• Nikola Tesla Mind from the Future Meštrovićev paviljon 25. 11. 2017 - 20. 3. 2018.

NAJAVLJUJEMO: “50/68 Slike utopije” u okviru EUROPSKOG DANA KREATIVNOSTI

EUROPSKI DAN KREATIVNOSTI 2018.

50/68 Slike utopije 

Umjetnici: Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec

Autor i voditelj projekta: Marko Pašalić

U okviru EU projekta CreArt, HDLU će i ove godine obilježiti Europski dan kreativnosti (21. ožujka) i to izvedbom projekta 50/68 Slike utopije.

Autor projekta Marko Pašalić projekt je zamislio kao obilježavanje jubileja 1968., istraživanje tijeka i događaja na lokalnoj i globalnoj razini, odnosa prema sjećanju i nasljeđu, kao i načina na koji ga odabrani umjetnici doživljavaju i interpretiraju. Proučava postoji li kakvo sjećanje na „posljednju eksploziju svjetske utopijske energije“, posjeduje li to sjećanje zadnju iskru koja bi mogla osvijetliti vlastiti jubilej ili je preostala samo mješavina mašte i mita u odrazu koji je (p)ostao samo utvara, karikatura, karnevalska lutka koju treba spaliti rugajući se.

Projekt se izvodi u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, i s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu, Informatičko-računarskim odjelom.

U okviru projekta petero renomiranih hrvatskih umjetnika, Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec, predstavit će se umjetničkim intervencijama u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu što će, istraživačkim radom, popratiti studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom i koordinacijom dr. sc. Sanje Potkonjak i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, kao i studenti dizajna vizualnih komunikacija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom i koordinacijom Vesne Uglješić, predavačice.

Povodom obilježavanja Europskog dana kreativnost, 21. ožujka 2018., organizirat će se vođene ture za javnost koje će povezivati mjesta umjetničkih intervencija, a popratna izlaganja sudionika projekta posjetiteljima će približiti umjetnička ostvarenja.

Rezultati projekta, uz proširenu listu izlagača, predstavit će se javnosti na stručno-znanstvenom skupu koji će se održati 25. svibnja 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i u tiskanom obliku, knjigom.

Umjetničke intervencije:

Miran Blažek izražava odnos prema događajima ’68. kroz vremensko-prostornu kategoriju. Simboličkim činom svođenja na osnovno stanje, umjetnik se nada da može prekinuti status quo i inicirati novi početak.

Dino Zrnec postavlja funkcionalni objekt bez funkcije, istražujući umjetnost kao nešto što se događa u prostoru. Dominantna odrednica instalacije je umjetnikovo korištenje tematike projekta isključivo kako bi unutar njega istraživao problematiku kojom se i inače dugoročno bavi.

Tea Hatadi korištenjem participatornih umjetničkih praksi u kombinaciji s tehnologijom live streaming-a rekreira revolucionarni segment ’68., evocirajući prosvjedne marševe i dovodeći ih u opoziciju sa svakodnevicom iz koje su nastali.

Kata Mijatović uzima utopijsku ideju izraženu sloganom ‘I have a dream’, i kroz odabrane snove dozvoljava da se izgradi i njeno drugačije, mračnije, tumačenje. Snovi – noćne more – izražavaju sliku stvarnosti koja je više distopijska, stvarajući pritom povratnu petlju između utopijske ideje snova i distopijskog društva koje te snove zapravo oblikuje.

Vlatko Vincek uprizorenjem eshatološkog iskustva promišlja proživljenu traumu, granično stanje koje prekida kontinuitet povijesti. U drugom dijelu rada naglašava apsurd ideala utopije kao lažnog stanja, stvarajući pritom sliku distopije.

 

Detaljnije o EU projektu CreArt

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Organizator:

 

 

Partneri:

 

 

U okviru projekta:

 

 

 

Uz potporu:

 

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE

PONEDJELJAK – NEDJELJA, 9 – 21 SATI
*osim 25.12.2017. i 1.1.2018.

CIJENE ULAZNICA za izložbu Nikola Tesla – Mind from the future možete pogledati OVDJE.

Ulaznice je moguće kupiti ONLINE, na prodajnim mjestima ili u Domu HDLU/Meštrovićev paviljon na blagajni na glavnom ulazu tijekom radnog vremena izložbe.

TERMINE ZA GRUPNE POSJETE (uključuje stručno vodstvo) OBAVEZNO je potrebno ranije rezervirati na izlozba@teslamindfromthefuture.com ili na T: +38599 808 3752

Više informacija ...

Izdvojeno

E-mail lista

Ukoliko želite primati naše obavijesti putem elektronske pošte predbilježite se ovdje
* obavezno polje

HDLU