Joanna Warsza: Conflicts and their sublimation. Shortly on 7th Berlin Biennale, predavanje

31. SALON MLADIH : KOREKCIJE

Joanna Warsza: Conflicts and their sublimation. Shortly on 7th Berlin Biennale, predavanje

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Trg žrtava fašizma bb, Zagreb

Srijeda, 5. 9. 2012. u 19 sati

U okviru programa Korekcije 31. Salona mladih, bijenalne izložbe stvaralaštva mladih umjetnika, ugledna će poljska kustosica Joanna Warsza održati predavanje u srijedu, 5. rujna s početkom u 19 sati, u Domu HDLU na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Predavanje je naslovljeno Conflicts and their sublimation. Shortly on 7th Berlin Biennale, budući da će Warsza,  ko-kustosica Artura Żmijewskog na nedavno završenom 7. Berlinskom bijenalu suvremene umjetnosti, progovoriti upravo o svojim radnim iskustvima na tom iznimnom događanju suvremene umjetničkoj scene. Na raspravi nakon predavanja sudjelovat će Leila Topić, kustosica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i Marko Golub, kritičar i kustos HDD Galerije.

Joanna Warsza prominentna je poljska kustosica scenskih i vizualnih umjetnosti, čiji se projekti bave brojnim suvremenim socijalnim i političkim pitanjima, od primjerice vijetnamskih manjinskih zajednica u Poljskoj, do naslijeđa sovjetske arhitekture na Kavkazu. Warsza je utemeljiteljica nezavisne platforme Laura Palmer Foundation, čije djelovanje obuhvaća konceptualne izložbe, performanse i interaktivna događanja s ciljem propitivanja umjetničkih, kustoskih i aktivističkih praksi stapanjem svakodnevnog života, političke realnosti te fiktivnih i scenskih događaja, odnosno suprotstavljanjem iskustva kao takvog s načinima njegovog prikazivanja. Joanna Warsza je autorica je mnogih međunarodnih projekata, između ostalih s berlinskim kazalištem Hebbel am Ufer, armenskom podružnicom AICA-e, pariškim Centrom Pompidou i spomenutim 7. berlinskim Bijenalom. Više o projektima Joanne Warsza i projektima Laura Palmer Fundation dostupno je na http://www.laura-palmer.pl/

Warsza će na 31. Salonu mladih ukratko predstaviti kustoski koncept i staviti naglasak na oruđa borbe pri postavljanju jednog takovog projekta, govorit će o recepciji izložaba i pojedinih radova, kako kod stručne publike i kritike, tako i kod šireg građanstva.

Nadalje, gošća će se osvrnuti na iskustvo institucionalne borbe protiv sustava te o slučaju radova koji sami po sebi nisu od velike umjetničke vrijednosti, a koji su značajni zbog konteksta u kojem su nastali. Isto tako, predstaviti će format ovogodišnjeg Berlinskog bijenala, koji nije stavio naglasak na samu izložbu, već na aktivnu interakciju umjetnika, kustosa, teoretičara, aktivista, građana i drugih.

Na raspravi koja će uspijediti nakon predavanja pokušat će se odgovoriti na pitanja poput: Imaju li smisla klasična bijenalna izdanja, čiji se izbor često svodi na revijalni presjek scene, ili je možda došlo vrijeme za promjene? Postoji li uopće, u današnje vrijeme kada uhodane metode predstavljaju sigurno rješenje, nagon za rizikom koji dovodi do radikalnijih promjena, ili je mogućnost umjetničke pobune i otpora postala samo parola? Postoji li uistinu mogućnost institucionalnog otpora umjetnika?

Krajnji je cilj ove rasprave, kao i ovogodišnjeg izdanja Salona, pronaći rješenje za salonsku borbu koja traje već duže vrijeme i pokušati ponuditi novi format i novu funkciju Salona mladih.

Moderator rasprave je Karla Pudar.

Predavanje i rasprava su otvoreni za sve posjetitelje.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU