Pozivnica na javno predstavljanje skulptura akademskih kipara DORE KOVAČEVIĆ i IVANA KOŽARIĆA

Poštovani i poštovane,

Čast nam je pozvati Vas na javno predstavljanje skulptura

akademskih kipara

DORE KOVAČEVIĆ i IVANA KOŽARIĆA

u subotu 12. svibnja, 2012. u 12 sati

na Aleji skulptura na Savskom nasipu.

…………………………………………………………..

DOVRŠENA PRVA FAZA

Prva faza Aleje skulptura na Savskom nasipu prema zamisli Ratka Petrića (ako se izuzme Miroslav Šutej od čijeg se rada odustalo još za Šutejeva života jer se zamisao stupa izrađenog od starih limenki i drugih metalnih otpadaka odmah procijenila opasnom za šetače.) završena je desetom skulpturom u nizu, djelom Dore Kovačević “Tok”. Prva faza obuhvaća radove desetorice uglednih hrvatskih kipara, koji su navedeni prema godinama postavljanja na Savski nasip.

Ratko Petrić Kapi,
Marija Ujević Trkač,
Miro Vuco Kamen temeljac,
Stjepan Gračan Žabnjak,
Milena Lah Kotač vremena,
Branko Ružić Mačka,
Mladen Mikulin Čovjek s kolutom,
Zvonimir Lončarić Putokaz,
Šime Vulas Dvoje,
Dora Kovačević Tok,


DORA KOVAČEVIĆ
TOK, 2010.
330 x 160 x 50 cm

Od prvog rada Dore Kovačević, koji je Ratko Petrić odabrao za Prvu fazu  Aleje skulptura na Savskom nasipu i koji je bio predstavljen na izložbi u  Galeriji ULUPUH u Zagrebu 1994., do ovog koji je postavljen u prosincu 2010. i promoviran u proljeće 2012., prošlo je osamnaest godina. U tom je razdoblju umjetnica ostvarila niz novih ciklusa i postavila pred sebe nove  kiparske probleme. Konačni rad koji je ostvaren i postavljen na Aleji  skulptura na Savskom nasipu nastao je iz kiparskih preokupacija punom i  praznom formom u relacijama u kojima je volumen izjednačen s oplošjem, a misao usmjerena na slikovitost (dekoraciju) kao kiparsku mogućnost. Potaknuta čipkastim strukturama i uopće problemom pozitiva i negativa u  ravnopravnom odnosu, nadahnuta ženskom rukotvornom baštinom čipke i veza, Dora Kovačević je ostvarila sofisticirano, oblikom jednostavno, ali misaono složeno umjetničko djelo koje svoju razložnost i univerzalnost crpi iz  avangardnih načela. Oblik “toka rijeke” (vode, života, trajanja itd.) harmoniziran je sa slikovitošću (geometrijskim oblicima utisnutim u valovitu podlogu kao dezen na tkanini) proizašlom iz temeljnog kiparskog  jezika. Tragovi (intervencije) pripadaju nepostojećem volumenu bez kojeg bi  materijalizirani “Tok” (motiv valovitog vremena/pokreta) bio osiromašen i  bez smisla. Tek u vizualno-taktilnom jedinstvu omeđeno i neomeđeno, izraženo i neizraženo, opipljivo i ne opipljivo, jednostavno i složeno  postaju autentičan odnos volumena i prostora i potvrđuju se poetičnošću i  ljepotom, koja iz tog odnosa proizlazi.

Branka Hlevnjak
O AUTORICI

Dora Kovačević rođena je 11. siječnja 1951. u Dubrovniku. Diplomirala je  1974. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Alberta Kinerta.
Kiparstvo je studirala na Ecole Superiore des Arts Decoratifs u Parizu 1975.-1977. gdje je boravila kao stipendist francuske vlade. Godine 1986. odlazi u Milano na jednogodišnje studijsko usavršavanje  na Belle Arti kao stipendistica talijanske vlade. Izlaže od 1977.; izvela je znatan broj radova u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1997. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao docent.

ZAHVALE

………………………………………………………………………………
ZAPOČETA DRUGA FAZA

Autorica se osobno zahvaljuje na susretljivosti i strpljenju djelatnicima “Hrvatskih voda” – direktoru i njegovim suradnicima, inženjeru Ljudevitu – Luji Tro panu, kao i radnicima, koji su joj po mogli u realizaciji skulpture “Tok”, izvedene i postavljene u prosincu 2010

Rad Ivana Kožarića “Ruka” jedanaesta je skulptura u nizu Aleje skulptura na Savskom nasipu i ujedno prva realizirana skulptura iz Druge faze Aleje skulptura na Savskom nasipu. Druga faza Aleje skulptura na Savskom nasipu obuhvaća sljedeće autore: Ivan Kožarić (realizirano), Zlatko Bourek (u pripremi), Stanko Jančić (u pripremi), Ante Kuduz (u pripremi), Vojin Bakić, Dušan Džamonja, Ko sta Angeli Radovani, Ivan Lesiak, Josip Diminić, Slavomir Drinković, Petar Barišić i Peruško Bogdanić.


IVAN KOŽARIĆ
RUKA, 2010. – 2011.
4,30 m
inox

Vidjevši malu drvenu maketu “Ruke” Ivana Kožarića, Ratko Petrić odabrao ju je za izvedbu na Aleji skulptura na Savskom nasipu. Prepoznao je u tom radu Ivana  Kožarića novomilenijsku kombinaciju umjetnosti i dizajna, izgled znaka kompleksne i mnogoznačne simbolike, visoko tehnološku estetiku i ironičan, podsmješljiv i duhovit komentar društvene zbilje. Ovaj je rad (ruka produženih prstiju) jednako toliko kritički oštar i duhovit, koliko je minimalistički jednostavan i suzdržan. S jedne strane vrlo životan i human, s druge univerzalno hladan i apersonalan. “Ruka” Ivana Kožarića kiparski je znak civilizacijske nesavršenosti te ujedno i enigmatski poziv na razmišljanje on o me tko razumije. Jer Ivan Kožarić nije kipar pretenciozne angažiranosti. Naprotiv. Kipar je “prizemljenog sunca” i provokator razboritosti. “Ruka” je djelo koje potiče širenje oštroumnosti kod potencijalno masovne i raznovrsne publike.

Branka Hlevnjak


O AUTORU

Ivan Kožarić rođen je 10. lipnja u Petrinji. Diplomirao je 1949. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Javno izlaže od 1953. , a samostalno od 1955. Jedan je od članova grupe Gorgona osnovane 1961. Najzapaženiji su mu na s tupi na biennalu u Aleksandriji i na izložbi “La je une sculpture” u Parizu 1960., biennalu u Veneciji 1976., Sao Paulu 1979., Izložbi hrvatske skulpture u Duisburgu 1994., Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza 2002., na “Documenti” u Kasselu 2002., u  teheranskom Kulturnom centru Niavaran 2004. i u Parizu 2012. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima “Nagrade Josip Račić” 1994., “Nagrade Vladimir Nazor” za životno djelo 1997. Redoviti je član HAZU.
……………………………………………………………………………………………………………

O REALIZACIJI

Realizaciju skulpture “Ruka” Ivana Kožarića omogućili su Ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, Milan Večković, poduzetnik iz Novog Čiča (besplatan transport) i “Hrvatske vode”koje su izradile temelj za skulpturu. Skulptura je izrađena u “Metal-plastu” pod vodstvom Marka Adamovića. Postavljanje i montažu obavila je Ljevaonica umjetnina Stjepana Martinca (Martins-Invest) iz Vukovine i to 2. lipnja 2011.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU