Berliner Zimmer

BERLINER ZIMMER

25.10. – 14.11.2012.
Otvorenje izložbe u četvrtak 25.10.2012. u 19 sati.

Galerija Prsten
Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma bb
10 000 Zagreb

Radno vrijeme:
utorak – petak 11 – 19
subota i nedjelja 10 – 14
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

——————————————————————————————————————————

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Goethe-Institut Kroatien pozivaju na otvorenje izložbe BERLINER ZIMMER, 25. listopada u 19 sati u HDLU, Galerija Prsten, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb.

Berlinska soba (Berliner Zimmer) je karakteristična za kuće krupne buržoazije u Berlinu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Radi se o dugačkoj sobi koja je povezivala prednji dio kuće (onaj za gospodu) sa sporednim ili stražnjim prostorijama za poslugu. Koristila se kao primaća, dnevna i glavna soba te kao soba kojom se prolazilo do ostalih prostorija u kući. Funkcija sobe postupno se mijenja, na neki način ona se „demokratizira”, ali i dalje zadržava obilježje mjesta na kojem se susreću njeni stanari.

Berlin je oduvijek bio grad rasprava i proturječnosti, grad koji daje smjernice umjetnosti i mjesto nastanka novih umjetničkih strujanja. Izložba predstavlja radove četrnaest umjetnika iz Jugoistočne Europe, koji žive i rade u Berlinu. Njihove fotografije, instalacije, skulpture i video radovi na različite načine odražavaju dijalog umjetnika sa starom i novom domovinom, kao i napetost između sadašnjosti i prošlosti. “Berliner Zimmer” predstavlja međuprostor trajnog prelaznog stanja između dvaju svjetova, koji je glavna tema njihovih radova.

Ova putujuća tematska izložba nastala je suradnjom Makedonskog muzeja za suvremenu umjetnost iz Soluna i Goethe-Instituta iz Soluna i prvi je puta prikazana u Solunu u travnju 2011. gdje je okupila djela deset umjetnika koji žive i rade u Berlinu, a dolaze uz Jugoistočne Europe. Nakon Soluna izložba je gostovala u Bukureštu, Sarajevu i Beogradu gdje su se izložbi priključili novi umjetnici. Tako se u Zagrebu izložbi pridružuje Anita Šurkić sa svojim radom Die Baustelle i Vladimir Mitrev iz Bugarske s radom Illegal.

Izložba okuplja radove četrnaest umjetnika:
Silva Agostini (Albanija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Kristina Leko (Hrvatska), Milovan Destil Marković (Srbija), Vladimir Mitrev (Bugarska), Dan Mihălţianu (Rumunjska), Tanja Ostojić (Srbija) i David Rych (Austrija), Yorgos Sapountzis (Grčka), Anita Šurkić (Hrvatska), Evanthia Tsantila (Grčka), Nasan Tur (Turska), Mariana Vassileva (Bugarska).

Kustosica izložbe je Birgit Hoffmeister, kokustica Iva Kovač, a na otvorenju će uz njih biti prisutni umjetnici Kristina Leko i Anita Šurkić te Dan Mihălţianu i Vladimir Mitrev.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU