6. hrvatski trijenale grafike

/u organizaciji Kabineta grafike HAZU/

Tema trijenala: Iluzija u umjetnosti
Koncepcija: Željko Marciuš
5. lipanj – 4. srpanj 2012.
otvorenje u utorak, 5. lipnja u 19 sati

………………………………………………………..

HDLU – Galerija Prsten
Trg žrtava fašizma bb
10 000 Zagreb

Izložbu pogledajte:
Radnim danom od 11 do 19 sati.
Subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.
Ponedjeljkom zatvoreno.

…………………………………………………………

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 6. hrvatski trijenale grafike, koji se održava u prostorima: Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma bb i u  Kabinetu grafike HAZU, A. Hebranga 1u Zagrebu.

Manifestacija okuplja 72 hrvatska umjetnika – grafičara koji su pozvani ili posredovanjem Odbora za izbor radova odabrani za sudjelovanje na Trijenalu. Selektor Željko Marciuš  pozvao je 11, a Kabinet grafike 41 autora. Obzirom na specifičnost zadane teme, na poziv Kabineta grafike odazvalo se 29 umjetnika, a od 87 prijavljenih na natječaj Odbor za izbor radova izabrao je 32 umjetnika koji su udovoljili temi i visokim kriterijima institucije.

Obrazloženje teme:
Tema ovogodišnjeg trijenala grafike je Iluzija u umjetnosti, jedan je od temeljnih optičkih, vizualno-znanstvenih problema i postavki zapadnoeuropske umjetnosti. Pojam se istovremeno odnosi na vizualno nasljeđe i kulturnu baštinu čovječanstva, ali i suvremenu umjetnost, odnosno futurističke projekcije koje u budućonosnom, vrlom virtualnom svijetu propituju granice ljudske percepcije, stvarnosti i stvarnosnog, iskustvenog, egzistencijalnog bivanja. Stoga 6. hrvatski trijenale grafike u žarište interesa postavlja i propituje temu iluzije u umjetnosti, kao jednu od temeljnih postavki čovjekove vizualizacije svijeta, brišući i na taj način već odavno proširene i međuzavisne tradicionalne granice između visoke i niske umjetnosti. Tema obuhvaća istodobno 3D nasljeđe iz riznice umjetnosti, kao i nove prostore invencije trodimenzionalne iluzionističke grafike. Iluzija u umjetnosti otvara široko polje vizualizacija ostvarenih jednakopravno u svim grafičkim tehnikama i proširenim medijima s tendencijom prema prostornoj i ambijentalnoj grafici ostvarenoj iluzionističkim sredstvima. U rasponu od trodimenzionalnog kulturnog nasljeđa do virtualne, računalne grafike, tema podjednako pruža mogućnosti tradiciji iluzionističkog predstavljanja ideje svijeta, kao i najnovijim umjetničko-znanstvenim istraživanjima u područjima percepcije i totalne vizualizacije koja u izrazu koristi najnoviju tehnologiju. U obujmu od utopije do distopije, tradicije iluzionističke figuracije do virtualne prostornosti i 3D apstrahiranja te optičkih dvosmislenosti; od neomanirističkih pomaknutih i čudesnih prostora do popularne slike niske kulture: ilustrativnog i stripovskog, SF- i fantazijskog svijeta. Mnoštvo je tema izraza koje otvara Iluzija u umjetnosti šireći mogućnosti vizualizacije: od tradicijskih izvora do budućonosnih virtualizacija, naše informacijski prožete i umrežene, bitno vizualne kulture.

Odabir autora za 6. hrvatski trijenale grafike, uzorak je na kojemu je bilo moguće postaviti i obraniti tezu o važnosti iluzije u umjetnosti kao jednog od temelja svekolikog predstavljanja svijeta u slikama. Povezuje ih – fizički statične i pokrenute slike, analogne i virtualne – načelo prikaziva­nja temeljnoga na znanju. Jer vidimo ono što znamo, a umjetnik to zna prikazati i poka­zati;… formulama, iskustvom, stereotipima i otklonima od njih, perspektivama koje stva­raju trodimenzionalni učinak na dvodimenzionalnoj podlozi u širokom rasponu tema koje demistifikacijom ili iluzionizmom i prikrivanjem značenja, doprinose magičnom učinku prirodne čarolije ispred umornog i zasićenog oka XXI. stoljeća.

iz teksta Željka Marciuša

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU