Sonja Briski Uzelac / TRANSFER

Izložba:

Sonja Briski Uzelac: TRANSFER

07. 05. – 22. O5. 2009.

Galerija AŽ, Žitnjak 53, Zagreb

 

TRANSFER

 

Lokacija: teorijska

U današnjem je decentriranom svijetu priznanje izvanrednog bogatstva i raznovrsnosti identiteta, te zahtjev za sudjelovanjem u konstituiranju vlastitog identiteta (proširenje uvida i potreba, poimanje osobnosti i dr.) posve legitimno stanje. Ono se postavlja naspram modernističkog modela “prisilne“ individualnosti, čiju je stečenu autonomiju određ ivala nametnuta sloboda izbora između pojmovnih opozicija kao što su: subjekt/objekt, kultura/priroda, razum/intuicija, um/tijelo, neosobno/osobno,

javno/privatno, univerzalno/partikularno, muško/žensko, odraslo/dječje, individualno/društveno. Jer: “Ako patrijarhalni pojedinac treba biti razuman i cjelovit, mora postojati i drugi koji bi predstavljao nerazumna i parcijalna motrišta i vrijednosti; ili drugi koji predstavlja restriktivni i rutinirani karakter civilizirane racionalnosti, a parcijalni stav je predstavljen tako da izgleda kao neukroćeni (necivilizirani) i bahati individua lizam“ (Anna Yeatman). Živimo, dakle, u vrijeme post-prosvjetiteljskog “bahatog individualizma“, već daleko izvan onog istog, monološkog legalno-racionalnog reda koji se ranije doimao kao objektivan i univerzalan autoritet. I, čini se, uživamo u tome.

Bar tako izgleda gledano iz kuta suvremene medijske i umjetničke produkcije. Parcijalna (osobna, intuitivna, aktivistička…) gledišta i vrijednosti, otrgnuta “nadziranoj slobodi“, postaju tekstom vlastitog konteksta – kao “pluralnost individualnih agenata koji su odgovorni za svoje sudbine“ (Yeatman). Današnja propitivanja i postmoderne eksploatacije pluralističkih implikacija kulture modernizma vode priznanju statusa “drugoga“, od odgovornosti različitog i raznovrsnog do “neodgovorno-zaigranog“ ili kontemplativnog ura njanja u konstrukciju vjerodostojnosti vlastitog teksta i geste identiteta. Identifikacija konteksta je proteza moći nad stvarnošću i relacijski je konstrukt isto toliko koliko i sama gesta individualnosti koja sebe konstruira na taj način. Konceptualno utemeljena u međudjelovanju i interakcijskoj kulturi osnaživanja sudjelovanja i samoizražavanja, gesta relacijskog identiteta postaje “razdragani“ etički projekt. Bilo otvoreno aktivistički ili mutno estetski formulirana, ona danas pristupa svijetu s pozicije “zagovaranja“; zapravo se “otkriva kao konstituirana putem specifičnih struktura značenja za koje je odgovorna naša agencija“ (Yeatman). No, svaku akciju konstruiranja identiteta prati logika izbora, uključivanja/isključivanja agensa označavanja.

 

 

Pozicija: zastupnička

U vlastitoj se praksi označavanja egzistencijalnog smisla ne pozivam tek na brisane tragove teorijskog izbora; naprotiv, moj izbor teorijske lokacije ujedno zastupa i moju osobnu gestu koja se tom praksom relacijski pozicionira. U izloženim radovima

Prozor – konceptualizacija slike u realizaciji albertijevske metafore fenestra aperta (slika),

Pogled – vizualna konstrukcija predočavanja u odnosu pogleda i tijela (fotoslika),

Prizor – fikcionalizacija prikaza u linearnom tekstu koji je pretvoren u simultanu vizualnu

fikciju (video), ne radi se tek o funkciji pogleda u razliËitim medijima. Tu je prije riječ o medijskom transferu same geste izbora kojom se konstruira vjerodostojnost vlastitog teksta identiteta; no, on u konačnici ostaje zatočen u nikad do kraja uhvatljivoj osobnosti te geste.

 

Sonja Briski Uzelac

 

* Galerija AŽ, Žitnjak 53, Zagreb, tel: 01 2456 085, e-mail: atezit@gmail.com

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU