Izabrana nova kustosica “Galerije PM/Prsten”

Odlukom Upravnog odbora HDLU-a 20.7.2010. godine imenovana je nova kustosica Galerije PM i Prsten – Iva Kovač.

Obavještavamo Vas da je po natječaju za kustosko – autorske poslove vezane uz projekte HDLU Galerije PM/Prsten objavljenom 16. lipnja 2010, komisija u sastavu Josip Zanki, predsjednik HDLU, Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU i Ivan Fijolić, upravni odbor HDLU, između prijavljenih kandidatkinja izabrala Ivu Kovač za novu kustosicu Galerija PM i Prsten.

Članstvo i tijela upravljanja HDLU zahvaljuju se Ivani Gabrić na uspješnom obavljanju dužnosti voditeljice u proteklom periodu.

Vizija razvoja Galerije PM

Oslanjajući se na tradiciju Galerije PM, program galerije trebao bi se orjentirati na osmišljavanje što adekvatnijih formata prezentacije suvremene umjetnosti*, a ne na reevaluaciju praksi koje su kroz nju nastajale. Pod pojmom suvremene umjetnosti podrazumijevam dva pojma; 1. umjetnost koja se oslanja na povijesne avangarde i neoavangarde, 2. recentna umjetnost koja nastaje danas i koju stvaraju nove generacije autora/ica. Smatram da bi program galerije trebao zadovoljiti oba tumačenja ovog pojma.

Pretpovijest Galerije PM započinje još kroz djelovanje Radne zajednice umjetnika (RZU) u sklopu Galerije Podroom (prostora u kojem su se okupljali/e više manje isti/e umjetnici/e koji/e kasnije pokreću i sudjeluju u radu Galerije PM). RZU je tražila rješenja pitanja vezanih uz reguliranje umjetničkog djelovanja u odnosu na izlagačke prostore kao i načine financiranja umjetnosti. Problemi na koje je upozoravala nisu riješeni do danas. Sam HDLU djeluje kao strukovna udruga koja također nastaje u svrhu zaštite prava umjetnika/ica, dok se kroz trenutni mandat upravo fokusira na rješavanje pitanja autorskih prava i reguliranja tržišta umjetnina. U tom smislu predlažem da se kroz predstavljanje raznih projekata, primjera dobre prakse, informira stručna javnost o načinima rješavanja ovakvih pitanja u Hrvatskoj i regiji, promoviraju vlastiti projekti (osmišljeni unutar HDLUa) i stvore nova institucionalna partnerstva koja dugoročno mogu doprinijeti boljem reguliranju umjetničke djelatnosti u regiji. U tu svrhu bih svakako bila u stanju ponuditi svoje kontakte nastale kroz zajednički rad sa Elvisom Krstulovićem na projektu Art&Market kao i kroz kustoski program Svet umetnosti u sklopu Ljubljanskog SCCA.

Osim toga bih tijekom izložbi nekih od, po mom mišljenju, najzanimljivijih sudionika/ica suvremene umjetničke scene iz zemlje i inozemstva, u program uvrstila i predavanja istih o temama kojima se bave u svom radu. Većina umjetnika/ica koje namjeravam pozvati su elokventni te koriste pisani i govorni jezik kao ravnopravni dio njihovog rada. Utoliko bi popratna događanja uz izložbe imala i didaktičku ulogu usmjerenu prema mlađoj generaciji umjetnika/ica, povjesničara/ki umjetnosti, kustosa/ica te ostalih zainteresiranih. Nadam se da bi ovakva praksa pokrenula diskusiju između aktera mlađe i starije umjetničke scene kako bi se unaprijedio dijalog i međusobno upoznali/e sudionici/ice.

Ovo su opće odrednice kojima bih se vodila dok bi iz dogovora sa savjetom galerije i pozvanim umjetnicima/icama, kolektivima i organizacijama** proizašao konkretan program Galerije PM.

*Pod ovim smatram da bi se i postavke u galeriji, u dogovoru sa umjetnicima/icama, trebale smjelije odmaknuti od neutralnog umetanja rada u ponuđeni prostor.

**Za neke od ponuđenih projekata forma izložbe možda nije najadekvatniji oblik prezentacije već možda predavnje, okrugli stol, izdavanje stripa itd.

Životopis Ive Kovač

Iva Kovač rođena je 01.01.1983. u Splitu.

Obrazovanje:

 • 2010/11_pohađa kustoski program Svet Umetnosti pri SCCA Ljubljana
 • 2009/10_pohađa kustoski program Kustoska platforma u sklopu SCa Zagreb
 • 2008_diplomira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu
 • 2001/02_studira Likovnu kulturu na Filozofskom fakultetu u Rijeci
 • 2001_završava Prvu riječku hrvatsku gimnaziju u Rijeci

Radno iskustvo:

 • 11.2009_zajedno sa Elvisom Krstulovićem sastavlja i vodi filmski program Prostori straha u sklopu 6.Velesajma Kulture, MMC Zagreb
 • 5.2008-5.2009_radi za multimedijalnu kazališnu skupinu Bacači sjenki iz Zagreba
  • 5.-8.2008_volontira na pojedinim projektima
  • 9.2009-6.2010_ honorarno radi na svim aktualnim projektima i vodi ured
  • 4.-5.2010_dio je organizacijskog odbora i glavna koordinatorica simpozija Sjenčanje grada: Hipertekstualizacija urbanog prostora
  • – Piše prijave za financijsku potporu od domaćih i stranih kulturnih fondova
  • – Sudjeluje u medijskoj promidžbi projekata i oglašava ih na društvenim mrežama
  • – Osmišljava vizualnu promidžbu nekih projekta
  • – Održava internetske stranice udruge
  • – Vodi pismenu i usmenu korespondenciju sa suradnicima/icama udruge
 • 12.2007-1.2008_staž u Peggy Guggenheim Collection u Veneciji
 • 9-2007_sudjeluje u organizaciji Teorijske čitalačke radionice, SC Zagreb

Umjetničke reference relevantne za obavljanje posla na koji se prijavljujem:

 • 2009/10_u suradnji sa Elvisom Krstulovićem organizira i vodi predavanja te objavljuje internet stranicu i novine Art&Market sa vlastitim tekstovima, intervjuima i diskusijama s voditeljima korejskih alternativnih umjetničkih prostora u sklopu SAP2009 rezidencijalnog boravka u Republici Koreji, projekt nastavljaju na 2.Moskovskom bijenalu mladih
 • 2008_u suradnji sa Natašom Tepavčević radi intervjue sa umjetnicom Gülsün Karamustafa te Danom i Liom Perjovschi te izdaje publikaciju Distribucija znanja u sklopu 29.Salona Mladih-Salona revolucije

Tražena znanja i vještine:

 • Aktivno poznavanje engleskog i slovenskog jezika u govoru i pismu.
 • Pasivno poznavanje njemačkog jezika u govoru i pismu.
 • Radim podjednako na Mac i Windows računalima.
 • Koristim se MS Office programima, Adobe Photoshopom, Ilustratorom i InDesignom, Premierom i Final Cut Pro programom.
 • Znam održavati internet stranice i koristim se društvenim mrežama u svrhu promidžbe kulturnih manifestacija.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU