21. CRTANI ROMANI ŠOU – ZAGREB COMIC CON

21. međunarodni festival stripa CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji, održat će se od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu HDLU i ugostiti brojne strip autore, ponuditi četiri izložbe i mnoštvo popratnog sadržaja.

Svečano otvorenje festivala zakazano je za petak (11.5.) u 20 sati, a već od 16 sati u galeriji Bačva za posjetitelje će biti otvoren sajam stripova. I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Ovogodišnji su gosti: Stan Sakai, Horacio Altuna, Julio Radilović Jules, Matthieu Bonhomme, Roland Boschi, Mario Alberti, Edmond Lee, Didier Pasamonik, Staff stripa ‘Zagor’, Bonellijevci Moreno Burattini, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, Nenad Barinić, Tomislav Košta.

GOSTI 21. CRŠ ZAGREB COMIC CONA (ENG)

Bogat program sastojat će se i od pet velikih izložbi postavljenih za vrijeme trajanja trodnevnog festivala:

-retrospektivna izložba ‘Jules – Kroz minula stoljeća’

-velika izložba ‘Zagor – 50 godina u Hrvatskoj’, čiji je sponzor Urbanka

-izložba originalnih radova Stana Sakaija

-‘Hrvatski stip za djecu’ Krešimira Biuka

– te izložba Matthieua Bonhommea s posebnim naglaskom na njegov strip ‘Čovjek koji je ubio Lucky Lukea’, koja je postavljena od 2. 5. do 13. 5. u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici

Video najava Julesove izložbe

IZLOŽBE 21. CRŠ ZAGREB COMIC CONA (ENG)

Bit će tu i izložba fantastičnih akcijskih figurica pod pokroviteljstvom B.net-a.

Predstavit će se i nova izdanja stripova: nekoliko novih Usagi knjiga Stana Sakaija u hrvatskom prijevodu (prev. Josip Sršen), novi nastavak ‘Bouncera’ Francoisa Boucqa, te omnibus-album ‘Parlight Starlov’, parodiju na ‘Starlight’ Marka Millara i Gorana Parlova (scenarij: Krešimir Biuk, crtaju: Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić, naslovnica: Goran Parlov), sve u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Dio festivalskih događanja je i program “Stripologija”, niz predavanja, radionica i tribina na kojima će se međunarodni i domaći predavači, te dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa Didier Pasamonik i Edmond Lee s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medija, kao i dati praktične savjete za rad na njemu.

Urednici će kao i prethodnih godina pregledavati portfelje pa će crtači, tušeri i koloristi moći donijeti radove i dobiti savjete, te možda krenuti stopama sjajnih hrvatskih umjetnika poput Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji godinama uspješno crtaju za Marvel i druge svjetske izdavače.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova, na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a uoči i u sklopu festivala održavaju se i dva natjecanja.

Za mlade nade hrvatskog stripa, do 15 godina starosti, i ove je godine organiziran natječaj ‘Mladi lav’. Tema je bila ‘Otok s blagom’, a nagrade će se na Festivalu dodijeliti u dvije dobne kategorije: do 10 godina i od 11 do 15 godina starosti. Pobjednike ćemo objaviti prije početka festivala, kao i vrijeme dodjele.

Ljubitelji cosplaya imat će priliku pokazati svoju kreativnost i talent u sklopu cosplay natjecanja i osvojiti vrijedne nagrade.

Za preobrazbu posjetitelja u omiljene likove i junake bit će na festivalu zadužene i šminkerice Učilište Profokus Zagreb, koje će im u svom ‘šminkeraju’ besplatno iscrtavati lica po želji.

Za mlade posjetitelje organizirana je “Škola crtanja stripa” pod stručnim vodstvom akademskog kipara i stripaša Ivana Maka, a bit će tu i igraonica za one još mlađe.

Ljubitelje strip trivije i kviškog znanja očekuje “Njuškalo strip kviz” za koji se prijave primaju tu: https://www.facebook.com/events/181649379315522/

U KINU GRIČ očekuje vas za vikend i filmski dio programa, s filmovima poput Le Chat du Rabbin, Aya de Yopougoun, dokumentarcem o Julesu i drugima.

CRTANJE ZA PUBLIKU
Ako budete htjeli da vam neki crtač osobno, uživo nacrta i potpiše crtež kojime ćete se zauvijek hvaliti, držati ga iznad kreveta i dosađivati unucima, trebat će doći na štand CRŠ-a sat vremena prije termina njegovog crtanja i kupiti serigrafiju, a zauzvrat će se dobivati broj. U jednom terminu možete uzeti koliko god brojeva želite za koliko god crtača želite (pod uvjetom da je brojeva ostalo kad dođete na štand jer je njihova količina ograničena), ali za svaki broj trebate kupiti jednu serigrafiju (u narednim danima objavit ćemo fotografije serigrafija i imena njihovih autora). S preuzetim brojem odlazite na termin crtanja, kad dođete na red sjedate za stol nasuprot crtača i magija počinje!

IĆE&PIĆE
Fantastic food & drinks

RADNO VRIJEME:
Petak, 11.5.2018. – 16.00h – 22.00h
Subota, 12.5.2018. – 10.00h – 22.00h
Nedjelja, 13.5.2018. – 10.00 – 17.00h

Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala je besplatan.

Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na FB eventu ili na web-stranici.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU