Helena Janečić i LeZbor predstavljaju “Hrvatske budnice”

Uz poziv na obilježavanje Dana borbe protiv homofobije 17.5.2012. u MSU u 17 sati u sklopu izložbe Ljubav prema riziku i kao najavu koncertne promocije albuma Hrvatske budnice koja se ima dogoditi 21.5.2012. u 21 sat u malom pogonu Tvornice Kulture,

Le Zbor Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe

Hrvatske budnice

Helene Janečić

u petak 18. svibnja 2012. u 20:00 u galeriji Prsten HDLU, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb

Helena Janečić i LeZbor svaka/e u svom matičnom mediju nude nam suvremene Hrvatske budnice

U seriji slika naslikanih povodom izdanja prvog albuma Le Zbora Hrvatske budnice Helena vizualno interpretira njihove pjesme  inscenirajući i ne tako metaforičke slike kojima su protagonistice upravo članice Le Zbora.

Hrabro stupajući u svijetlu budućnost, upravo udarnički, ovaj zbor slavi svoje identitete koji pojavom u mainstream kulturi djeluju kroz smijeh. Članice Le Zbora veselo rade u rudniku! Rudar je tijekom djetinjstva onih rođenih 1980. godina bilo zadnje isključivo muško zanimanje, vjerojatno u očima onih koji su zaboravili sadržaj Germinala. One su također, pod okriljem noći, u subverzivnoj akciji pred zgradom Sabora. One su pokret otpora, i pobunjenice, kao i priređivačice vjenčanja, vizualno najizlizanije forme holivudskog imaginarija koju pretvaraju u mjesto prijestupa. Ipak su istospolni brakovi u ovoj zemlji i dalje ilegalni… a u naizgled tradicionalnom, idealističkom i eufemiziranom prikazu puno oštrije društvene situacije Budnica će nježnim poljupcem probuditi uspavanu Hrvatsku i time ljubav i nježnost suprotstaviti netoleranciji i neprihvaćanju.

Helena Janečić i ovaj put prigrljuje pop kulturu i izvrće značenje jednostavno ubacujući likove članica Le Zbora koji kao simbol queer identiteta propituje sustav vrijednosti i kulturne obrasce. Pozitivnim pristupom, naoko prihvaćajući društveno uređenje u svojoj datosti, uz mala izmještanja, kroz popularni jezik prihvatljiv široj publici od one već senzibilizirane, Helena približava LGBTQ tematiku onima koji bi inače ustuknuli pred istom. U Heleninim pričama glavnu riječ imaju žene, bile one lezbijke, queer, biseksualne ili strejt  te time kontrastiraju uobičajenoj verziji svijeta i njegova prikaza.

Kako Helena tako i Le Zbor ne stvara novi svijet za svoje junake koji su eto slučajno junakinje. Kao što se Helena koristi postojećim obrascima tako i Le Zbor preuzima  tekstove već postojećih pjesma te samim svojim angažmanom, aranžmanom i kontekstom u koji postavljaju pjesme stvaraju novo značenje.  Budući da koriste slične strategije i surađuju na više razina, i s obzirom da ne želimo komplicirati razumijevanje rada koji želi direktnu akciju, nazovimo seriju slika koja veliča Le Zbor Hrvatskim budnicama. Probudimo se!

Izložba je otvorena do 22. svibnja  2012. Utorak – petak 11 h – 19 h, subota i nedjelja 10 h – 14 h, ponedjeljkom zatvoreno

Izložba je ostvarena u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Heinrich Böll Stiftung, Hrvatska.

Event photo: Helena Janečić, Hrvatske budnice, 2012., 75 x 83 cm, akril na platnu

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU