IZLOŽBA CRTEŽA SUVREMENIH HRVATSKIH UMJETNIKA U GALERIJI ŠIMUN

GALERIJA ŠIMUNIZLOŽBA CRTEŽA SUVREMENIH HRVATSKIH UMJETNIKA

10.05. – 20.05.2013.

Otvorenje izložbe 10.05.2013. u 19 sati.

Galerija Šimun, Samostan sv. Ante, Dubrave kod Brčkog, Bosna i Hercegovina

Izlažu: Zdravko Horvat, Dalibor Jelavić, Maja Marković, Siniša Reberski, Vanja Trobić i Dino Zrnec

U travnju 2013. godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika krenulo je u realizaciju suradnje s Galerijom Šimun, koja se nalazi u sklopu samostana sv. Ante u Dubravama kod Brčkog, Bosna i Hercegovina. Osnivač galerije i tvorac zbirke umjetnina izrazito visoke kvalitete, fra Stjepan Pavić, okupio je na jednom mjestu moderne hrvatske umjetnike – može se reći od Bukovca do Bućana, uz njh i bosanskohercegovačke, ali i one srbijanske i slovenske stvaraoce koji su radili u Bosni i Hercegovini ili bili uz Bosnu i Hercegovinu vezani. Osim djela sakralne tematike, zbirka obiluje motivima pejzaža, portreta i mrtve prirode umjetnika 20. stoljeća.

Suradnja HDLU-a i Galerije Šimun zasniva se na razmjeni izložbi te će prva biti realizirana Izložba crteža suvremenih hrvatskih umjetnika, u Galeriji Šimun od 10. do 20. svibnja 2013. godine. U 2014. godini, u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu bit će prezentirani radovi iz zbirke Galerije Šimun, od kojih neki do sada još  nisu bili prezentirani javnosti, a publika će se imati prilike upoznati s djelima hrvatskih, bosanskohercegovačkih, srbijanskih i slovenskih autora koje do sada možda nije imala prilike vidjeti.

Izložba crteža suvremenih hrvatskih umjetnika u Galeriji Šimun, prema izboru kustosice HDLU-a Sare Čičić, okuplja šestero umjetnika različitih generacija, različitih stilova izražavanja i radove različitih problematika: Zdravko Horvat, Dalibor Jelavić, Maja Marković, Siniša Reberski, Vanja Trobić i Dino Zrnec ovom prilikom predstavljaju zanimljiv i raznovrstan presjek suvremenog hrvatskog crteža.

Zdravko Horvat izložit će nešto stariji rad Otkrivenje: Točka gledišta iz 2010. godine te 2. poglavlje rada u nastanku, Origo-autoportret umjetnika (2012. -2013.).  Dalibor Jelavić predstavit će svoje ekspresivne i dojmljive crteže iz ciklusa The Space Theatre (1999.), dok će Maja Marković izložiti radove iz ciklusa Oslanjanje (2012.) koji problematizira pitanje prostora. Siniša Reberski predstavit će se zanimljivim i pomalo hipnotičkim crtežima Znak, Prekaligrafija i Dokaligrafija, a Vanja Trobić akvarelima iz najnovijeg ciklusa radova Kristali vremena (2013.). Dino Zrnec izložit će crteže koji su dio njegovih novih vizualnih istraživanja.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU