KREŠIMIRA GOJANOVIĆ / Privatizirani salon ili paradoksi domaće likovne scene

Privatizirani salon ili paradoksi domaće likovne scene


Prije mjesec dana ULUPUH je raspisao natjecaj za izlaganje na 46. zagrebackom salonu – renomiranoj izlozbi koja je posvecena primijenjenim umjetnostima i dizajnu, a gdje domaci likovni umjetnici i dizajneri izlazu javnosti svoja recentna likovna djela vec dugi niz godina koliko zagrebacki salon postoji. Medjutim, u propozicijama natjecaja pojavljuje se pravilo da svaki autor mora platiti participaciju u iznosu od 300 kn po radu, i novac se autorima ne vraca, bez obzira da li su oni prosli ziriranje za Salon ili nisu. Ovakva praksa u ULUPUH-u uhodana je vec duze vremena, osim clanarina koje toj udruzi placaju njezini clanovi svake godine, udruga ULUPUH jos zeli povecati svoje prihode i pristupnim kotizacijama, koje naplacuje umjetnicima za razlicite izlozbe.

Sto ovdje nije u redu ? Pa prije svega, jedan kronicni nedostatak socijalnog osjecaja te udruge prema onim domacim umjetnicima koji su slabijeg imovinskog stanja i kao takvi nece moci platiti pristupnu kotizaciju od 300 kn po radu, cime ce biti gurnuti u izolaciju zbog necije drske pohlepe, uprkos tome sto se mozda radi o kvalitetnim umjetnicima koji imaju znacajan rad iza sebe, kao i profesionalna postignuca. Nadalje, zagrebacki salon je takodjer i zirirana, priznata izlozba koja se tretira kao uvjet za primanje u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika, kao i za zadrzavanje statusa u njoj. Ako kriterij za ucesce na jednoj takvoj izlozbi bude samo 300 kuna, onda ce se po mom misljenju srozati svi drugi kriteriji kvalitete, jer ce ziriranu i bodovanu izlozbu za odrzavanje statusa samostalnog umjetnika dobiti samo oni umjetnici koji si to budu mogli i platiti !

Da li smo dosli do toga da ce neciji ekonomski status biti jedino mjerilo strucne kvalitete i da li bi hrvatski umjetnici i dizajneri na to trebali olako pristati ? Ja mislim da ne bi. Prvenstveno zbog toga sto udruga ULUPUH svake godine dobija velike dotacije od ministarstva kulture i grada Zagreba, i te dotacije dobija u ime umjetnika cija prava navodno stiti. Ali uz te dotacije, ULUPUH svoja sredstva za svoj opstanak zeli namaknuti i od umjetnika, pri cemu ljudi koji i budu platili tih 300 kuna kotizacije po radu nece dobiti jasan i transparentan troskovnik – sta zapravo oni tocno placaju i u kojim iznosima po odredjenim stavkama troskovnika ?

Nije ovo problem samo sa ULUPUH-om, u nas ima jos takvih likovnih udruga koje su vec odavno usvojile praksu parazitiranja na ledjima umjetnika koji zive od svog profesionalnog rada, ali takodjer i zamagljivanja profesionalnih kriterija pred kulturnom javnoscu. Udruge ce se naravno pravdati da je organizacija izlozbe skupa, da treba platiti kustosa, clanove komisije koja zirira radove, pa tu je sigurno planiran i neki skupo opremljeni katalog, pa medijska promidzba, otvorenje, koktel, itd., itd. – pri cemu ce svi u toj podjeli poslova dobiti neki honorar, osim samih umjetnika ! Domaci umjetnici dakle kao moderno roblje takvih udruga ne samo da nece dobiti honorar, nego jos moraju i platiti ulazak na izlozbu da bi se gospoda iz tih udruga uopce udostojila da ziriraju njihov rad.

Ovom prilikom ja bih apelirala na sve clanove domacih likovnih udruga, ali i kulturnih institucija – da dobro razmisle o jednom pitanju: zelimo li stvarno nase kolege slabijeg imovinskog stanja gurnuti u izolaciju i onemoguciti im izlaganje na salonu, podrzavajuci ovakve salone koji sve vise pocinju podsjecati na neciji privatni ekonomski interes, na goli biznis umjesto na kvalitetnu likovnu i vizualnu umjetnost, zelimo li stvarno do te mjere srozati kriterije struke i svoje osobne, a sve samo zato da bi jedna mala elita vladajucih u domacim likovnim udrugama odrzala samu sebe na vlasti, ne birajuci pri tom sredstva ?

Smatram da se strukovna javnost mora ostro usprotiviti ovoj praksi i zahtjevam od ULUPUH-a da ukine ovu kotizaciju umjetnicima – troskovi salona mogu se, i moraju srezati sa boljom organizacijom salona i pametnijim planiranjem, a ne da se oni prebijaju preko ledja domacih umjetnika i dizajnera. Takodjer apeliram na sve kolege da prestanu svojom participacijom podrzavati zastarjele, umjetnicima nekorisne i pohlepne sustave, koji cinicno ignoriraju realnost zivljenja domacih likovnih i vizualnih umjetnika. Bez obzira sto neki jako zele izlagati na tom salonu, zapitajte se sto u konacnici i koga podrzavate, kad podrzavate placene, komercijalne izlozbe u kojima je kriterij novca zamjenio kriterije kvalitete, kome uopce mogu biti korisne takve izlozbe ?

ULUPUH ne moze privatizirati domacu likovnu scenu kao neki svoj privatni posjed, te ne moze i ne smije postaviti zid ekonomskih interesa izmedju domacih umjetnika, dizajnera i njihove publike, stoga ce se pravila zagrebackog salona morati pod hitno mijenjati, ukoliko ta manifestacija zeli zadrzati bilo kakav i najmanji privid strucnosti i kompetencije u nasem javnom kulturnom prostoru.


U Zagrebu, 4. 4. 2010.
mr. art Krešimira Gojanović, ak. slik. graf.

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU