• Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine – stART

Održan je okrugli stol pod nazivom “50 godina Salona mladih” voditeljice Ivane Mance

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

 u utorak, 12. lipnja 2018. održan je okrugli stol pod nazivom

50 godina Salona mladih voditeljice Ivane Mance

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održava se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a.

Četvrti okrugli stol pod nazivom 50 godina Salona mladih održan je u utorak, 12. lipnja 2018. u Domu HDLU, za vrijeme trajanja aktualnog 34. salona mladih prema kustoskoj koncepciji Panoptikon autorice Mirne Rul.

Nakon uvodne riječi Irene Kraševac, predavanje je započela moderatorica Ivana Mance.

O prošlosti i sadašnjosti Salona mladih iz pozicije organizatora, sudionika i kritičara govorili su: Stjepan Gračan, Tonko Maroević, Iva Matija Bitanga, Martina Miholić i Tena Bakšaj.

Salon mladih, danas tradicionalna smotra mlađe generacije umjetnika, pokrenut je 1968. godine i u ovoj, obljetničkoj godini HDLU-a i sam slavi pedesetu godišnjicu održavanja. Prilika je to da se podsjeti na njegove početke i mijene; na polemične tonove, koji su ga pratili skoro čitavo prvo desetljeće trajanja. Premda najavljivan kao manifestacija koja nastoji prevladati „stare oblike kulturnog života“, Salon mladih je od početka trpio kritike da odveć nalikuje tradicionalnim “salonskim” izložbama, odnosno da na njemu izložena produkcija nema distinktivnu kvalitetu novoga i originalnoga. Izvor nesporazuma predstavljao je i eksperimentalni model njegove organizacije: bio je zamišljen kao svojevrsni samoupravni plenum mladih umjetnika, koji samostalno organiziraju izložbu na kojoj imaju pravo sudjelovati svi, bez podlijeganja ocjeni žirija. Nakon više godina traženja prave formule, Salon će se krajem toga prvog desetljeća ipak stabilizirati u formi žirirane izložbe, u čijoj koncepciji sudjeluju putem natječaja odabrani kritičari te koja uz redovnu „Situaciju“ često uključuje i specijalističke sekcije posvećene različitim fenomenima poput novih medija, fotografije, mode i animacije. Od tih godina do danas Salon neće napustiti ova temeljna načela, premda će proći kroz mnoge transformacije.

Slijedeći okrugli stol pod nazivom HDLU u okviru projekta Artnet. Mrežni prikaz 1500 izložba kroz 150 godina djelovanja HDLU, voditeljice Petre Šlosel, održat će se u utorak 25. rujna 2018. na Institut za povijest umjetnosti.

Program svih okruglih stolova.

 

Organizatori:

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

HDLU