Berliner Zimmer

BERLINER ZIMMER

25.10. – 14.11.2012.
Otvorenje izložbe u četvrtak 25.10.2012. u 19 sati.

Galerija Prsten
Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma bb
10 000 Zagreb

Radno vrijeme:
utorak – petak 11 – 19
subota i nedjelja 10 – 14
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

——————————————————————————————————————————

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Goethe-Institut Kroatien pozivaju na otvorenje izložbe BERLINER ZIMMER, 25. listopada u 19 sati u HDLU, Galerija Prsten, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb.

Berlinska soba (Berliner Zimmer) je karakteristična za kuće krupne buržoazije u Berlinu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Radi se o dugačkoj sobi koja je povezivala prednji dio kuće (onaj za gospodu) sa sporednim ili stražnjim prostorijama za poslugu. Koristila se kao primaća, dnevna i glavna soba te kao soba kojom se prolazilo do ostalih prostorija u kući. Funkcija sobe postupno se mijenja, na neki način ona se „demokratizira”, ali i dalje zadržava obilježje mjesta na kojem se susreću njeni stanari.

Berlin je oduvijek bio grad rasprava i proturječnosti, grad koji daje smjernice umjetnosti i mjesto nastanka novih umjetničkih strujanja. Izložba predstavlja radove četrnaest umjetnika iz Jugoistočne Europe, koji žive i rade u Berlinu. Njihove fotografije, instalacije, skulpture i video radovi na različite načine odražavaju dijalog umjetnika sa starom i novom domovinom, kao i napetost između sadašnjosti i prošlosti. “Berliner Zimmer” predstavlja međuprostor trajnog prelaznog stanja između dvaju svjetova, koji je glavna tema njihovih radova.

Ova putujuća tematska izložba nastala je suradnjom Makedonskog muzeja za suvremenu umjetnost iz Soluna i Goethe-Instituta iz Soluna i prvi je puta prikazana u Solunu u travnju 2011. gdje je okupila djela deset umjetnika koji žive i rade u Berlinu, a dolaze uz Jugoistočne Europe. Nakon Soluna izložba je gostovala u Bukureštu, Sarajevu i Beogradu gdje su se izložbi priključili novi umjetnici. Tako se u Zagrebu izložbi pridružuje Anita Šurkić sa svojim radom Die Baustelle i Vladimir Mitrev iz Bugarske s radom Illegal.

Izložba okuplja radove četrnaest umjetnika:
Silva Agostini (Albanija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Kristina Leko (Hrvatska), Milovan Destil Marković (Srbija), Vladimir Mitrev (Bugarska), Dan Mihălţianu (Rumunjska), Tanja Ostojić (Srbija) i David Rych (Austrija), Yorgos Sapountzis (Grčka), Anita Šurkić (Hrvatska), Evanthia Tsantila (Grčka), Nasan Tur (Turska), Mariana Vassileva (Bugarska).

Kustosica izložbe je Birgit Hoffmeister, kokustica Iva Kovač, a na otvorenju će uz njih biti prisutni umjetnici Kristina Leko i Anita Šurkić te Dan Mihălţianu i Vladimir Mitrev.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU