Peticija za spas Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika najstarija je udruga na području Republike Hrvatske i šire koja djeluje od 1868. godine pod različitim imenima. Njeni su članovi kroz povijest dali neprocjenjiv doprinos kulturi. Sjedište društva je u Meštrovićevom paviljonu, na Trgu žrtava fašizma. Po dokumentiranim povijesnim činjenicama zgradu je po idejnim projektima Ivana Meštrovića gradilo Društvo umjetnosti vlastitim sredstvima i donacijama.
Kao što vam je poznato, zgrada je nepravedno oduzeta 1941. godine i pretvorena u Džamiju. U drugom totalitarnom režimu pretvorena je u Muzej revolucije. Nakon velike javne kampanje, zgrada je početkom 90-ih (1993.) vraćena u posjed Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. U zgradi se godišnje održi preko stotinu programa koji hrvatsku kulturu stavljaju u njeno europsko okruženje.
Razlog ove peticije je povećanje najma za zgradu (Zakupninu poslovnog prostora!) sa 5.700,00 kn mjesečno, na 44.071,00 kn mjesečno.
Upozoravamo vas da je HDLU neprofitna udruga i da s obzirom na stanje u državi i kulturi ima znatnih financijskih problema u redovitoj djelatnosti. S toga bi pristajanje na ovakvu najamninu značilo automatsko gašenje djelatnosti, ali i rada udruge i njene deložacije iz njenog povijesnog središta – Meštrovićevog paviljona.
Stoga nas zanima po kojoj je osnovi donesena ova odluka i jesu li njeni donosioci svjesni da time dovode Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u bankrot.
Zgrada je dva puta oteta od likovnih umjetnika od strane fašističkog i komunističkog režima.
Apeliramo na vas da zgrada ne bude i treći put oteta radi popunjavanja gradskog proračuna i neshvaćanja političara o razlici poslovnog prostora (kao što je autosalon) i kulturnog dobra.
Također vas podsjećamo da je zgrada izgrađena isključivo sredstvima i djelima hrvatskih likovnih umjetnika te da njima treba i ostati.

Tražimo od Skupštine Grada Zagreba i Poglavarstva Grada Zagreba da vrate najamninu na prijašnji iznos ili je potpuno ukinu. Također s obzirom na znatno povećanje najamnina (i do 400%) ateljea u vlasništvu Grada Zagreba iznajmljenim članovima HDLU-a zahtijevamo da se  iste najamnine vrate na prijašnje stanje.

Molimo Vas da svojim potpisom podržite opstanak Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Upravni odbor Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Peticiju možete potpisati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika kod tajnice Irene Brezović ili na glavnom ulazu u Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb.

Ukoliko niste u mogućnosti potpisati peticiju u Domu hrvatskih likovnih umjetnika to možete učiniti i online na: http://www.ipetitions.com/petition/peticija-za-spas-hrvatskog-drustva-likovnih/

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU