Umjetnici OKO i Igor Ruf ravnopravno ponijeli nagrade 31.salona mladih

Nagrada za najbolja djela predstavljena na 31. Salonu mladih, bijenalne izložbe radova mladih hrvatskih umjetnika, koja je ujedno proglašenjem pobjednika simbolično privedena kraju, uslijed izjednačenog broja glasova je u petak, 21. rujna dodijeljena dvóma prominentnim imenima suvremene nam umjetničke scene, umjetnicima OKO i Igoru Rufu.

Nagrada ovogodišnjeg Salona, koju dijele umjetnici-pobjednici, sastoji se od jednomjesečne umjetničke rezidencije u Leipzigu, programa pod nazivom „One-sided Story“. Dobitnicima će biti pokriveni troškovi puta, smještaja i studija te će im biti dodijeljen novčani iznos.

Nagrađeni rad umjetnice OKO, „The keepers of the Gaia“, oslik je velikih dimenzija izveden uoči otvorenja izložbe na zidu Galerije Bačva. Riječ je o prikazu četvorice „šamana“, odnosno Čuvara koji se gigantskim mjerilom simbolično referiraju na često s uma smetnutu čovječju malenkost spram Prirode, Zemlje i Svemira. Čuvari su ujedno i nositelj sve ljudske snage, duhovne i intelektualne, te su u tom smislu nemjerljivo veći od malenog i smrtnog Čovjeka.

OKO je svakako jedinstvena pojava suvremene umjetničke prakse, koja se od 2005. iznova potvrđuje prepoznatljivim radom, tehnikama i umjetničkim rukopisom kao jedna od prvaka hrvatske street art scene. Izlagala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, od Beograda, preko Pariza, Rima, Londona i Tokija.

Igor Ruf ime je također nagrađenog kipara, koje će se zasigurno upisati u sve relevantne presjeke hrvatske suvremene umjetnosti. Magistrirao je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Stjepana Gračana te je izabran na mjesto asistenta Restauratorsko-konzervatorskog odsjeka matične mu Akademije. Ruf je dosad izlagao na dvadesetak skupnih te nekoliko samostalnih izložbi, a njegovo je stvaralaštvo već više puta nagrađivano.

Pobjedničko mjesto mu je na ovogodišnjem Salonu osigurao rad naziva „Sjever, jug, istok, džem i boom“, u kojem je umjetnik dočarao prostore idealizirane kroz sjećanje na stvarna mjesta, ili pak ona viđena u filmovima, zamišljena kroz glazbu ili ispričane priče. Ovim se konceptom Ruf propituje zašto neki prostori oblikuju kod u ljudskome umu koji potom postaje nezaboravan i svevremenski, zbog čega nas neki prostori doživotno obilježe, sadržavajući u sebi sublimirane i prošičćene asocijacije na mjesta pohranjena u podsvjesnom.

Pobjednicima 31. salona mladih su OKO i Igor Ruf proglašeni odlukom žirija u sastavu: Gaella Alexandra Gottwald (ravnateljica HDLU), Josip Zanki (predsjednik Upravnog odbora HDLU), Ivan Fijolić (član Upravnog odbora HDLU), Radmila Iva Janković (MSU, Zagreb). Borbála Szalai (Studio of Young Artists Association, Budimpešta), Emily Butler (Galerija Whitechapel, London) i Áron Fenyvesi (Galerija Trafó, Budimpešta). Spomenutu je nagradu na svečanom proglašenju laureatima 31. Salona mladih uručila Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture.

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU