4. Zagrebi! Festival

Zagreb, 25. kolovoza – Zviždači i njihov doprinos javnom interesu i društveno-političkome napretku tema su ovogodišnjeg Zagrebi! Festivala, koji će se održati od 9. do 11. rujna na nekoliko lokacija – na Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici, u kinu Europa i Dokukinu.

Četvrto izdanje ovog društveno angažiranog festivala ugostit će tako jednog od najpoznatijih među njima, najvećeg boraca protiv pušenja te za etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave Jeffreya Wiganda. Bivši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj u američkoj duhanskoj tvrtci Brown & Williamson javnosti je u emisiji 60 minutes otkrio načine na koje duhanska industrija dokazano kancerogenim aditivima kod konzumenata stvara izrazitu ovisnost, a sebi bilionski profit. No, svjetsku slavu Wigand je stekao tek kada je njegovu zviždačku priču na holivudsko platno prenio Michael Mann u nagrađivanom filmu Probuđena savjest (The Insider), u kojem ga je utjelovio Russell Crowe, dok ulogu novinara tumači Al Pacino. Projekcija filma u kinu Europa bit će uvod u Wigandovo predavanje Pogled iznutra (Inside the Insider) o transparentnosti poslovanja, odgovornosti korporacija i političara, ulozi nevladinih organizacija i posebno novinara i medija u stvaranju zdravijeg društva, diskriminaciji zviždača, pozadini industrije duhana, nikotinu i zdravlju.

U daljnjem programu Festivala, za okrugli stol Wigand će sjesti, razgovarati o problematici i usporediti iskustva s hrvatskim zviždačima – prosvjetnom inspektoricom Nadom StanovićSrećkom Sladoljevim iz Imunološkog zavoda, Robertom Matijevićem iz Carine i Damirom Mihanovićem iz Croatia osiguranja.

Čak dvjema izvedbama predstave Poseban teret na glavnom će se gradskom trgu predstaviti francuska plesna skupina Beau Geste (koreograf Dominique Bauvin),neobičnim duetom plesača Philippea Priassoia i bagera (!). Predstava iz novog kuta komentira izgradnju u starogradskim blokovima.

Zagrebi! Festival otvorit će i pratiti snažni internacionalni dokumentarnofilmski program zviždačke tematike u suradnji s Dokukinom, a kao gost u Zagreb dolazi srpski redatelj Želimir Gvardiol, autor filma iz selekcije – Izdajnik protiv zločinca onotornom pravnom slučaju bivšeg generala JNA Vladimira Trifunovića. S redateljem će nakon projekcije publika imati priliku razgovarati. Belgijski film Ne baš taliban (Not Quite the Taliban) jordanskog redatelja Fadija Hindasha progovara o tabuima i licemjerju u arapskom svijetu, što potkrijepljuje i svojim primjerom kada prateći reakcije sugrađana priznaje da je gay. Film o meksičkom plaćenom ubojici, članu meksičkog narko-kartela koji postaje zviždač, Plaćeni ubojica – soba 164 (El Sicario – Room 164) redatelja Gianfranca Rosija, u francusko-talijansko-američkoj produkciji, insajderska je priča s one strane zakona.

No čin svečanog otvorenja obilježit će otkrivanje privremenog spomenika u zlatu Tomislavu Gotovcu, na početku Ilice, kao hommage njegovom radu ‘Volim zagreb’ iz 1981. Spomenik postavlja Zagrebi! Festival u suradnji s akademskim kiparom Krešimirom Katušićem, a u sjećanje na izuzetnog umjetnika, prvog domaćeg ‘umjetničkog zviždača’.

PETAK, 9.9.2011.

Dokukino

 • 19:00 – ‘Revolucija 101’, Doron Tsavbari, Izrael
 • 21:00 – ‘Plaćeni ubojica – Soba 164’, Gianfranco Rosi, Francuska / Italija / SAD

SUBOTA, 10.9.2011.

Trg bana Jelačića

 • 11:30 – Postavljanje privremenog spomenika Tomu Gotovcu, skulpture Krešimira Katušića
 • 12:00 – ‘Transports exceptionnels’, plesna predstava, Phillip Priasso, koreograf Dominique Boivin
 • 19:00 – Transports exceptionnels’, plesna predstava, Phillip Priasso, koreograf Dominique Boivin

Kino Europa

 • 16:30 – Probuđena savjest’, svečana projekcija filma
 • 17:00 – ‘Istina bez straha – Je li bilo toga vrijedno?’, okrugli stol s hrvatskim zviždačima i Jeffrey Wigandom, moderator Boris Vlašić
 • 19:00 – ‘Inside The Insider’, predavanje, Jeffrey Wigand

Dokukino

 • 19:00 – ‘Plaćeni ubojica – Soba 164’, Gianfranco Rosi, Francuska / Italija / SAD
 • 21:00 – ‘Ne baš taliban’, Fadi Hindash, Belgija

NEDJELJA, 11.9.2011.

Dokukino

 • 19:00 – ‘Ne baš taliban’, Fadi Hindash, Belgija
 • 21:00 – ‘Izdajnik protiv zločinca’, Želimir Gvardiol, Srbija
 • -razgovor s redateljem nakon projekcije

——-

Organizator zadržava pravo izmene satnice pojedinog programa.
Praćenje i sudjelovanje u programu Zagrebi! Festivala besplatno je za sav program osim filmskog, za koji se naplaćuje ulaz od 20 kuna za svaku projekciju, dok je za filmIzdajnik protiv zločinca ulaznica samo 15 kuna. Detaljnije o programu možete se informirati na www.zagrebi.com.

——-

Lokacije:

Trg bana Jelačića, Ilica

Kino Europa, Varšavska 3

Dokukino, Katančićeva 3

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU