NAJAVLJUJEMO: DISKURZIVNI UTORAK U DOMU HDLU

Najavljujemo predavanja u Klubu HDLU 

u utorak, 5. lipnja 2018.

 18.00 Predavanje u okviru 34. salona mladih

 19.00 Okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

 

 

U 18 sati, predavanje u okviru 34. salona mladih

Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika

Tihana Puc

Predavanje će kontekstualizirati projekt Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika unutar srodnih nastojanja digitalne povijesti umjetnosti, osobito se osvrćući na njegovu svrhu i metodološki okvir, kao i na  mogućnosti i ograničenja ovakve vrste istraživačkih projekata.

Kartogram Salona mladih kontinuirani je projekt prikupljanja podataka o umjetnicama/cima koji su između 1968. i 2016. na Salonu mladih nagrađivani, a koji se ostvaruje kao prijedlog udaljenog čitanja Salona mladih i istraživanja načina na koji se umjetnice/ci povezuju i dijele kroz vrijeme i institucionalni prostor. Kartogram Salona mladih prikazuje mrežu nagrađivanih umjetnica/ka i institucija, otvarajući mogućnosti razaznavanja često nevidljivih i nezabilježenih veza, kao i njihovog daljnjeg propitivanja „izvan Salona mladih“.

 

U 19 sati, okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU

voditeljice Irene Kraševac

 

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije.

U utorak 5. lipnja 2018. održava se treći okrugli stol pod nazivom „Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU“  voditeljice Irene Kraševac.

 Dom HDLU, tzv. Meštrovićev paviljon, podignut je zahvaljujući zamisli i idejnom projektu Ivana Meštrovića, a na poticaj Hrvatskog društva umjetnosti „Strossmayer“, umjesto prvotno planiranog podizanja konjaničkog spomenika kralju Petru I. Velikom Oslobodicu na tadašnjem novoplaniranom Trgu N. Za javnost je otvoren u prosincu 1938. godine izložbom Pola vijeka hrvatske umjetnosti, da bi već 1941. umjetnicima bilo naređeno da napuste zgradu jer će se preurediti u džamiju. Nakon Drugog svjetskog rata u njemu je djelovao Muzej narodnog oslobođenja, odnosno Muzej revolucije naroda Hrvatske kojim je upravljao Povijesni muzej Hrvatske. U jeku Domovinskog rata, 1993. godine, zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta iz HDLU-a, zgrada je vraćena na korištenje svojoj prvobitnoj svrsi, sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njihovim društvenim i izložbenim aktivnostima, te je ponovno postala žarištem suvremene likovne umjetnosti.

O situaciji s početka 90-ih godina, deložiranju iz dotadašnjeg sjedišta na Starčevićevom trgu i  nastojanju da se zgrada vrati svojoj izvornoj namjeni, razgovarat će osobe najzaslužnije za povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU, Ante Rašić, Hamo Čavrk, Dalibor Jelavić, Ariana Kralj i Božo Biškupić.

Razgovor moderira Irena Kraševac.

 

Program svih okruglih stolova.

 

 

[1] Moretti, Franco 2011, Network Theory, Plot Analysis. Pamphlet 2. Stanford Literary Lab, http://litlab.stanford.edu/LiteraryLabPamphlet2.pdf

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU