• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

Luc Tuymans – Allo!

Luc Tuymans

Allo!

10.5. – 21.6. 2012.

Otvorenje izložbe u četvrtak, 10.05.2012. godine u 19  sati.

HDLU Zagreb
Trg žrtava fašizma bb


Luc Tuymans, Allo! I, 133,7 x 182,6 cm, ulje na platnu, 2012. Zahvaljujući: David Zwirner, NY

…………………………………………….
Izložbu pogledajte:
Radnim danom od 11 do 19 sati
Vikendom od 10 do 14 sati
Ponedjeljkom zatvoreno.
…………………………………………….

Institut za istraživanje avangarde i HDLU Zagreb u suradnji sa David Zwirner, London, sa zadovoljstvom predstavlja nove radove belgijskog umjetnika Luca Tuymansa. Izložba pod nazivom Allo!, objedinjuje šest novih slika na platnu te niz zidnih slika posebno koncipiranih za kružni prostor Meštrovićevog paviljona.

Tuymansova nova serija slika nadahnuta je posljednjim minutama crno-bijelog filma Mjesec i novčić od šest penija iz 1942., koji je adaptacija romana W. Somerset Maughama iz 1919. godine. Film je priča o Charlesu Stricklandu, kojeg tumači britanski glumac George Saunders, sredovječnom burzovnom mešetaru koji napušta svoj građanski život, obitelj i dužnosti kako bi počeo slikati. Iako glavni lik ima drugo ime, film se jasno temelji na životu slikara Paula Gaugina. Radnja filma završava tjedan dana nakon Stricklandove smrti, kada njegov liječnik, iz Londona otputuje na Tahiti na kojem je pokojnik živio. U trenutku kada liječnik ulazi u slikarevu kuću, film iz crno-bijelog prelazi u Tehnikolor. Tuymans je napravio seriju snimaka ove kolorističke transformacije. Odraz fotografa, samog Tuymansa, može se vidjeti na snimkama te stoga također i na slikama.

Uz slike, Tuymans je izveo i mural zasnovan na seriji litografija pod nazivom Tanjuri (2012). Serija prikazuje keramičke tanjure za jelo iz autorove privatne zbirke. Tanjuri su Istočnoeuropskog porijekla i referiraju se na lokalnu keramičku industriju koja je za vrijeme komunizma bila simbol nacionalnog ponosa.

Luc Tuymans, jedan od najutjecajnijih umjetnika današnjice, po uvriježenom je mišljenju svojim uvjerljivim i kompleksnim figurativnim stilom početkom devedesetih godina pridonio oživljavanju slikarstva. Zbog korištenja minimalnih količine boje za obuhvaćanje širokog raspona tema i motiva, među kojima političke figure i slavne osobe, puste krajolike i bezlične vile, sjenila svjetiljki, sobne biljke, jastučnice i slično, Tuymans je proglašen majstorom običnog. Ipak, mali tragovi u njegovim delikatno naslikanim djelima ukazuju na višestruka zlokobna značenja, suptilne reference na povijesne zločine, kolektivne traume i manipulativne strategije kojima se koriste današnji masovni mediji. Slikajući po prizorima preuzetima iz prisvojenih fotografija, filmskih kadrova i novinskih isječaka, Tuymans u svojim djelima dotiče teško odredljiv procjep između sjećanja i stvarnosti, osobnog i javnog prostora.

Nakon Zagreba, ciklus će u jesen 2012. biti predstavljen u galeriji David Zwirner, London.

Tuymans je rođen 1958. godine u Mortselu, u blizini Antwerpena, u Belgiji. Od 1976. do 1982. studirao je likovnu umjetnost u Bruxellesu i Antwerpenu, a 1986. godine diplomirao je povijesti umjetnosti ne Sveučilištu Vrije. Na prestižnoj Documenti IX u Kasselu, Njemačka, izlagao je 1992. godine, a potom su uslijedile izložbe diljem Europe i Sjeverne Amerike. Tuymans je 2001. godine predstavljao Belgiju na Venecijanskom bijenalu, a na Documenti je drugi put izlagao 2002. godine. Značajnije samostalne izložbe održao je, između ostalih, u Tate Modern u Londonu (2004.), Műcsarnok Kunsthalle u Budimpešti (2007.), Haus der Kunst (München) i Zacheta National Gallery of Art (Varšava). Njegova prva retrospektiva u SAD, održana je 2009. u Wexner centru za umjetnost u Columbusu, Ohio, da bi potom otputovala u Muzej suvremene umjetnosti u San Franciscu (2010.), Muzej umjetnosti u Dallasu (2010.) te Muzej suvremene umjetnosti u Chicagu (2010-2011.). Izložba je naposljetku predstavljena i u Centru za likovne umjetnosti u Bruxellesu (2011.). Tuymansovi radovi nalaze se u zbirkama istaknutih institucija, uključujući i Art Institute u Chicagu, Centre Georges Pompidou u Parizu, County Museum of Art u Los Angelesu, Museum of Modern Art u New Yorku, Pinakothek der Moderne u Münchenu, Salomon R. Guggenheim Museum u New Yorku i Tate Gallery u Londonu. Tuymans živi i radi u Antwerpenu.

Kustos: Branko Franceschi
Sponzori: FACE Croatia, CEC Artslink, Hotel Palace Zagreb
Medijski pokrovitelj: Jutarnji list
Zahvale: David Zwirner, London

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU