RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA: Henryk Tomaszewski – Poeta grafike

Henryk Tomaszewski
Poeta grafike
Galerija Prsten
25. 02. – 13. 03. 2019.

 

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa slovenskom Fondacijom Brumen široj stručnoj javnosti predstavit će presjek rada Henryka Tomaszewskog, oca poljske škole plakata. Izložba Henryk Tomaszewski – poeta grafike, otvorit će se u ponedjeljak 25. veljače, 2019. u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika u 19.00h.

Presjek opsežnog opusa doajena poljskog plakata bit će predstavljen u Galeriji Prsten retrospektivnom izložbom, koja obuhvaća 50 crteža i 131 plakat Henryka Tomaszewskog, te više od pedeset godina njegove umjetničke karijere. Kustos izložbe Radovan Jenko, odabirom radova, koji variraju od vrlo privatnih do inherentno javnih tema, posjetiteljima će približiti opsežno i heterogeno djelovanje ovog umjetnika plakata, kojeg se još naziva i ocem europskog plakata.

Henryk Tomaszewski (1914. – 2005.) jedan je od glavnih grafičkih dizajnera u poslijeratnoj Poljskoj, ilustrator i pedagog. Osnivač je poljske škole plakata. Njegov utjecajni rad dobio je međunarodno priznanje još od pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je njegov rad u obrazovanju ostavio dubok trag na generacijama poljskih i inozemnih dizajnera, posebice  francuskim, čime je obilježio svijet dizajna do danas.

Iako suočen s nevjerojatno snažnim utjecajima poljskog nacionalizma, katoličanstva i komunizma, u Poljskoj u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, Tomaszewski je bio nezaustavljiv u stvaranju temeljito jedinstvenog, duboko osobnog vizualnog jezika, unutar kojeg se izuzetno snažno manifestirala njegova osobnost. Prije početka Drugog svjetskog rata postao je satiričan umjetnik i redovito objavljivao u časopisima, dok je po njegovu završetku, narednih desetak godina njegov glavni poslodavac bila poljska filmska produkcijska kuća CWF, a od sredine pedesetih godina pretežno je radio za brojna kazališta i muzeje, također ilustrirao je i dječje knjige te dizajnirao naslovnice knjiga.

Međutim, plakati uglavnom stvarani za umjetničke izložbe, film i kazalište, ostali su njegova primarna djelatnost. Njegov opus obuhvaća gotovo 300 plakata. Prilikom dizajniranja plakata rijetko se koristio tipografskim rješenjima i fotografijom što ga čvrsto pozicionira u tradiciju slikovnog plakata, iako se njegov karakterističan rukopis prepoznaje po snažnom grafizmu, a ne ilustrativnošću po karakteru.

Fondacija Brumen je neprofitna organizacija sa sjedištem u Ljubljani, osnovana 2003. godine čiji je cilj promicanje kvalitetnog dizajna i informiranje šire javnosti o njegovoj bitnosti i sveprisutnosti u svakodnevnom životu te njegovom direktnom utjecaju na kvalitetu života.
Fokus Fundacije  je organiziranje Brumenskog bijenala slovenskog dizajna – središnjeg događaja s područja dizajna u Sloveniji  i Nagrade Brumen, najvećeg nacionalnog profesionalnog priznanja s područja dizajna,  te organiziranje izložbi istaknutih slovenskih i inozemnih umjetnika.
Zaklada je dobila ime po Jožetu Brumenu (1930.-2000.), slovenskom pioniru vizualnih komunikacija.

 

Reprodukcija plakata s dopuštenjem Filipa Pągowskega.

 

Organizatori:

    

 

Uz potporu:

               

 

 

RADNO VRIJEME GALERIJA
ponedjeljak – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja: 10 – 18 h

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


utorak – petak 12 do 20h
subota i nedjelja 11 do 19h

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 – 20 sati
subota 10 – 13 sati

nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

Izdvojeno

  • Priopćenje

    Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) osuđuje vandalizaciju umjetničkog djela Zlatka Kopljara K19 postavljenoj u Varaždinu u gradskom parku, putem iscrtavanja…

  • ODLUKA O GODIŠNJOJ NAGRADI HDLU-A

    Poštovani članovi, Na sjednici Upravnog odbora, održanoj 19. studenog 2020. godine, donesena je odluka da se ove godine neće dodjeljivati…

  • Online CreArt seminar – Internacionalizacija umjetničkog djelovanja

    Online CreArt seminar Internacionalizacija umjetničkog djelovanja Subota, 28. studenog, 2020., 10:00 – 12:00 h U sklopu popratnog programa 35. salona…

PLATI UMJETNIKA!

HDLU