Peticija za spas Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika najstarija je udruga na području Republike Hrvatske i šire koja djeluje od 1868. godine pod različitim imenima. Njeni su članovi kroz povijest dali neprocjenjiv doprinos kulturi. Sjedište društva je u Meštrovićevom paviljonu, na Trgu žrtava fašizma. Po dokumentiranim povijesnim činjenicama zgradu je po idejnim projektima Ivana Meštrovića gradilo Društvo umjetnosti vlastitim sredstvima i donacijama.
Kao što vam je poznato, zgrada je nepravedno oduzeta 1941. godine i pretvorena u Džamiju. U drugom totalitarnom režimu pretvorena je u Muzej revolucije. Nakon velike javne kampanje, zgrada je početkom 90-ih (1993.) vraćena u posjed Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. U zgradi se godišnje održi preko stotinu programa koji hrvatsku kulturu stavljaju u njeno europsko okruženje.
Razlog ove peticije je povećanje najma za zgradu (Zakupninu poslovnog prostora!) sa 5.700,00 kn mjesečno, na 44.071,00 kn mjesečno.
Upozoravamo vas da je HDLU neprofitna udruga i da s obzirom na stanje u državi i kulturi ima znatnih financijskih problema u redovitoj djelatnosti. S toga bi pristajanje na ovakvu najamninu značilo automatsko gašenje djelatnosti, ali i rada udruge i njene deložacije iz njenog povijesnog središta – Meštrovićevog paviljona.
Stoga nas zanima po kojoj je osnovi donesena ova odluka i jesu li njeni donosioci svjesni da time dovode Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u bankrot.
Zgrada je dva puta oteta od likovnih umjetnika od strane fašističkog i komunističkog režima.
Apeliramo na vas da zgrada ne bude i treći put oteta radi popunjavanja gradskog proračuna i neshvaćanja političara o razlici poslovnog prostora (kao što je autosalon) i kulturnog dobra.
Također vas podsjećamo da je zgrada izgrađena isključivo sredstvima i djelima hrvatskih likovnih umjetnika te da njima treba i ostati.

Tražimo od Skupštine Grada Zagreba i Poglavarstva Grada Zagreba da vrate najamninu na prijašnji iznos ili je potpuno ukinu. Također s obzirom na znatno povećanje najamnina (i do 400%) ateljea u vlasništvu Grada Zagreba iznajmljenim članovima HDLU-a zahtijevamo da se  iste najamnine vrate na prijašnje stanje.

Molimo Vas da svojim potpisom podržite opstanak Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Upravni odbor Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Peticiju možete potpisati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika kod tajnice Irene Brezović ili na glavnom ulazu u Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb.

Ukoliko niste u mogućnosti potpisati peticiju u Domu hrvatskih likovnih umjetnika to možete učiniti i online na: http://www.ipetitions.com/petition/peticija-za-spas-hrvatskog-drustva-likovnih/

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU