• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

Natječaj – 17. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best – NAJFOTOGRAFIJA

KRALJEVI ULICE

organizatori 17. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

objavljuju natječaj za najbolju fotografiju pod nazivom:

NAJFOTOGRAFIJA 17. MEĐUNARODNOG ULIČNOG FESTIVALA –
CEST IS D’ BEST

UVJETI NATJEČAJA:

1. Tema: prostor, motivi i događanja na 17. Međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’ Best 2013, koji se održava u Zagrebu od 5. do 12. 6. 2013. godine.

2. Natječaj je otvoren za profesionalne fotografe i amatere, kao i za sve građane, goste i posjetitelje Zagreba i uličnog festivala. Participacije (kotizacije) za sudjelovanje na natječaju nema.

3. Natječaj se odvija u dvije fotografske discipline (kategorije): dokumentarna (novinska) i umjetnička fotografija. Svaki autor može sudjelovati s maksimalno 8 (osam) digitalnih fotografija, odnosno po 4 (četiri) fotografije u svakoj disciplini. Autor može, ako želi, prijaviti osam fotografija (maksimalni broj prijavljenih fotografija po autoru) unutar jedne (iste) kategorije. Fotografija istog sadržaja ne može se prijaviti u obe kategorije.

4. Primaju se fotografije u digitalnom obliku, u boji i/ili crno-bijele. Format fotografija: duža stranica 3000 px, 300 dpi, RGB, JPG format, ne više od 5MB.

5. Fotografije moraju biti označene na sljedeći način: Prezime-Ime–Naziv fotografije-xy.jpg, npr.: Petrović-Zoran-Ples na žici-A1.jpg (x = A (novinarska) ili B (umjetnička), a za y = redni broj, istovjetan nazivu u prijavnici).

6. Radovi se dostavljaju putem e-pošte na adresu: cest.is.d.best@gmail.com, najviše dva rada (datoteke) u prilogu. Uz fotografije potrebno je priložiti ispunjenu prijavnicu koja se nalazi na kraju ovog teksta. Bez ispunjene prijavnice radovi neće ući u izbor za ocjenjivanje. Svaki je autor osobno odgovoran za sadržaj fotografije i daje suglasnost organizatorima da se njegove fotografije mogu bez naknade objavljivati u katalogu i medijima u promotivne svrhe.

7. Kalendar natječaja i izložbe:

• Početak natječaja 5. lipnja 2013.
• Fotografije se primaju (zaključno do 24,00 sata) 13. lipnja 2013.
•Izbor i ocjenjivanje fotografija 16. lipnja 2013.
• Objava rezultata ocjenjivanja 16. lipnja 2013.
• Otvorenje izložbe i podjela nagrada 26. lipnja 2013.

8. Ocjenjivačko povjerenstvo:

• Vinko Šebrek, AFIAP, MF FKZ – predsjednik
• Barbara Vujanović, likovna kritičarka – članica
• Biljana Knebl, AFIAP – članica.

9. Ocjenjivačko povjerenstvo pregledat će i ocijeniti sve prispjele fotografije, odabrati one za izložbu te među njima odabrati najbolje, kojima će dodijeliti pohvale i nagrade, u vidu praktičnih nagrada i tiskanih plaketa. Svaki član ocjenjivačkog povjerenstva odlučuje samostalno i suvereno, sukladno svom stručnom znanju i ovim pravilima. Kod odlučivanja članovi ocjenjivačkog povjerenstva prvenstveno ocjenjuju originalnost, inovativnost likovnost i izvedbenu kvalitetu prijavljenih fotografija. Članovi povjerenstva ne mogu sudjelovati u konkurenciji na natječaju. O svom radu ocjenjivačko povjerenstvo vodi zapisnik.

10. Za svaku disciplinu fotografija ocjenjivačko povjerenstvo će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu organizatora festivala, te od jedne do tri pohvale. Za najuspješniju kolekciju fotografija, bez obzira na disciplinu, povjerenstvo će dodijeliti Gran prix Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2013.

11. Svaki će autor na svoju e-adresu dobiti rezultate ocjenjivanja za sve radove koje je poslao na natječaj. Nagrađene i pohvaljene fotografije bit će predstavljene u katalogu izložbe i na mrežnim stranicama organizatora festivala: www.cestisdbest.com, kao i na mrežnim stranicama hrvatskih portala, čime će biti promovirane širom Hrvatske i svijeta. Autori će dobiti katalog izložbe prigodom otvorenja izložbe, a moći će ga presnimiti i s mrežnih stranica organizatora Cest is d’ Besta: www.cestisdbest.com.

12. Izložba će se prirediti u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Narodnog sveučilišta Dubrava, Dubrava 51a, u Zagrebu. Otvorenje izložbe, uz dodjelu nagrada i pohvala najboljim autorima, bit će 26. lipnja 2013. godine s početkom u 19,30 sati.

13. Sudjelovanje na izložbi uključuje potpuno prihvaćanje pravila ovog natječaja. U svim promotivnim publikacijama i u svim medijima (tisak, TV, internet) i na izložbama uz korištene fotografije, organizator će naznačit njihov naziv, ime i prezime autora.

___________________________

Organizatori i direktori festivala:

Zlatko Petrović i Miran Hadži-Veljković
Autori projekta festivala:
Zlatko Petrović, Dijana Nazor, prof.
Autor natječaja Najfotografija:
Vinko Šebrek, AFIAP, MF FKZ
Voditelj natječaja iizložbe fotografija:
Čedomil Gros, AFIAP, MF FKZ
Savjet projekta:
Davor Curić, Renato Pejković, AFIAP, Dijana Nazor, prof.
Lektura: Isabella Mauro, prof.
____________________________

OBRAZLOŽENJE POJMOVA
dokumentarna (novinska) i umjetnička fotografija

DOKUMENTARNA (NOVINSKA) FOTOGRAFIJA:

Pod ovim pojmom smatraju se neobrađene fotografije u izvornom obliku kako su snimljene ili sa minimalnim korekcijama sukladno pravilima (Code of ethicks) National Press Photographers Association ( http://www.nppa.org/ ). Dozvoljeno je: smanjiti fotografiju, kadrirati, pretvoriti je u crno-bijelu, ispraviti ekspoziciju i korigirati boje. Nije dozvoljeno: pretjerana izmjena boja koja utječe na atmosferu i percepciju fotografije, pretjerano potamnjivanje ili posvjetljivanje fotografije, kao i brisanje odnosno uklanjanje ili dodavanje slikovnih elemenata na fotografiji. Od dokumentarne odnosno novinske fotografije očekuje se istinitost, objektivnost i nepristranost.

UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA:

Pod ovim pojmom smatraju se digitalno obrađene fotografije u boji ili crno-bijeloj tehnici sukladno usvojenim kriterijima umjetničke fotografije. Digitalna obrada fotografije dozvoljena je do one mjere dok fotografija ostaje prepoznatljiva u odnosu na original (koji je krajnji dokaz autorstva fotografije).

Poželjne su posebno komponirane i izvedene fotografije prizora i događanja na festivalu, fotografije portreta sudionika ili posjetitelja manifestacije, autoportreti u kontekstu festivalskih priredbi, fotografije užeg i šireg interijera i eksterijera na kojima se odvijaju priredbe, arhitektura u kontekstu s festivalskim događanjima i sl.

Dokument s propozicijama natječaja možete preuzeti OVDJE

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU