• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

5.Međunarodni festival fotografije Organ Vida – Natječaj na temu ‘Prostori’!

5-foto-festJedini međunarodni festival u RH / Od 16. do 21. rujna / Kino Europa i Galerija Bačva/ Međunarodni žiri od pet članova / Izložba / Radionice / Predavanja
Zagreb 18. ožujak – Otvoren natječaj za 5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida na temu ‘Prostori’. Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja, dok će rezultati natječaja biti objavljeni na internet stranici Organa Vida početkom mjeseca lipnja 2013. godine.
Ovogodišnji festival zadržava dokumentarni karakter, ali će biti usmjeren na užu tematiku.

Prostor je kako kaže hrvatski jezični portal neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima. Zajedno s vremenom, osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnoga svijeta.

Prostor može biti krajolik gnjeva, straha ili radosti, a njegovo mjesto može biti upisano u jednu osobu, čitav narod ili određeni povijesni trenutak. Prostori mogu biti fizička mjesta u kojima se pojedinci svakodnevno susreću i prolaze
jedni kraj drugih bez riječi, ali mogu biti i ona duhovna u kojima se njihove mentalne slike zapliću jedna o drugu u žuđenoj komunikaciji ili fikcionalnim svijetovima. Prostori mogu biti privatni i intimni, mjesta naracije u koja spremamo svoja sjećanja, ali i nemjesta u kojima sjećanja ostavljamo na ulazu i prepuštamo se trenutku u kojem smo ovdje i sada – napomenuo je žiri 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.

Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori sa serijama fotografija, odnosno dokumentarnim projektima, unutar zadane teme od minimalno tri do maksimalno dvadeset fotografija putem prijave za festival. Dokumentarni serijal treba pratiti i pripadajuća izjava autora o projektu.

Odabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Bačva za vrijeme trajanja festivala i objavljeni u katalogu festivala. O izboru finalista i pobjednika, kojima će biti uručeno posebno priznanje festivala, odlučit će međunarodni žiri od pet članova: Munem Wasif, eminentni dokumentarni fotograf iz Bangladeša, Ivana Tomanović (Srbija), Petra Belc (Hrvatska), Boris Cvjetanović (Hrvatska) i Matjaž Brulc (Slovenija).

Pročitajte više o propozicijama i pravilima natječaja te više o temi natječaja.

5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Bačva od 16. do 21. rujna 2013. godine u Zagrebu.

Biografije žirija

Munem Wasif (rođ. 1983.) je dokumentarni fotograf iz Bangladeša. Od 2008. dio je agencije Agence Vu, a trenutno predaje dokumentarnu fotografiju na Patishala Sout Asian Media Academy. Izabran je za ‘Joop Swart Masterclass World Press Photo’ 2007. godine, a 2008. osvojio je nagradu za mlade reportere grada Perpignana na festivalu Visa pour l’image. Iste je godine osvojio i međunarodnu nagradu ‘Fabrice’ za angažiranu fotografiju. Iduće godine dodijeljen mu je ‘Prixpictet Growth Commission’ za njegov rad o krizi vode u sjeverozapadnom dijelu Bangladeša. Izlagao je diljem svijeta. Mediji koji su objavili njegove fotografije su: Le Monde 2, Sunday Times Magazine, The Guardian, Politken, Io Donna, Mare, Du, Days Japan, L’espresso, Libération, Courier International, Photo, British Journal of Photography, Lens Culture, Photo District News i Zonezero.

Ivana Tomanović je rođena 1971. godine u Novom Sadu. Studirala je fotografiju na Fakultetu za film i televiziju (FAMU) u Pragu, gdje je i magistrirala 1999. godine. Uglavnom se bavi pejzažem, portretom i subjektivnim dokumentom. Realizirala je pet samostalnih izložbi i sudjelovala na grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2001. godine započinje s radom za časopis za kulturu fotografije – ReFoto, najprije kao zamjenik glavnog urednika, a od 2003. do kraja 2011. na mjestu glavnog i odgovornog urednika. Danas radi kao njihov suradnik, prije svega na uređivanju portfolia. Od 2009. godine docent je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu – Katedra za fotografiju. Autor je tekstova za kataloge fotografskih izložbi, održala je brojna predavanja o teoriji fotografije na raznim festivalima, radionicama i fotografskim susretima u zemlji i regiiji. Bila je selektor i organizator nekoliko fotografskih izložbi. Urednik je fotomonografije ‘Dragoljub Tošić – Fotografije’, a bila je suradnik i konzultant na izradi dvije fotografske knjige. Danas je njezin rad posvećen edukaciji mladih u području fotografije.

Petra Belc je rođena 1982. godine u Zagrebu. Magistrirala je filozofiju i religijsku kulturu na Isusovačkom fakultetu u Zagrebu. Trenutno pohađa Ženske studije pri Centru za ženske studije te je na doktoratu iz filma, knnjiževnosti i izvedbenih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Teme njenog studija uključuju teoriju i filozofiju fotografije te reprezentaciju memorije i identiteta u umjetnosti. Radi kao freelance novinar za razne časopise koji se bave kulturom i pop kulturom a ujedno je i začetnica i suvlasnica produkcijskog studija Revolver. Trenutno ko-režira eksperimentalni film koji propituje prirodu fotografskog filma i njegov odnos prema pokretnoj slici. Sudjelovala je na nekoliko skupnih fotografskih izložbi i aktivno eksperimentira s medijem fotografije.

Boris Cvjetanović je rođen 1953. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1976. na Pedagoškoj Akademiji u Zagrebu – odsjek likovne umjetnosti. Od 1976. do 1984. radio je kao restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu. 1981. godine počeo se profesionalno baviti fotografijom. Iste godine počinje raditi za studentski časopis SL da bi 1987. godine postao urednik fotografije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta (Hrvatska, Europa, SAD, Japan, Australija, …). Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada (1st Tokyo International Photo-Biennale ’95 u Japanu, Grand Prix na izložbi Hrvatska fotografija ’97, nagrada Homo Volans ’97). 1996. godine izdaje knjigu fotografija Prizori bez značaja. Iste godine njegove fotografije objavljene su u knjizi Echoes – Contemporary Art at the Age of Endless Conclusions Francesca Bonamija (The Monacelli Press, New York, 1996). Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Matjaž Brulc je rođen 1976. godine u Novom mestu u Sloveniji. Diplomirao je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Ljubljani. Od kasnih devedesetih radi kao freelance novinar i likovni kritičar za razne publikacije gdje piše uglavnom o suvremenoj umjetnosti i kulturi. Radi kao kustos u galeriji Simulaker u Novom mestu od 2009. godine. Trenutno organizira i Festival dokumentarne fotografije Fotopub. Piše kratku prozu i poeziju. Član je Slovenskog udruženja likovnih kritičara i Slovenskog društva pisaca. Živi i radi između Ljubljane i Novog Mesta.

http://www.organvida.com/hr/festival

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU