IZLOŽBA: DUBA SAMBOLEC “Situation Report No. 3”

Duba Samblec ePozivnicaDuba Sambolec
Situation report No.3

Galerija PM i Galerija Bačva
22. svibnja – 2. lipnja 2013.

Otvorenje: srijeda 22. svibnja u 20 sati

O čemu nas Duba Sambolec izvještava? Isprva se naslov čini kao da je riječ o prikazu radova koji su nastali unazad nekoliko posljednjih godina no takvo objašnjenje nije dovoljno za umjetnicu kakva je Sambolec. Kroz skulpture, objekte, crteže, digitalne printeve, video radove, printane transparente i slikane objekte Duba Sambolec upoznaje nas s angažiranim, auto-reflektivnim i poetskim “izvještajima” o svom vlastitom životu, o nedavnoj povijesti u Regiji i o turbulentnim vremenima i pasivnom društvu u kojem trenutno živimo.

Ako s jedne strane izloženi radovi progovaraju o potrebi za kritičkim odgovorom na trenutačnu društvenu, ekonomsku i političku situaciju jednako kao i o umjetničinim preispitivanjima vlastitog identiteta koji oscilira između različitih sidrišta (rod, kulturni prostor, umjetnost…), s druge strane oni svjedoče zanimanje i gotovo fizičku potrebu umjetnice da istraži različite materijale i njihov umjetnički i semantički jezik. No, iznad svega radovi Dube Sambolec odražavaju određeno povjerenje u moć i potrebu za umjetnošću, više nego priklanjanje pojednostavljenoj podložnosti društvenoj koristi, stoga ona ostaje vjerna svom vlastitom jeziku.

Situation No.3 treće je i posljednje izdanje ove izložbe, koja je bila izlagana u 2012. godini, najprije u Galeriji Škuc u Ljubljani, a nakon toga u Centru za suvremenu umjetnost u Celju.

Duba Sambolec (1949.) od 1992. do 2007. godine radila je kao profesorica Likovne umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Trondheimu (Norveška), a od 2008. do 2012. godine na Nacionalnoj akademiji likovnih umjetnosti u Oslu. Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama te je sudjelovala i na brojnim skupnim izložbama, među kojima su i Aperto / Venecijansko bijenale (1988.) i Sao Paulo Bijenale (1985.). Dobitnica je The Pollock-Krasner i Adolph and Esther Gottlieb Foundation pojedinačne potpore, NY, U.S.A.

Više o umjetnici:
http://4art.com/profile/DubaSambolec
http://artfem.tv/duba_sambolec/

Kustosica: Urška Jurman

Ko-producenti:
Galerija Škuc, Ljubljana
Centar za suvremenu umjetnost – Celeia, Celje

Projekt su podržali:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba

OCA – Office for Contemporary Art Norway International Support Grant
Ministarstvo kulture Republike Slovenije

Sponzor projekta:
Dobravc transport d.o.o.

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU