• 4. BIJENALE SLIKARSTVA, Galerija Prsten i Galerija PM, 20.9.-29.10.2017.

Izložba: Maša Bajc, NE-OBIČNE STVARNOSTI

Maša Bajc
NE-OBIČNE STVARNOSTI
23.5. – 4.6.2017.
Galerija PM

U utorak 23. svibnja u 19.00 sati u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika  otvorit će se samostalna izložba  fotografkinje mlađe generacije Maše Bajc ”NE-OBIČNE STVARNOSTI”.

Bajc će se predstaviti serijom od 19 fotografija velikih formata kroz koju nastoji razotkriti sam proces promatranja i doživljavanja stvarnosti, svakodnevice i prostora koji nas okružuje. Zanima ju mogućnost bilježenja iskustvenog proces promatranja i doživljavanja stvarnosti, funkcija nevidljivih struktura u fotografskoj slici, te stvaranje novog iskustva (i stvarnosti) kroz medij fotografije.

Prema riječima autorice predgovora Sandre Križić Roban, Maša Bajc u seriji Ne-obične stvarnosti koristi se fotografijom kao idealnim (pomoćnim) sredstvom bez kojeg proces sjećanja nije moguće zamisliti. Odluka o trenutku okidanja perpetuira se kroz dulje razdoblje, uvijek iznova, bez obzira na doba dana ili mjesto. Ponekad snima dok boravi u prostoru između, u zraku, bilježeći optičke senzacije koje su okidači za čitanje intimnih stanja. Niz uzaludnih tragova malog psa koje je ostavio na dinama možda ćemo dovesti u vezu s općim ljudskim stanjem. A možda će to biti tek povod za rekapitulaciju vlastitog, kameri nevidljivog sjećanja.

Sandra Križić Roban

Predgovor Sandre Križić Roban – Nabori

 

O umjetnici:

Maša Bajc rođena 1980. godine u Čakovcu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Fotografiju je magistrirala 2010. na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, savezna država NY, gdje stječe diplomu MFA in Imaging Arts. Trenutno radi kao asistentica Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu od kojih ističemo: 2010. Kula Lotrščak, Zagreb. Scapes; 2014. Mala galerija, Poreč.Poslije tišine; 2015. Galerija Makina, Pula. Mašin Imaginarium; 2015. Photon – Centar za sodobno fotografijo, Ljubljana. Drugačni svetovi: Mlada sodobna fotografija zahodnega Balkana; 2013. Bronx Museum, New York.Bronx Calling: The Second AIM Biennial; 2011. Center on Contemporary Art ,Seattle, WA. Superposition; 2011. 46. Zagrebački salon, Zagreb; 2011. Galerija Kortil Rijeka/MKC Split. Vrijeme nakon.

Godine 2012. sudjelovala u programu za nadarene umjetnike “Bronx Museum AIM fellowship” Bronx Museuma u New Yorku. U svojoj umjetničkoj praksi najviše koristi fotografiju i srodne medije. Njen se rad često temelji na osobnom iskustvu poimanja prirode i prostora te svijeta koji nas okružuje.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

 

RADNO VRIJEME GALERIJA

srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

Radno vrijeme:

utorak – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Cijena ulaznica

20 kn za građanstvo
10 kn za učenike, studente i umirovljenike, uz predočenje važećih isprava
10 kn za grupe (više od pet osoba; cijena po osobi)
10 kn za redovite članove udruženja...
Više informacija ...

Izdvojeno

E-mail lista

Ukoliko želite primati naše obavijesti putem elektronske pošte predbilježite se ovdje
* obavezno polje
HDLU