Izložba slika i kolaža Lidije Kašpar Stranić u Galeriji Karas

Izložba slika i kolaža

15.11. – 6.12.2012.
Otvorenje 15. studenog 2012. u 18 sati

Galerija Karas
Praška 4
10 000 Zagreb

Radno vrijeme:
utorak-petak 11-19
subota i nedjelja 10-14
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno
————————————————————————————————————————————————————–

« Svedi likovno djelo na mjeru jednog pogleda «
Marino Tartaglia

Slikarstvo Lidije Kašpar Stranić pripada apstraktno – geometrijskoj sintaksi, u širem smislu, dok pojedinačno, kao artistički znak s autentičnim potpisom, svjedoči autoričinu ustrajnu, poetiziranu analizu prostora.
To je umjetnost oblikovanja, konstrukcija geometrijskih oblika i struktura. Estetska primarnost i čistoća. Težnja čistog prizora slike i jasne misli.
Uvodne ocjene bez zadrške potvrdilo je vrijeme. Slikarski opus Lidije Kašpar Stranić već je dovršen. Od prve najavne samostalne izložbe u zagrebačkom Salon-u HDLU-a, krajem 1973. godine do ove aktualne u istom prostoru 2012. proteklo je četrdeset godina. Trenutak svečanosti, podsjećanja na jedan rad bez spekulacije; na moralnu ustrajnost likovnog istraživanja mogućih govora umjetnosti.
Korijeni umjetničkog interesa slikarice sežu još u vrijeme obrazovanja :
1949. godine je diplomirala u specijalki profesora Marina Tartaglie. Baštinila je u toj iznimnoj klasi slikara – intelektualca finoću sažetosti izraza i pikturalnu estetičnost, sve u cilju iskazivanja vlastite slikarske poetike.
Drugi važan datum je slikaričino zaposlenje 1963. godine u projektnom birou, gdje je bila u skupini za urbanizam i hortikulturu, stručna suradnica i crtačica. Upravo ambijent za rješavanje temeljne likovne enigme slikarstva – kako prikazati trodimenzionalno okružje na dvodimenzionalnoj površini slike.
I napokon događaj / doživljaj, koji je odlučio: mlada slikarica boravi godine 1966. u Parizu gdje se susreće s umjetnošću Victora Vasarelyja.
Izložba ju je oduševila ,našla je potvrdu svoga puta.
Kroz četiri desetljeća stvaralačkog života nižu se ciklusi naziva «Prostori», » Objekti» , «Reljefi «, «Oblici «, «Kristali», «Megalopolis», «Kolaži»…aludirajući imenima na osnovnu likovnu zaokupljenost.
Svi zajedno i pojedinačno u sebi sadrže baštinjeno u razvoju: boju kao fizičko svojstvo svjetlosti, doživljaj prilagođen formatu slike. Prostor slike ostvaruje se u našem pogledu čime postajemo sukreatori… A kolorističke kombinacije nude iluziju trodimenzionalnosti na slici.
Recentni hommage slikarskoj zaokupljenosti – samostalna izložba Lidije Kašpar Stranić u Salonu HDLU -a, poslije četrdeset godina nastajanja, slavi postojanost jedne kromatske i gradbeno – ritmizirane umjetničke varijacije unutar slikarstva geometrijske apstrakcije.

Marina Baričević

Lidija Kašpar Stranić rođena je 1923. godine u Slavonskom Brodu.
Od 1939. do 1943. godine pohađala Školu za umjetnost i obrt u Zagrebu, grafički odjel, a od 1943. do 1949. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo u specijalki profesora Marina Tartaglie, 1949. godine.
Izlaže od 1950. godine, a 1973. održala prvu samostalnu izložbu u Salonu HDLU-a u Zagrebu.
Likovna je suradnica na arhitektonskim objektima javne namjene.
Godine 1978. otišla u mirovinu posvetivši se slikarstvu.
Godine 2008. priređene su joj dvije važne velike izložbe:
«Donacija Lidije Kašpar Stranić Modernoj galeriji» u Zagrebu i Lidija Kašpar Stranić, :»Kvadrat u krugu» u povodu 85 rođendana, Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja, Slavonski Brod.
Recentna samostalna izložba, 2012. godine, Salon HDLU-a, Zagreb, obilježava četiri desetljeća aktive prisutnosti Lidije Kašpar Stranić u njezinom strukovnom Udruženju.

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU