of Three hrvatske umjetnice s londonskom adresom Maje Vržine, koja je na londonskoj likovnoj sceni ostvarila autentičnu stilsku i zanatsku dionicu.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Maja Vržina će se hrvatskoj publici predstaviti serijom slika i skulptura, izrađenih posebnom tehnikom pozlaćivanja (gilding).

Kustosica izložbe Iva Körbler navodi kako umjetničin crno-bijeli svijet, u kojemu se jasno očitavaju polariteti života i smrti, rađanja i umiranja, svjetla i tame, tek na prvi pogled djeluje kao zaigrana pozornica nadrealno-fantastičnih vizija, snova i podsvijesti. U njezinim radovima jasno možemo osjetiti ne samo egzistencijalnu tjeskobu, već i evokaciju samoće i osamljenosti koju na rubovima slike metaforički i doslovno „zaustavlja“ pozlaćeni okvir kao signal (samo)obnavljanja. Prema riječima same umjetnice, osim potpunog prepuštanja emotivnim i životnim strujama i iskušenjima, potrebno je u životu tragati za stvarnom i metaforičkom ravnotežom, istovremenim iskoracima ‘izvan okvira’, pravila, klišeja i konvencija te pokušajem pažljiva stvaranja krhkog okvira unutar kojega se štitimo od vanjskog svijeta – svoje zlatne krletke.

Vržina u svojim radovima koristi tehniku pozlaćivanja, presvlačeći različite površine poput metala, drveta ili stakla zlatom u listićima, a izučila ju je kod Davida Duncana, vodećeg britanskog stručnjaka za ovu tehniku koja u Velikoj Britaniji ima višestoljetnu tradiciju.

Predgovor kustosice izložbe Ive Koerbler

O tehnici pozlaćivanja – gildingu

Biografija umjetnice

Izložba je organizirana uz podršku Grada Zagreba te pokrovitelja izložbe HEP, Helios Grupa, BDO savjetovanje, hotel Westin, Croatia Airlines, HOK osiguranje, Graditelj svratišta d.o.o. i Auto Hrvatska.

 

Suorganizatori:

    

 

Pokrovitelj:

 

Sponzori:

Medijski pokrovitelj:

 

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak: 11 – 19 sati
subota i nedjelja 10 – 18 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 9 – 15 sati
četvrtak: 15 - 19 sati
subota i nedelja 9 – 12 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija ...

Izdvojeno

HDLU