Inicijativa za donošenje Zakona o likovnim umjetnicima i osnivanje Komore likovnih umjetnika

Temeljem odluke Upavnog odbora HDLU upućeni su dopisi Hrvatskom saboru, Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu; Predsjedniku države prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, Predsjednici vlade RH Jadranki Kosor, dipl. iur., te zastupnicima u Hrvatskom saboru o potrebi da se donese Zakon o likovnim umjetnicima u Saboru Republike Hrvatske koji bi regulirao prava i položaj i prava likovnih umjetnika u hrvatskom društvu, a temeljem kojeg bi se osnovala Komora likovnih umjentika.

.

Zagreb, 24. ožujka 2011.
Urbroj: 272/11


Poštovani,

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika je nevladina, neprofitna i nestranačka strukovna udruga čiji su članovi likovni umjetnici različitih umjetničkih izraza i svih generacija. Udruga je utemeljena još 1868. g. i od tada, pod raznim nazivima, kontinuirano djeluje. Osnovni ciljevi i djelatnost udruge su poticanje suvremenog likovnog stvaralaštva, unapređenje i zaštita slobode likovnog djelovanja, organizacija izložbi, sudjelovanje u pripremama za donošenje zakona i propisa koji se odnose na likovno stvaralaštvo, zaštita socijalnih prava umjetnika.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika godišnje organizira ili sudjeluje u organizaciji četrdesetak izložbi u četiri različito profilirana galerijska prostora, čime pokriva gotovo sve segmente umjetničkog izraza od velikih nacionalnih i međunarodnih manifestacija, do projekata u novim medijima bliskih eksperimentu. Izložbe nastojimo pratiti predavanjima, radionicama ili prezentacijama projekata, a galerijski prostori društva otvoreni su svim vrstama umjetničkog djelovanja, od plesa i performance-a do glazbe i kazališta.

Prošle godine održan je 45. zagrebački salon i 30. salon mladih sa temom Tržište. U sklopu oba salona održane su radionice o autorskim pravima i o tržištu umjetnina. Zaključak je da u Hrvatskoj ne postoji legalno tržište umjetnina, i također da u Hrvatskoj nisu regulirana autorska prava likovnih umjetnika na način kako su regulirana prava glazbenih stvaratelja (glazbenika). Zbog sve većeg broja natječaja za izradu javnih skulptura i kiparskih intervencija u prostoru , kao i drugih natječaja u kojima sudjeluju likovni umjetnici, ukazala se potreba za osnivanjem Komore likovnih umjetnika. Poslove javnih natječaja raspisuju Gradovi i Općine ili Komora arhitekata, zbog čega su likovni umjetnici bačeni u drugi plan, te se iz svih tih problema ukazala potreba za donošenjem Zakona o likovnim umjetnicima u Saboru Republike Hrvatske, koji bi regulirao prava i položaj i prava likovnih umjetnika u hrvatskom društvu.

Ovo pismo predstavlja inicijativu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za donešenjem takvog zakona i u čijoj smo izradi spremni sudjelovati. Našu inicijativu podržavaju i ostale udruge likovnih umjetnika u Republici Hrvatskoj.

Također molimo Sabor Republike Hrvatske da osnuje inicijalnu radnu grupu za pripremanje Zakona, u čijem bi radu rado sudjelovali.

S poštovanjem,

Josip Zanki,
predsjednik

.

………………………………….

.

Postovani gospodine Zanki,

Ured Predsjednika primio je Vas dopis kojim Predsjednika Republike, gospodina Ivu Josipovića informirate o potrebi osnivanja Komore likovnih umjetnika i donosenju Zakona o likovnim umjetnicima. Predsjednik Josipović, kao skladatelj i kao pravnik aktivno je sudjelovao kako u donošenju zakona kojim se štite autorska muzička prava tako i u borbi za njihovu provedbu. Stiga svaki umjetnik koji se bori za svoja prava, za zakonodavstvo kojim bi se regulirala prava i položaj umjetnika u Predsjedniku Josipoviću moze naci „saveznika“, doduše, danas u izmijenjenim okolnostima i u skladu s ovlastima koje ima.

U nadi da cete u Vasim nastojanjima uspjeti na dobrobit hrvatskih likovnih umjetnika

Srdacno vas pozdravlja,

Maja Razovic Kocijan

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU